Hallottál már a pszichológia sötét triászáról? Az első kettőt mindenki ismeri, de a harmadikat csak kevesek

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Találkoztál már manipulatív személlyel? Talán olyasvalakivel, aki kifejezetten szeret összeesküvéseket vagy cselszövéseket megtervezni, vagy aki úgy hiszi, hogy mások csak azért léteznek, hogy az előrejutásukat szolgálják?

A pszichológia sötét triászaként emlegetik a nárcizmust, a pszichopátiát és a machiavellizmust
A pszichológia sötét triászaként emlegetik a nárcizmust, a pszichopátiát és a machiavellizmust
Fotó: Shutterstock, Montázs: Herceg Éva

A pszichológia területén bizonyos személyiségvonások jelentős figyelmet kapnak, mivel nagy hatást gyakorolnak az emberi viselkedésre és kapcsolatokra. Az egyik ilyen személyiségvonás a machiavellizmus, amelyet gyakran összefüggésbe hoznak a nárcizmussal és a pszichopátiával is, ezért ez a három pszichológiai jelenség együtt alkotja az úgynevezett “sötét triász” modellt. A machiavellizmus jellemzőinek és a körülötte lévő tévhiteknek a megértése neked is segíthet, hogy időben felismerd, ha egy machiavellistával találkozol.

Akik eszközként tekintenek másokra

Talán te is hallottad már azt a kifejezést, hogy a A cél szentesíti az eszközt. Ez a megközelítés és hozzáállás a machiavellisták mottója is lehetne. A machiavellizmus alapköveit Niccoló Machiavelli, a firenzei, reneszánsz korabeli, politikus és filozófus fektette le. Machiavelli a ravaszságáról és stratégiai manipulációiról volt ismert, és A fejedelem című könyvében részletesen fejtette ki, milyen stratégiákra és cselszövésekre van szükség a hatalom megszerzéséhez.

A machiavellizmus mint pszichológiai jelenség a 20. század második felében került a pszichológusok érdeklődésének középpontjába. Pszichológiai értelemben a machiavellizmus egy olyan személyiségjegyre utal, amelyet a manipuláció, az érzelmi távolságtartás és a mások kárára történő személyes haszonszerzésre való összpontosítás jellemez. A magas fokú machiavellizmussal rendelkező személyek gyakran úgy tekintenek másokra, mint eszközökre, akiket a saját céljaik elérésére használnak fel.

Fontos megjegyezni, hogy a machiavellizmus nem tekinthető személyiségzavarnak, ugyanakkor a machiavellista személyekre jellemző viselkedés kutatások alapján összefüggésbe hozható olyan személyiségzavarokkal, mint a nárcisztikus, a borderline, az antiszociális és a skizoid személyiségzavar. Na de miről ismerhetsz fel egy machiavellistát?

„Lehet, hogy skizoid személyiségzavarom van, és még csak nem is tudok róla?”

„Lehet, hogy skizoid személyiségzavarom van, és még csak nem is tudok róla?”

1. Helytelen szociális viselkedés

A machiavellisták stratégiai tervezők, akik figyelembe veszik cselekedeteik hosszú távú következményeit, és hajlandóak etikátlan magatartást tanúsítani, ha az előnyös számukra. Azok, akik a machiavellizmus jeleit mutatják, gyakran nem törődnek azzal, mi a helyes vagy a helytelen. Jellemző rájuk a manipuláció is: mások befolyásolásában és irányításában jártasak, gyakran a megtévesztés vagy a kizsákmányolás révén érik el a céljaikat.

2. Érzelmi távolságtartás

Jellemzően érzelmileg távolságot tartanak másoktól, ami lehetővé teszi számukra, hogy manipulálják a helyzeteket anélkül, hogy a bűntudat vagy az empátia akadályozná őket. A magas machiavellizmus értéket elérők kedvelik az érzelmileg távolságtartó kapcsolatokat és gyakran vonakodnak elköteleződni.

