Ez a tökéletes hőmérséklet, ha teáról van szó

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha elhatározod, hogy minden nap teázol, máris teszel egy nagyszerű lépést az egészséged megőrzéséért. Hiszen a teázással egyrészt növelheted a folyadékbeviteledet, attól függően pedig, hogy pontosan milyen teáról van szó, rengeteg egyéb előnyre is szert tehetsz, amelyek közül egyesek még a hosszú, boldog életet is támogatják. Nem mindegy azonban, hogy a tea milyen hőmérsékletű, amikor elfogyasztod.

Tudtad, hogy nem mindegy a tea hőmérséklete?
Tudtad, hogy nem mindegy a tea hőmérséklete?
Fotó: Raul Ortin/Getty Images

A tea nagyon egészséges tud lenni. Ehhez viszont szükség van arra is, hogy ideális hőmérsékleten készítsük el. Ahogyan az sem mindegy, milyen hőmérsékleten kortyolunk bele - hiszen például ha túl forró, egyből elégethetjük vele a szánkat - úgy az is számít, hogy milyen hőfokon áztatjuk.

Ezért olyan fontos a teavíz hőmérséklete

Te is jártál már úgy, hogy ugyanazt a teát ugyanolyan arányokkal készítetted el, mint korábban, mégis más volt az íze? Ha igen, annak nagy valószínűséggel az volt az oka, hogy nem egyforma volt a vízhőmérséklet, ami komolyan befolyásolhatja a tea ízét. Ebből egyenesen következik az is, hogy ha igazán finom teát szeretnél inni, akkor több odafigyelésre lesz szükség, mint hogy csak néhány percig hagyd a tealeveleket forró vízben ázni.

Nem mindegy, milyen teáról van szó

Ha teázni szeretnénk, sok nagyszerű opció közül válogathatunk. De tudtad, hogy valójában mindegyiknek más vízhőmérsékletre van szüksége ahhoz, hogy a legjobb tulajdonságai igazán érvényesülni tudjanak? Ha az adott hőmérsékletet eltalálod, akkor a teában lévő összes értékes vegyület felszabadulhat, te pedig már egy egyszerre finom és igazán értékes bögre teát fogyaszthatsz el.

Amit a túl forró vagy hideg víz okozhat

Az, hogy a teákat egészséges italoknak tekintjük, amelyeket rendszeresen érdemes fogyasztanunk, nagyrészt a tanninoknak köszönhető. Ha azonban túl forró vizet használunk a teakészítéshez, azzal tönkretesszük ezeket az értékes vegyületeket, és az adott tea más hasznos alkotóelemeit is. Ha pedig túl hideg vizet használsz, akkor egyszerűen nem oldódnak ki az értékes vegyületek. Ami pedig az ízvilágot illeti, az eredmény mindkét esetben kellemetlen, csalódást keltő lehet.

Csodát tesz a testeddel ez a gyümölcs, és még gyulladáscsökkentő is!

Csodát tesz a testeddel ez a gyümölcs, és még gyulladáscsökkentő is!

Ahogyan igazán jó teát készíthetsz

Tekintve, hogy az egyes teákat különféle hőmérsékleten ideális elkészíteni, mindig érdemes elolvasnod, hogy az adott tea csomagolásán van-e információ erre vonatkozóan. Ha igen, akkor elsősorban azt vedd figyelembe, ha pedig nincs, akkor a legjobb döntés az lehet, ha az általános ajánlásokra hagyatkozol. De hogy mit is jelent ez pontosabban?

  • Fekete tea: 88-93°C
  • Zöld tea: 60-°88 C
  • Fehér tea: 71-85°C
  • Rooibos tea: 97-100°C
  • Oolong tea: 82-93°C
  • Puerh tea: 88-100°C
  • Gyógyteák: 97-100°C

Hogy az ideális hőmérsékletet elérd az egyes teáknál, jó opció lehet például, ha felforralod a vizet, majd bevetsz egy tiszta konyhai hőmérőt, és várod, hogy eléggé kihűljön. Ha viszont erre éppen nincs időd vagy nincs hozzá semmilyen eszközöd sem, akkor figyeld meg, mikor kezdenek megjelenni az első buborékok a vízben. Ekkor az alacsonyabb hőmérsékletű vizet igénylő teákat már készítheted is, a többinél pedig várj addig, amíg már nagyobb buborékokat látsz.

Az igazán jó ízélmény eléréséhez hozzátartozik az is, hogy megfelelő ideig áztasd. Erről nagy valószínűséggel fogsz találni információt a tea csomagolásán, ha pedig mégsem, akkor a fekete teát nagyjából 4-6, a zöld teát 2-4, a fehér teát 4-6, a roiboos teát 1-3, az oolong teát 6-10, a puerh teát 3-5, a gyógyteákat pedig 3-6 percig áztasd.

Ha erre és a víz hőmérsékletére is ügyelsz, a következő csésze teád a kedvenc keverékeidből talán finomabbak lesznek, mint amilyennek eddig bármikor is tűntek, közben pedig az értékes összetevőik előnyeit is maximálisan érezheted. Kell ennél több ok arra, hogy ezentúl minden egyes alkalommal tudatosabban, nagyobb odafigyeléssel főzz teát?

Forrás: theteaclub.com, thespruceeats.com

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez tényleg Meghan Markle? Még sosem láttuk ilyen ruhában!

Ez tényleg Meghan Markle? Még sosem láttuk ilyen ruhában!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője