4 étel, ami gyakorlatilag megállítja a test öregedését: évekkel kitolhatod az élettartamodat, ha naponta eszel belőlük
Élelmiszerek, amelyek visszafordíthatják az öregedést? Igen, léteznek ilyenek! Bár csodát természetesen ezek sem tudnak tenni, mégis elképesztő hatással lehetnek egészségünkre és segíthetnek abban, hogy minél tovább megőrizzük aktív életmódunkat, betegségektől mentes mindennapjainkat.
Ezeket láttad már?
- A polifenolokban gazdag ételek, mint a kurkuma, a fokhagyma, a rozmaring és a bogyós gyümölcsök lassíthatják az öregedési folyamatokat.
Egy tanulmány megállapította, hogy a polifenolokban gazdag élelmiszerek fogyasztása gyakorlatilag visszafordíthatja az öregedést. Persze megakadályozni nem lehet ezt a folyamatot, ezekkel a finomságokkal késleltethetjük és sokat tehetünk azért, hogy minél tovább megőrizzük egészségünket. Nézzük, melyek ezek!
Figyeljünk oda jobban az étrendünkre
Kutatók felfedezték, hogy négy, hétköznapi étel elősegítheti a hosszabb életet. Ezeknek az élelmiszereknek a rendszeres fagyasztása akár két évvel csökkentheti a biológiai életkorunkat. Bár a szervezet öregedését nem lehet teljesen megakadályozni, sokan keresik a módját annak, hogy minél inkább késleltessék ezt a folyamatot. A rendszeres testmozgás és bizonyos szokások visszaszorítása olyan fontos lépés, amelyeket a hosszú élet érdekében tehetünk.
Egy tanulmány most kimutatta, hogy ezeken kívül is van valami, amit megtehetünk biológiai életkorunk csökkentése érdekében: figyeljünk oda jobban az étrendünkre. Az Ageing című folyóiratban megjelent adatok szerint a polifonolokban (a növényekben természetesen előforduló vegyületben) gazdag élelmiszerek fogyasztása hatékonyan fordíthatja vissza az öregedést.
4+2 hatékony növény
Ezekben az ételekben lévő polifenolok módosíthatják a DNS-metilációt, azokat a kémiai címkéket, amelyek segítenek szabályozni, hogy a gének hogyan fejlődjenek ki az öregedés során. A tanulmányban kiemelt négy élelmiszer a következő volt: a kurkuma, a rozmaring, a fokhagyma és a bogyós gyümölcsök. Ezeket úgynevezett adaptogén növényeknek nevezték.
Ezek a színű szuperételek megvédenek a csendes gyilkos betegségtől: eddig teljesen átlagos ételeknek hitted őket
Ezeken kívül a zöld teának és az oolong teának is bizonyították öregedésgátló hatását. Ez azonban nem a fiatalabbnak tűnő megjelenést jelenti, hanem a biológiai életkor csökkentését, a betegségek alacsonyabb kockázatát és a hosszabb élet esélyének javulását - írja a Mirror.
Az eredmények önmagukért beszélnek
A nyolchetes kutatásban résztvevők esetében átlagosan 3,14 évvel csökkent a biológiai életkor azokhoz képest, akik nem hajtottak végre semmilyen életmódbeli változást. A vizsgálatba összesen 43 egészséges, 50 és 72 év közötti férfit vontak be. Véletlenszerűen beosztották őket aszerint, hogy fenntartották-e a szokásos életmódjukat vagy speciális étrendet tartattak be velük. Utóbbi során naponta kaptak leveles, keresztesvirágú és színes zöldségeket, valamint napraforgó- és tökmagot, sovány húsokat, alacsony glikémiájú gyümölcsöket, valamint az ellenállóképességet fokozó adaptogén növényeket.
Emellett korlátozták az alkohol, a cukor, a transzzsírok, a gabonafélék, a hüvelyesek és a tejtermékek fogyasztását. A nyolchetes időszakot követően vettek nyálmintát a résztvevőktől a kutatók és ez alapján értékelték ki az eredményeket. Bár a kezelt csoport átlagosan 4,6 kilót fogyott, a fogyás önmagában nem magyarázta a biológiai életkor csökkenését. Az adaptogén növények fogyasztása viszont igen.
A kutatók megállapították, hogy a zöld teában, a kurkumában, a fokhagymában, a bogyós gyümölcsökben és a rozmaringban található polifenolok hatással vannak az öregedéssel összefüggő enzimekre és útvonalakra. Ezek az útvonalak gyakran megzavarodnak az öregedéssel kapcsolatos betegségek, köztük a szívbetegségek, a cukorbetegség, a neurodegeneráció és a rák következtében.
A kutatócsoport kiemelte, hogy az adaptogének napi egyszeri adagja is a biológiai öregedési markerek észrevehető csökkenésével jár. Azt azonban megjegyzik, a tanulmánynak voltak korlátai: csupán egy kisebb, rövid távú vizsgálat volt, középkorú férfiak bevonásával. Épp ezért további kutatások elvégzését szorgalmazzák.