3. Az empátia hiánya

Egy 2012-es tanulmány szerint a machiavellisták az általános népességhez képest alacsonyabb érzelmi intelligenciával rendelkeznek. Úgy vélik, hogy mindenki a saját érdekeiket szolgálja és ennek megfelelően cselekszenek. A machiavellista vonásokat mutatók nehezen ismerik fel érzelmeiket. Ennek következtében nem tudják felismerni mások érzelmi szükségleteit sem, ami az empátia és az együttérzés hiányához vezet.

Egy 2017-ben készült tanulmány arról számolt be, hogy a machiavellista vonásokkal rendelkezők nagyobb valószínűséggel követnek el érzelmileg bántalmazó viselkedést egy kapcsolatban, és nagyobb valószínűséggel utasítják el az érzelmeket és mutatnak hidegséget, valamint az intimitás vagy elkötelezettség hiányát.

4. Cinikusság

A machiavellista viselkedést tanúsítók általában bizalmatlanok másokkal szemben. Cinikusan tekintenek másokra, és abból a meggyőződésből indulnak ki, hogy „mindenki csak rájuk vadászik”. Ez a másik ok, amiért nagyon kevés érzelmi kötődéssel rendelkeznek. Emellett másokat kiszámíthatatlannak és megbízhatatlannak érzékelnek.

A machiavellista cinikus emberkép szerint az emberek alapvetően önzőek. Ez a kapcsolataikban is megmutatkozik. Egy machiavellista főnök például érdektelen lesz az alkalmazottai igényei iránt, a saját fontosságát azonban mindenek fölé helyezi.

„Nevetve mesélte, hogy halálos beteg az anyja” - 5 jel, amiről beazonosítható a skizofrénia

„Nevetve mesélte, hogy halálos beteg az anyja” - 5 jel, amiről beazonosítható a skizofrénia

5. A hatalom megszállottja

Korábbi kutatások megállapították, hogy a magas fokú machiavellizmus szorosan összefügg a hatalom és a mások feletti uralom iránti vággyal. Ha machiavellista emberrel állunk szemben, a legjobb, ha megértjük, hogy az ő logikájuk abban különbözik a társadalmi normáktól, hogy a hatalom megszerzése a macska-egér stratégiai játékon keresztül történik, nem pedig az őszinteség, a tapasztalat és a szociális-érzelmi intelligencia révén.

Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a magas machiavellista személyiséggel rendelkezők nagyobb valószínűséggel választják a magas fizetéssel és státusszal járó pozíciókat, például a szívesen helyezkednek el gazdasági vagy a jogi területen.

A machiavellizmus és a sötét triász

A machiavellizmus része annak, amit a pszichológusok a személyiség „sötét triászának” neveznek. A 2002-ben kitalált „sötét triász” három személyiségzavarból áll:

 1. machiavellizmus
 2. nárcizmus
 3. pszichopátia

Bár e vonásoknak van némi hasonlóságuk, fontos szempontokban mégis különböznek egymástól:

 • A nárcisztikusok fokozottan fontosnak érzik magukat és mélyen igénylik a csodálatot. Gyakran foglalkoztatják őket a sikerről, a hatalomról és a szépségről szóló fantáziák. A machiavellistákkal ellentétben, akik stratégiai és számító gondolkodásúak, a nárcisztikusokat az érvényesítés és az elismerés iránti igény hajtja.
 • A pszichopaták nagyfokú impulzivitást, empátiahiányt és antiszociális viselkedést mutatnak. Gyakran elbűvölőek, de veszélyesen vakmerőek és közömbösek lehetnek a másoknak okozott károkkal szemben. A machiavellisták ezzel szemben sokkal kontrolláltabbak és megfontoltabbak a cselekedeteikben.

Bájosak, karizmatikusak és pszichopaták - Íme 20 jel, amivel beazonosíthatod őket

Bájosak, karizmatikusak és pszichopaták - Íme 20 jel, amivel beazonosíthatod őket

A machiavellizmussal kapcsolatban számos tévhit létezik, amelyek félreértésekhez vezethetnek.

