3 könyv a bélrendszerről, amit minden magyarnak el kellene olvasnia
A bélrendszert a szakértők ma már „második agynak” is nevezik, mivel számos kutatás bizonyítja, hogy az emésztőrendszerünk és az agyunk között elképesztően szoros kapcsolat van, és folyamatos kommunikációban állnak egymással. Így tehát az, hogy milyen ételeket fogyasztunk, az egészségünkön túl az érzelmeinkre, a döntéseinkre és a viselkedésünkre is hatással lehet. Mutatjuk, melyek azok a könyvek, amelyeket érdemes elolvasnod ezzel kapcsolatban!
Ezeket láttad már?
A bélrendszer a benne élő mikrobákkal nemcsak az emésztésünket befolyásolja, hanem az agyunk működésében is fontos szerepet tölt be, ezáltal a kognitív képességeink fejlesztésében és a hangulatunk javításában is segíthet.
„Miután az egész testünk használja azokat az anyagokat, amelyeket a bélflóránk lakói létrehoznak, az kihat az egész lényünk állapotára. Ennél fogva nagyon nem mindegy, hogy számunkra hasznos, semleges, vagy káros anyagokat állítanak elő emésztőrendszeri albérlőink” - magyarázza Goda Gábor, a Toman Diet vegyészmérnöke Rozs Franciska cikkében.
Így tehát a fizikai, mentális és szellemi egészségünk érdekében is nagyon fontos, hogy a lehető legtöbbet megtudjuk a bélrendszer és az agy kapcsolatáról. Íme, három könyv, amit érdemes - legalább egyszer - elolvasni a témában!
Dr. Emeran Mayer: A bél-agy kapcsolat
Dr. Emeran Mayer, a UCLA Orvosi, Élettani és Pszichiátriai Tanszékének professzora, a bél-agy kommunikáció kutatója a laikusok számára is izgalmasan és érthetően mutatja be a belek és az agy kapcsolatát. Azt ígéri, a könyv elolvasása után teljesen másként tekintünk majd testünkre és pszichénkre, mint eddig.
6 jel, hogy valami nagyon nincs rendben a bélrendszereddel
Rámutat arra, hogyan erősíthetjük meg az immunrendszerünket a megfelelő étrenddel, továbbá arra is, miként javíthatjuk a közérzetünket, vagyis hogyan csökkenthetjük a hangulatingadozásokat, a szorongást, a depressziót és a fáradtságot.
Ezen felül a beavat minket abba, az egészséges emésztés támogatásával hogyan segíthetjük elő a fogyást, továbbá hogyan előzhetjük meg az olyan neurológiai betegségek kialakulását, mint a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór. Sőt, a különböző ételérzékenységek és allergiák, valamint az emésztési kellemetlenségek - például gyomorégés és puffadás - megelőzésében és kezelésében is segít.
Dr. Emily Leeming: A brilliáns bél
A mikrobiom működését kutató dietetikus, dr. Emily Leeming a legújabb tudományos kutatások alapján mutatja be az elfogyasztott ételek és a hangulatunk közötti összefüggéseket.
Feltárja, hogy az elfogyasztott ételek és a táplálkozási szokásaink miként javíthatják a memóriát, és hogyan segíthetnek az összpontosításban. Emellett az evéssel kapcsolatos stressznek is búcsút inthetünk - azt állítja, ezentúl nem kell elhagynunk tápláléktípusokat, nem kell éheznünk, és azon sem kell aggódnunk, mit szabad ennünk, és mit nem.
Sőt, gyakorlati tippeket is ad! Kidolgozott tíz olyan a hétköznapokban alkalmazható tanácsot, amelyeknek a segítségével javíthatjuk a testi, a lelki és a szellemi egészségünket is.
Ez a módszer fogja hamar helyrehozni a bélflórádat egy antibiotikum-kúra után
Christine Bailey: Egészséges mikrobiom 5 hét alatt
A díjnyertes sporttáplálkozási tanácsadó és séf, Christine Bailey a legújabb tudományos kutatási eredményeken és zseniális recepteken keresztül mutatja be az egészségesebb bélrendszer megteremtésének öt kulcsfontosságú lépését:
- A beleket irritáló anyagok csökkentése, eltávolítása
- A táplálékok pótlása, amelyektől jól működik az emésztőrendszer
- A megfelelő baktériumok újratelepítése a belekben
- A belek nyálkahártyájának javítása
- Az elme és test működésének kiegyensúlyozása
Sőt, az étrendi javaslatokon túl stresszel és testmozgással kapcsolatos tippeket is találunk a könyvben, hogy sikeresen helyreállíthassuk a mikrobiom egyensúlyát.