Ez a leves minden 50 év feletti nőnek ajánlott, mégis alig eszünk belőle
Egészségünkre életünk minden szakaszában oda kell figyelnünk, 50 felett pedig fokozottan. Nem mindegy például, mennyit alszunk és mozgunk és milyen étrendet követünk. Vannak olyan fontos vitaminok és ásványi anyagok, amelyeket a menopauza időszaka után különösen fontos beillesztenünk mindennapjainkba.
Ezeket láttad már?
Október a menopauza tudatosság hónapja, ilyenkor egyre több nő keresi az olyan természetes gyógymódokat, házi praktikákat és speciális vitaminokat, amelyek támogatják jóllétüket. Kutatások rávilágítottak, hogy aprócska, étrendbeli változtatásokkal jelentősen javítható a nők egészsége változókorban.
Igazi csodaszer a konyhából
Egy friss kutatás során a csontleves rendszeres fogyasztásának hatásait vizsgálták a szakemberek és arra jöttek rá, hogy ez a fogás nemcsak finom és tápláló, hanem a menopauza leggyakoribb tüneteit is képes enyhíteni.
Elkészíthetjük klasszikus húslevesként, lassan összefőzve az egész csirkét zöldségekkel, fűszerekkel, babérlevéllel, szegfűborssal. Bár kell pár óra, mire elkészül, megéri rá várni. Ugyanakkor elkészíthetjük maradékokból is, szintén alacsony hőfokon, lassan főzve.
És hogy miért is ennyire hasznos az a fogás a menopauzán átesett nőknek? Gazdag fehérjében, kollagénben és esszenciális ásványi anyagokban, amelyek támogatják a bőrt, az ízületeket, az emésztést és az energiaszintet, amelyek különösen nagy támogatásra szorulnak ebben az életkorban.
„Nagy baj, ha valaki ezt várja el magától” - Jakupcsek Gabriella az 50 feletti nőknek üzent
Felturbózott csontleves
Természetes a klasszikus csontlevest tovább kombinálhatjuk különféle összetevőkkel. Most például itt a sütőtök szezonja, bátran kísérletezzünk vele! Az Express megosztott egy izgalmas krémleves receptet is. Nézzük!
Hozzávalók
- Egy vöröshagyma
- Három gerezd fokhagyma
- Fél sütőtök (pézsmatök vagy vajtök)
- Egy édes paprika
- Olívaolaj
- Egy teáskanál őrölt szerecsendió
- Egy konzervdoboz cannellini (fehér) bab
- Alaplé
Elkészítés
Először durvára vágjuk a hagymát, a fokhagymát, a tököt és a paprikát, majd egy nagy serpenyőben olívaolajon megpirítjuk, amíg megpuhulnak és enyhén megbarnulnak. Hozzáadunk egy csipet szerecsendiót és a cannellini babot, hogy gazdag alapot kapjunk. Egy kevés chilipehely remekül fűszerezi az ételt, de ez opcionális, inkább csak az ínyencebbeknek ajánljuk. Ezután vegyük lejjebb a fokozatot, és hagyjuk az ételt körülbelül öt percig lassan főni, majd adjuk hozzá az alaplevet. Forraljuk össze az egészet, majd vegyük le a hőfokot, és főzzük, amíg a sütőtök megpuhul, körülbelül 25 percig. Végül, ha kihűlt, botmixerrel turmixoljuk át, hogy krémes állaga legyen. Tálaláskor tovább ízesíthetjük kevés olívaolajjal és borssal.
A legfontosabb vitaminok, ásványi anyagok
Emellett azonban érdemes odafigyelni a célzott étrend-kiegészítésre is. Bár nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet, segít kitölteni a hézagokat és támogatja a testet abban, hogy alkalmazkodni tudjon a kihívásokhoz. Szakemberek szerint kreatint, fehérjét, D3-vitamint, kalciumot és omega-3 zsírsavat mindenkinek szednie kellene már 40 éves kor felett. Ezeken kívül természetesen a megfelelő rostbevitelről, a jó alvásról és a rendszeres testmozgásról sem szabad megfeledkezni.