 1. Minden manipulátor machiavellista: Nem mindenki machiavellista, aki másokat manipulál. A manipulatív viselkedés különböző forrásokból eredhet, beleértve a szituációs stresszt vagy más személyiségjegyeket is.
 2. A machiavellizmus egyenlő a sikerrel: Bár a machiavellisták rövid távú nyereséget érhetnek el a manipuláció révén, ez a megközelítés a hosszú távú és mély kapcsolataikat és a hírnevüket károsíthatja, ami végső soron akadályozza a fenntartható sikert.
 3. A machiavellisták gonoszak: A machiavellistákat gonosznak bélyegezni túlzott leegyszerűsítés lenne. Mint minden személyiségvonás, a machiavellizmus is egy spektrumon létezik, és a személyek különböző mértékben mutathatják ki ezeket a tulajdonságokat.
 4. A machiavellizmus mentális zavar: A machiavellizmus egy személyiségvonás, nem pedig klinikai diagnózis vagy mentális zavar. Inkább egy bizonyos viselkedésmintát ír le, mint kóros állapotot.

Hogyan kezelj egy machiavellistát, ha felismerted?

Nagy kihívást jelenthet, ha valaki magas fokú machiavellizmussal találkozik. Néhány stratégia segíthet az ilyen kapcsolatok kezelésére:

 • Állíts fel és tarts fenn világos határokat, hogy megvédd magad a manipulációtól. Légy határozott az igényeiddel és a korlátaiddal kapcsolatban.
 • Kerüld el azt, hogy érzelmileg belekeveredj a kapcsolatba, vagy befektess abba. A machiavellisták képesek kihasználni az érzelmi sebezhetőséget, ezért létfontosságú, hogy megőrizd a távolságtartás szintjét.
 • A bizalmat ki kell érdemelni, különösen olyasvalaki esetén, aki hajlamos a manipulációra. Óvakodj olyan személyes információk megosztásától, amelyeket felhasználhatnak ellened.
 • Inkább a konkrét bizonyítékokra támaszkodj, mint ígéretekre vagy szóbeli biztosítékokra. A machiavellisták meggyőzőek lehetnek, de a tettek hangosabban beszélnek, mint a szavak.
 • Ha egy machiavellista személlyel különösen nehéz helyzetben találod magad, kérj támogatást a barátaidtól, a családodtól vagy egy mentálhigiénés szakembertől. Ők perspektívát nyújthatnak és segíthetnek eligazodni a kapcsolati dinamikában.

Dobálózunk vele, pedig valójában nagyon könnyen félreértjük az autizmus spektrumzavart

Dobálózunk vele, pedig valójában nagyon könnyen félreértjük az autizmus spektrumzavart

A machiavellizmus összetett személyiségjegy, amely megnehezítheti az interperszonális kapcsolatokat. A machiavellizmus jellemzőinek megértésével és a gyakori tévhitek megcáfolásával jobban eligazodhatsz az olyan személyekkel való interakciókban, akik ezekkel a tulajdonságokkal rendelkeznek. A határok kijelölése, az érzelmi távolságtartás fenntartása és szükség esetén a támogatás igénybevétele segíthet abban, hogy hatékonyabban kezeld ezeket a kapcsolatokat.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Katalin hercegné és Vilmos herceg testbeszéde mindent elárul, szakértő elemezte a friss fotóikat

Katalin hercegné és Vilmos herceg testbeszéde mindent elárul, szakértő elemezte a friss fotóikat

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te tudod, mi a ránctalan bőr titka? - Most eláruljuk! (x)

Te tudod, mi a ránctalan bőr titka? - Most eláruljuk! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

5 fürdőruha nyárra, amivel biztosan nem nyúlhatsz mellé! (x)

5 fürdőruha nyárra, amivel biztosan nem nyúlhatsz mellé! (x)