Emésztési problémákhoz és anyagcsere zavarokhoz vezethet, ha mindig a kedvenc kajád eszed
A reggeli pirítós, a megszokott ebéd és a vacsorakor olyan gyakran előkerült tésztaételek. Sokunk számára ismerős ez a monoton étkezési minta, amikor egy cseppnyi kreativitást sem viszünk be a főzéseinkbe. Bár a rutin nemcsak kényelmet, hanem biztonságot is nyújt, hosszú távon bizony megérkezik az étkezési unalom, amely amellett, hogy csökkenti a gasztronómiai élvezetet, az egészségünkre is negatív hatással lehet.
A rutin édes csapdája
Az étkezési szokások kialakulása a legtöbb esetben a kényelem és az időhiány eredménye. A döntésfáradtság jelensége, amikor a nap folyamán hozott számos döntés kimeríti a mentális energiáinkat, arra ösztönöz bennünket, hogy az étkezéseinket automatizáljuk, ezzel is csökkentve a napi döntések arányát. Ez a stratégia rövid távon még hatékony is lehet, hiszen mindenkinek az életében lehetnek nehezebb időszakok, hosszú távon viszont étkezési unalomhoz és tápanyaghiányhoz vezethetnek.
Amikor nincs meg a változatosság, az jelentősen csökkenti az étkezés örömét, de még a szervezetünk működésére is hatással van. A bélmikrobiom, amely kulcsszerepet játszik az emésztésben és az immunrendszer működésében, csakis a változatos étrend révén marad egészséges. Amennyiben állandóan ugyanazokat esszük, legyen az tészta, rizs, csirke, pirítós vagy a reggeli kakaós csiga, abban az esetben bizonyos baktériumtörzsek túlszaporodnak, míg mások a háttérbe szorulnak. Mindez hosszú távon emésztési problémákhoz és anyagcserezavarokhoz vezethet.
Javítsd az emésztésed bolygóideg-gyakorlatokkal: énekelj, zuhanyozz, nevess!
Pszichológiai szempontból a monoton étkezés csökkentheti az élvezetet, ami kompenzációs viselkedéshez vezethet, mint a nagyobb adagok fogyasztása vagy az ízek fokozása extra sóval, cukorral, esetleg valamilyen zsiradékkal. Ezt a jelenséget “szenzoros telítettségnek” nevezzük, ami azt eredményezheti, az ismétlődő ízek iránti érdeklődés megcsappan, amit további ízingerek keresésére ösztönöz bennünket.
Dr. Franklin Joseph, a Dr. Frank's Súlycsökkentő Klinika professzora szerint, az étkezési unalom gyakran nemcsak az ízek iránti vágy csökkenését jelenti, hanem a szervezet természetes jóllakottság és éhségérzetnek megzavarását is. „A változatosság nem csak az élvezetet növeli, hanem segít fenntartani az egészséges anyagcserét, és megelőzi a túlevést is.” Én magam is gyakran megtapasztalom az utazásaim során, hogy itthon bizony nem főzök elég változatosan.
Hiába a saját kert, a saját zöldségek és gyümölcsök, ha valamire rákapok, akkor esélytelen, hogy arról néhány héten belül leszokjak. Itt persze nem arról van szó, hogy ebédre és vacsorára a hét napból hétszer ugyanazt eszem, de érzékelem, hogy amikor túl sok a munka, nincs már energiám eldönteni, hogy mit akarok készíteni, akkor bizony gyakran nyúlok ugyanazokhoz az alapanyagokhoz.
Pedig a kamra és a fagyasztó is tele van mindenféle finomsággal, de valahogy nincs kreativitásom alkotni valami különlegeset. Máskor, amikor jól érzem magam a bőrömben, hétvége van, és nem terít be a naptáram, akkor mindig sokkal nagyobb élvezettel, és finomabbak kerülnek az asztalra. De, hogy jön ide az utazás? Amikor nem itthon töltöm az időmet, akkor gyakran fedezek fel déli országokat, ázsiai helyeket, ahol bizony eszem ágában sincs a konyhában főzőcskézni. Emiatt pedig mindig máshova térek be ebédelni és vacsorázni.
A végeredmény pedig az, hogy olyan dolgokat kóstolhatok meg, amikre álmomban sem gondoltam volna. Van fogalmad arról, hogy milyen isteni a kovászos kenyér, a hummusz, a barack, a rukkola és a burrata sajt kombinációja? Ne aggódj, nekem sem volt. Egészen addig, amíg egy kis spanyol reggelizőben meg nem kóstoltam. Persze itthon rá is kaptam erre, így nyár végén hetekig ezt ettem.
Az olasz filozófia, ami csodát művel a mentális egészségeddel és az emésztéseddel
A lényeg, hogy ezeken a helyeken mindig remek ötleteim támadnak, hazafelé szuvenírnek pedig ma már nem a sok apró csecsebecsét veszem meg, hanem fűszereket, különféle egyéb alapanyagokat hozok magammal. Ez nem csak abban segít, hogy egy kicsit még az országban érezhessem magam, hanem abban is, hogy változatosabb ételeket készítsek. Ázsiában különösen sokat tanultam arról, hogyan lehet nyolcvanféleképpen felhasználni a tojást, a szójaszósz, a tofut vagy éppen a rizst.
Ha azt gondoltad, hogy a rizs csak egy köret, esetleg zöldséges formában élvezhető, akkor nagyot tévedsz. Mióta egyre többet jövök és megyek a világban, nagyjából sikerült levetkőznöm ezt a ragaszkodást, így már csak a reggeli szendvics vagy joghurt bowl maradt meg, de ezeket is igyekszem variálni. Az ebéd és a vacsora szinte mindig más, és meg kell, hogy mondjam, nagyon élvezem.
Mióta az étkezéseim változatosabbá váltak, kevésbé vagyok éhes, nem akarom felfalni az egész hűtőt, mert valamire szüksége van a szervezetemnek, amit nem kap meg. Emellett úgy érzem, hogy több energiám is van a nap végére.
Le a rossz szokásokkal!
A reggeli az a napszak, amikor a legtöbben hajlamosak vagyunk ugyanazt fogyasztani. Egy tanulmány szerint az emberek közel 70 százaléka legalább heti kétszer ugyanazt az ételt fogyasztja a nap első étkezésére. Ennek oka részben az időhiány, részben pedig a megszokás kényelme. A reggelik gyakran egyszerűek, gyorsan elkészíthetőek, ezáltal könnyen beépülnek a napi rutinba. De könnyen tehetünk ellene.
Az étkezési unalom leküzdése érdekében érdemes tudatosan változatossá tenni az étrendünket. Ez nem feltétlenül jelent drasztikus változtatásokat, hiszen már kisebb módosítások is frissességet hozhatnak a mindennapi étkezéseinkbe. Érdemes például olyan zöldségeket, gabonákat vagy fehérjeforrásokat választani, amelyeket eddig ritkán vagy soha nem fogyasztottunk. De ami talán még többet segíthet, azok a fűszerek.
Az ételek ízvilágának megváltoztatása új élményeket nyújthat a mindennapok során.
Aki pedig ennél is tovább menne, kíváncsi, és kipróbálná a világ különböző konyháinak specialitását, annak érdemes megismerkednie más kultúrák ételeivel, amelyek új ízeket és elkészítési módokat kínálnak. De ehhez hozzátartozik még az étel megjelenése is, amely jelentősen befolyásolja az étkezések élvezetét. Legyünk kreatívak, az új tálalási módokkal ugyanis könnyedén felfrissíthetjük a gasztronómiai élményt. Ezek az apró változtatások nemcsak növelik az étkezés örömét, hanem hozzájárulhatnak a kiegyensúlyozottabb és egészségesebb étrend kialakításához is.
Az étkezési unalom tehát egy gyakori jelenség, amely azonban tudatos odafigyeléssel és kisebb változtatásokkal könnyen leküzdhető. A változatos étrend nemcsak az ízlelőbimbókat kényezteti, hanem hozzájárul a testi és lelki egészségünkhöz is. Ne félj kilépni a komfortzónádból, és felfedezni az étkezés nyújtotta sokszínűséget.
előfizetésem
Hírlevél
