Ez a hétköznapi ital még a májbetegségeket is visszafordíthatja: ideje, hogy erre cseréld a kávédat
Kutatások kimutatták, hogy a gyulladás és az egészségtelen öregedés a nem vírusos májrák kialakulásához is vezethet. Szakemberek azonban rájöttek, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása akár vissza is fordíthatja ezeket a szabályozási zavarokat, ezáltal csökkentve a májrák esélyét.
Ezeket láttad már?
A májrák váratlanul alakulhat ki a normális májszövetből. A legfrissebb kutatások azonban rámutattak, hogy szoros összefüggés van bizonyos májrák típusok, például a hepatocelluláris karcinóma és a nem vírusos krónikus májbetegségek között. A zöld tea rendszeres fogyasztása azonban segíthet ezt elkerülni.
Visszafordíthatja a rákot okozó gyulladást
A krónikus májbetegségek (CLD) és a hepatocelluláris karcinóma (HCC), a leggyakoribb májráktípus együttes előfordulásának növekedése arra utal, hogy ez az állapot hajlamossá teheti a májszövetet a rákra. Japán kutatók ebből kiindulva kezdték el vizsgálni az egészséges emberek májszövetét és a krónikus májbetegségek okozta májrákos betegek májszövetét.
„A kutatás során bebizonyosodott, hogy a krónikus májbetegségből májrákká való átalakulás mögött álló molekuláris mechanizmusok között szerepel a gyulladással kapcsolatos jelek aktiválódása és az életkorral összefüggő anyagcsere-rendellenességek" - magyarázta Atsushi Ono, a tanulmány társszerzője.
Ezenkívül felmerült, hogy az antioxidánsok, például az epigallokatechin-gallát (EGCG) kiegészítő szedése hatékony lehet ezeknek az rendellenességeknek a javításában. Épp ezért a szakértők megvizsgálták, a zöld tea képes-e visszafordítani a gyulladást és elősegíteni az egészséges öregedést - ezek mindegyike képes ugyanis csökkenteni a krónikus májbetegség kockázatát és egyúttal a májsejtekből kiinduló daganat esélyét.
8 mindennapi szokás, amivel fiatal maradhat az agyad még évtizedekkel később is
A kutatás során kiderült, a zöld tea valóban segíthet visszafordítani a CLD-ből eredő egyes szabályozási zavarokat, amelyek HCC-hez vezethetnek. Minek köszönhető mindez? A szakemberek szerint a zöld teában lévő katechinok segítenek enyhíteni a májbetegségek okozta gyulladásokat. Az ital segíthet a lipidanyagcsere szabályozásában is, potenciálisan csökkentve a lipidek felhalmozódását a májban.
Mennyit igyunk?
Egy 2017-es tanulmány arról számolt be, hogy azoknál a kutatásba bevont alanyoknál csökkent jelentősen a májrák előfordulása, akik a nagyobb mennyiségben fogyasztották a zöld teát. Egy másik tanulmány azt mutatta, hogy napi egy csésze elfogyasztásával 4 százalékkal csökkenthető a májrák kockázata.
A kutatók azt mondják, hogy a zöld teában lévő katechin, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, megvédheti a sejteket a gyulladásos és a tartós gyulladással gyakran összefüggésbe hozható szabadgyökök káros hatásaitól. A mostani kutatást fontos lépésnek tartják a májrák ellen folytatott küzdelemben, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy további kutatásokra van még szükségük az eredmények pontosítása érdekében.
Azért nem árt az óvatosság
„Egyelőre nincs valódi bizonyíték arra, hogy a zöld tea segítene a rák kezelésében. Korábbi tanulmányokból származó bizonyítékok arra utalnak, hogy fogyasztása csökkentheti bizonyos rákok kockázatát. Jelenleg azonban a bizonyítékok nem elég erősek ahhoz, hogy ezt biztosan megállapíthassuk" - idézi a Cancer Research megállapítását az Express.
A zöld tea fogyasztása a legtöbb ember számára biztonságos, érdemes azonban tudni, hogy koffeint és teanint is tartalmaz. Érzékenyeknél akár hányingert és gyomorpanaszokat is okozhat, sőt túlzott mennyiségben megváltoztathatja a májenzimszinteket, amely káros lehet a májra. Ráadásul bizonyos gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet, ezért fogyasztása előtt érdemes konzultálni orvosunkkal.
