Egyre több az ételérzékeny ember: a szakértő szerint ez a két egyszerű ok

2025. augusztus 27.
Nem minden ételérzékenység végleges, van, ami visszafordítható
Nem minden ételérzékenység végleges, van, ami visszafordítható
Fotó: Westend61/Getty Images

Az utóbbi évtizedekben világszerte drámaian megnőtt az ételérzékenységek és intoleranciák száma, és ez alól természetesen Magyarország sem kivétel. Míg korábban leginkább a tej vagy a glutén okozott problémát egy-egy szűkebb réteg számára, addig mára már annyi féle és fajta betegséget ismerünk, hogy fel sem lehet őket sorolni. Ilyen például a tojás, a szója, a dióféle, de nem ritka az sem, ha valaki zöldségekre vagy adalékanyagokra reagál rosszul.

De vajon miért leszünk egyre érzékenyebbek az ételekre, amiket évszázadok óta fogyasztunk? És mit tehetünk ellene? Ennek jártunk utána Enyingi Vivien, dietetikussal, táplálkozástudományi szakemberrel.

A túlsteril gyermekkor ára

Az egyik leggyakrabban említett magyarázat mindenképpen a higiénia hipotézis, avagy a túlsteril életmód. Eszerint az immunrendszer megfelelő fejlődéséhez elengedhetetlen lenne az, hogy a gyermekek már korán találkozzanak különféle baktériumokkal, vírusokkal, egyéb környezeti ingerekkel. Azonban a modern, városi életmód, a rengeteg fertőtlenítő használata, az egyre több antibiotikum alkalmazása, valamint az otthonunkban uralkodó steril környezet cseppet sem segíti az immunrendszer formálását.

Vivien szerint már egészen pici korban érdemes ezzel foglalkozni. „Hozzátáplálás esetén javasolt nem sokáig húzni az allergént tartalmazó élelmiszerek bevezetését. Ugyanis, ha minél később ismerkedik meg velük a gyerkőc, akkor az növelheti az esélyét az érzékenységnek. Kor előrehaladtával pedig egyre több és színesebb zöldséget-gyümölcsöt lehet bevezetni, amik rostban gazdagok. Valamint kimondottan hangsúlyos lehet a fermentált termékek megismertetése is, a bélflóra jó állapota miatt. Illetve érdemes kerülni a magas feldolgozottsággal rendelkező élelmiszereket és sokkal inkább az egyszerűbb, természetes és natúr verziókra fókuszálni.

Az immunrendszer ugyanis képes megtanulni, hogyan reagáljon különbséget téve a veszélyes vagy ártatlan anyagok között. Ha viszont a kicsik nem kapják meg ezt a tanulási lehetőséget, akkor jelentősen megnő annak a kockázata, hogy ártalmatlan anyagokat, akár ételeket is fenyegetésnek tekintsen. Ez vezet végül allergiához és ételintoleranciához. Ez azt is jelenti, hogy nem érdemes mindig a higiéniára törekedni, érdemes visszatalálni az arany középúthoz, több időt tölteni a természetben, hagyni például, hogy a kicsik a földön játszanak.

glamour plusz ikon Csodát művel a bélrendszerrel, segít a fiatalságunk megőrzésében, mégsem fogyasztunk belőle eleget

Csodát művel a bélrendszerrel, segít a fiatalságunk megőrzésében, mégsem fogyasztunk belőle eleget

Az ipari élelmiszerek hatása a bélflóra állapotára

Másik fontos tényező a modern táplálkozás gyökeres átalakulása. Egyre többen és egyre többször fogyasztanak feldolgozott, adalékanyagokkal, ízfokozókkal, valamint mesterséges aromákkal teli ételeket. Ezek nemcsak az elhízásért vagy a cukorbetegségért felelnek, hiszen hosszabb távon a bélflóra egyensúlyára is hatással lehetnek. „Az ultramagas feldolgozottsággal rendelkező élelmiszerek fogyasztását minden esetben érdemes minimalizálni. Ezek leggyakrabban különböző tartósítószereket, színezékeket vagy akár édesítőszereket tartalmazhatnak.

Sokszor alacsony rost tartalommal és magas hozzáadott cukortartalommal bírnak. Ezek pedig hosszútávon, rendszeres fogyasztás mellett negatív hatást gyakorolhatnak a bélflóra állapotára. Ha pedig a bélflóra állapota romlik vagy esetleg a bélfal sérül, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki különböző érzékenységek is.” De mindez még nem minden. A bélrendszerünkben élő több milliárd mikroorganizmus kulcsszerepet játszik az emésztésben, az immunműködésben, valamint a hormonrendszer szabályozásában is.

A rostszegény, finomított szénhidrátokban gazdag, feldolgozott élelmiszerek elnyomhatják a hasznos baktériumokat, eközben támogatják a káros törzsek elszaporodását. Mindez pedig emésztési problémákhoz, gyulladásokhoz, valamint ételérzékenységek kialakulásához vezethet.

A legnagyobb probléma viszont talán az, hogy mindez már gyermekkorban elkezdődik.

A gyorséttermi ételek, az édesített tejdesszertek, valamint a túl korai édesség- és cukorfogyasztás nem csak az ízérzékelésre lesz hatással, hanem már ekkor károsíthatják a bélflórát. A szülők sokat tehetnek azzal, ha inkább természetes, házi készítésű ételeket raknak a gyermekek elé az asztalra, és inkább fokozatosan vezetik be az új ízeket, a rostokat, a zöldségeket. Vivien javaslatára lehetőleg minél előbb.

glamour plusz ikon Mostantól máshogy kell tárolnunk az élelmiszereket, mint ahogy megszoktuk

Mostantól máshogy kell tárolnunk az élelmiszereket, mint ahogy megszoktuk

Visszafordítható-e a folyamat?

Jó hír, hogy nem minden ételérzékenység végleges. Bár tény, hogy vannak valódi ételallergiák, mint a földimogyoró- vagy a tejallergia, amelyek nagyobb immunválaszt váltanak ki, és gyakran életre szóló életmódváltást igényelnek, egyes ételintoleranciák, mint a laktóz vagy az adalékanyagokra adott reakciók, sok esetben enyhíthetőek, vagy akár teljes mértékben meg is szüntethetőek.

Fontos, hogy itt valóban tudjunk különbséget tenni allergia és érzékenység között. Vannak olyan allergiák, mint akár a gluténérzékenység, amely szinte csak étrendileg kezelhető és tartható karban, hogy ne jelenjenek meg panaszok. Ettől még nem fog „kigyógyulni” valaki a gluténérzékenységből, de a panaszokat megtudjuk szüntetni. Érzékenységek, intoleranciák esetén is elengedhetetlen egy jobb, kiegyensúlyozottabb étrend és életmód, mely segítségével lehet javítani a kellemetlen panaszok megjelenésén.

Ha a panaszos élelmiszereket elimináljuk, akkor megszűnhetnek vagy enyhülhetnek a tünetek. Valamint nagyon fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a bélflóra állapotára, annak regenerálására étrendileg. Tehát egy jobban megválogatott élelmiszer lista, bélflóra regenerálás, valamint életmód béli tényezők, mint megfelelő stresszkezelés és egy jobb alvási rutin, mind segíthetnek a panaszok csökkentésében. Egyes esetekben érzékenységek kapcsán az állapot visszafordítható is lehet ezek hatására.

Ha tehát valaki hosszabb ideig kerül bizonyos élelmiszereket, majd tudatosan, orvosi vagy dietetikusi javaslat mellett vezeti vissza azokat a táplálkozásába, akkor ő gyakran tapasztalhat javulást. Ehhez azonban arra van szükség, hogy regenerálja a bélflóráját, amit prebiotikus rostokkal, fermentált ételekkel, valamint szükség esetén célzott probiotikumokkal tud megtenni. Mindennek az alapja tehát az étrendváltás. A feldolgozott ételek elhagyása, a cukor csökkentése, valamint a természetes alapanyagok előtérbe helyezése.

Ezek mind segíthetnek abban, hogy a szervezetünk toleranciaküszöbe ismét megemelkedjen, jobban elviselje azokat a bizonyos élelmiszereket, amikre korábban rosszul reagált.

Hogyan támogathatjuk a gyermekek immunrendszerét?

A prevenció mindig jobb és egyszerűbb, mint a kezelés, ez főleg az ételérzékenységekre igaz, hiszen itt nem egyszerű visszahozni a szervezetet egy bizonyos szintre. A legtöbb esetben már születés körül komoly hatással lehetünk a kicsik immunrendszerére. A természetes szülés, a szoptatás, a kiegyensúlyozott, sokféle alapanyagokat tartalmazó hozzátáplálás mind olyan tényezők, amelyek támogatják a bélflóra egészségét.

glamour plusz ikon Nincs semmilyen ételérzékenységed, mégis mentesen táplálkozol? Erre számíthatsz

Nincs semmilyen ételérzékenységed, mégis mentesen táplálkozol? Erre számíthatsz

A gyermekek étrendje kapcsán talán a legfontosabb, hogy mindig legyen előttük valami színes zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, erjesztett tejtermék, mint a kefir vagy a natúr joghurt, amikkel támogathatjuk az immunrendszerüket, a bélflórájukat. A legfontosabb pedig talán az, hogy ne féljünk bevezetni új ételeket. Lehet, hogy elsőre nem fog neki ízleni, esetleg el is utasítja, érdemes azonban többször próbálkozni, hiszen lehet, hogy idővel megkedveli.

A túl korai, indokolatlan korlátozások viszont veszélyesek lehetnek.

A glutén vagy a tej tartós kizárásával bármilyen ok nélkül, pont az ellenkező hatást érhetjük el. Az immunrendszerük ugyanis nem tanul meg megfelelően reagálni az említett alapanyagokra, ami később problémához vezethet. Az ételérzékenységek rohamos terjedéséért tehát nagyobb részben az emberek felelősek. Az életmódunk, a táplálkozási szokásaink, a félelmeink, a kényelemre épülő életünk cseppet sem segíti a bélflóra és az immunrendszer egészsége. Fontos lenne visszatérnünk a természetes, változatos, kevésbé feldolgozott ételeket tartalmazó étrendre, amivel nemcsak a tüneteket enyhíthetjük, hanem egészségesebb és kiegyensúlyozottabb életet is élhetünk.