Nem eszel elég egészséges proteint, és eddig nem is tudtál róla

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Arról már biztosan te is hallottál, milyen fontos, hogy elegendő mennyiségű fehérjét fogyasszunk. De pontosan mennyi proteinre van szükségünk? És milyen forrásból érdemes őket bevinni a szervezetünkbe? Ez utóbbi többet számít, mint gondolnád!

Nem mindegy, hogy milyen forrásból viszed be a proteint a szervezetedbe
Nem mindegy, hogy milyen forrásból viszed be a proteint a szervezetedbe
Fotó: lisegagne/Getty Images

Bár a szakértők szerint fele-fele arányban ajánlott növényi és állati forrásból bevinni a fehérjét, sokkal inkább az állati protein túlfogyasztása jellemző a magyarokra - derült ki a Mogyi Kft. összeállításából

Az egészséges felnőttek számára a napi fehérjebevitelre vonatkozó általános ajánlás 0,8 g/testtömeg kg. „Ezt 50-50 százalékban javasolt növényi és állati forrásból bevinni, ezzel szemben Magyarországon az állati fehérjék túlzott fogyasztása jellemző, 50 helyett 63 százalékot visznek be állati eredetű élelmiszerekből a magyarok” - mondta Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Éppen ezért fontos nagyon odafigyelni arra, hogy pontosan milyen forrásból visszük be a proteint a szervezetünkbe - akkor is, ha a vegetáriánus vagy a vegán étrendet követjük. Elengedhetetlen, hogy ebben az esetben is figyeljünk arra, hogy az étrendünkben különböző fehérjeforrások szerepeljenek, ilyenek például az olajos magvak is.

„Amennyiben 100 százalékban növényi alapon táplálkozik valaki akkor a változatos növényi fehérjebevitelre érdemes odafigyelni, vagyis arra, hogy az étrendben napi szinten szerepeljenek a különböző fehérjeforrások.”

5 meglepő jel, hogy nem eszel elég fehérjét

5 meglepő jel, hogy nem eszel elég fehérjét

Proteinben gazdag növényi források:

  • chia mag (100 g) - 17 g fehérje
  • bab (100 g) - 22 g fehérje
  • csicseriborsó (100 g) - 19 g fehérje
  • zabkorpa (100 g) - 17 g fehérje
  • mandula (100 g) - 20 g fehérje
  • földimogyoró (100 g) - 26 g fehérje
  • quinoa (100 g) - 14 g fehérje

A szakember szerint a fehérjéknek minden életkorban nagy élettani jelentősége van, hiszen nélkülözhetetlenek a test fejlődéséhez, regenerációjához. A protein határozza meg például az izmok, a csontok, és bőr szerkezetét. Emellett számos fontos életfunkcióban részt vesznek enzimek, hormonok, antitestek, vagy hemoglobinok formájában.

Ezért érdemes rendszeresen magvakat fogyasztani

A dietetikusok ajánlása szerint, az egészséges táplálkozás három pillére a változatosság, a mértékletesség és a rendszeresség, hiszen a szervezet sokrétű tápanyagigényének biztosításához színes táplálkozásra van szükség. Minden élelmiszercsoport esetében kiemelt fontosságú a mértékletesség, és egyes csoportoknál a rendszeresség is.

A főétkezések mellett, a sokak által kedvelt snackek esetében ideális választást jelenthetnek a nem sózott diófélék/olajos magvak, amelyekből heti 2-3 alkalommal érdemes kis maréknyi mennyiséget fogyasztani.

A magvaknak ugyanis számos pozitív hatása van a szervezetre - a diófélék, olajos magvak értékes tápanyagtartalommal bírnak, kiemelkedő a fehérje-, élelmi rosttartalmuk, valamint E- és B-vitaminban is gazdagok. Többek között ezek a vitaminok is megtalálhatóak a megújult, 32 százalékos fehérjetartalmú Mogyi Mix termékekben, amelyek egészséges kiegészítői lehetnek a mindennapi táplálkozásnak.

„A megújult Mix termékcsaláddal célunk eljutni a tudatos, egészséges életmódot folytató fogyasztókhoz is. A Diákcsemege, a Duo Mix és a Fit Mix mellett már a Protein Mix is megtalálható a kínálatban, ezzel mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb Mogyi terméket, legyen szó egészséges nasiról vagy növényi fehérjeforrásról.” Szeretnénk arra is felhívni a figyelmet, hogy az olajos magvak jó fehérjeforrásként is funkcionálnak, így a fehérjebevitelre tudatosan figyelők is be tudják ezeket építeni az étkezésükbe – mondta Homonnay Réka, a Mogyi Kft. junior marketing menedzsere.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Gólyahír, babát vár a gyönyörű magyar modell: Axente Vanessa mesés fotóval jelentette be a baba érkezését

Gólyahír, babát vár a gyönyörű magyar modell: Axente Vanessa mesés fotóval jelentette be a baba érkezését

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője