5 szokás, ami miatt örökre benne maradhatsz egy toxikus kapcsolatban

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Mindannyiunkkal megesik néha, hogy olyannyira rossz passzba kerülünk, hogy megkérdőjelezzük saját magunkat: vajon elég jók vagyunk-e? Azonban ha az önbecsülés és az önbizalom hiánya tartósan fennáll, úgy könnyen beleragadhatnunk egy mérgező kapcsolatban. Íme 5 olyan szokás, amin mindenképpen változtatnod kell, ha egészséges, boldog párkapcsolatban szeretnél élni.

Ez az 5 szokás szinte lehetetlenné teszi, hogy ki tudj lépni egy toxikus párkapcsolatból
Ez az 5 szokás szinte lehetetlenné teszi, hogy ki tudj lépni egy toxikus párkapcsolatból
Fotó: Profimedia

Ha egy toxikus kapcsolatban ragadsz, annak az lehet az oka, hogy mivel te sem szereted magad, olyan mérgező embereket vonzol, akik ezt visszaigazolják. Volt már ilyesmiben részed? Gondolkodtál rajta, hogy miért olyan nehéz kimászni egy ilyen kapcsolatból? Szakértők szerint a válasz egyértelműen az, hogy még nem tudtál túllépni az alacsony önértékeléseden. Szerencsére van megoldás: ha ezt az 5 szokást felismered, már meg is tetted az első lépést a fejlődésed felé!

Senki nem úgy születik, hogy "nem elég jó"

Az alacsony önbecsülés és az alacsony önértékelés magját általában gyermekkorban ültetik el. Alapvetően senki nem úgy születik, hogy nem érzi magát elég jónak, ez az idő múlásával alakul ki bennünk, a külvilágból érkező negatív visszajelzések hatására. Talán te magad is küzdesz önpusztító szokásokkal, például mindig feláldozod magad másokért, hogy megfelelj az elvárásaiknak, vagy annyira rettegsz az elutasítástól, hogy mindent megteszel annak érdekében, hogy elkerüld azt.

Mindenkit magad elé helyezel

„Mi van, ha elmondom a véleményemet, és senki nem ért velem egyet? Nem lesznek barátaim”, „Mi van, ha nem vagyok ott, hogy segítsek, amikor egy barátomnak szüksége van rám? Az a fontos, hogy mindenki boldog legyen még akkor is, ha én nem vagyok az” - ilyen és ehhez hasonló mondatokkal hatalmas károkat okozhatsz magadnak, és minimálisra csökkented annak az esélyét, hogy magad mögött tudj hagyni egy toxikus kapcsolatot. Nézzük, mely szokásokon kell feltétlenül változtatnod ahhoz, hogy szeretetteljes, egészséges kapcsolatot alakíthass ki először önmagaddal, majd egy hozzád méltó társsal!

1. Bűntudatot érzel

Egy mérgező kapcsolatban nem azért érzel bűntudatot, mert valamilyen hibát vétettél, hanem mert annyira magadévá tetted már a negatív gondolatokat - miszerint soha nem elég jó az, amit csinálsz -, hogy teljesen meg vagy győződve azok valóságtartalmáról. A bűntudat nálad egy alapérzelem, és különösebb kiváltó ok sem kell hozzá.

„Sosem tudhattam, hogy mikor vár az órák után az egyetem előtt” - Három bántalmazott nő, akik megjárták a poklok poklát

„Sosem tudhattam, hogy mikor vár az órák után az egyetem előtt” - Három bántalmazott nő, akik megjárták a poklok poklát

2. Úgy érzed, kudarcot vallottál

Figyelmen kívül hagyod az eredményeidet és az erőfeszítéseidet, hogy mennyi nehézséget győztél le, milyen sikereket, célokat értél el. Nem látod a fától az erdőt, mert annyira bizonytalan vagy magadban, hogy ha valamit nem tökéletesen csinálsz, akkor az a te olvasatodban már kudarcra van ítélve.

3. Perfekcionista vagy

Folyamatosan megkérdőjelezed magad, túlterhelt vagy, halogatsz, és sokszor a végén inkább feladod. Valahogy könnyebb nem beszállni a játékba, mint megkockáztatni a kiesést. Amikor pedig tényleg ügyes vagy valamiben, és ezt mások is észreveszik, úgy érzed, egy “csaló” vagy, és csak idő kérdése, hogy erre mikor jönnek rá ők is.

4. Depresszióval és szorongással küzdesz

A fentebb említett korlátozó hiedelmek, negatív mintázatok és toxikus monológok, amiket a fejedben folytatsz, sajnos egy idő után szorongásba, depresszióba is hajszolhatnak, ezért különösen fontos, hogy mielőbb tegyél ellenük. Ha azt kezded érezni, hogy teljesen elhatalmasodik rajtad az önutálat, a szorongás és/vagy a depresszió, mindenképpen fordulj szakemberhez - nem szégyen segítséget kérni!

5. Magadat hibáztatod

Mindenért magadat okolod. Ha bármi negatív dolog történik, azonnal arra gondolsz, hogy te mondtál vagy tettél valami rosszat, ami ilyen következményekkel járt. Pedig hidd el, a legtöbb dolog tőlünk független okok miatt történik, és rossz és jó hír is egyben: nem minden rólunk szól.

Forrás: yourtango.com

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez tényleg Meghan Markle? Még sosem láttuk ilyen ruhában!

Ez tényleg Meghan Markle? Még sosem láttuk ilyen ruhában!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője