8 egyértelmű jel, hogy valaki manipulálni akar téged

Manipulációval sok mindent el lehet érni, és egy profi manipulátor még a legmagabiztosabb ember önbecsülésén is csorbát tud ejteni. Ha ezt a 10 jelet észleled valakinél, nagy valószínűséggel érzelmi manipuláció áldozata vagy.

Ha odafigyelsz erre a 10 jelre, kivédheted a manipulációt
Ha odafigyelsz erre a 10 jelre, kivédheted a manipulációt
Fotó: Profimedia

Legyen szó szerelemről, barátságról, családi vagy munkahelyi kapcsolatokról, a manipuláció mindenhol jelen van. Nem mindenki használja ártó szándékkal, de egy biztos: az illető valami olyasmit akar elérni, amiből neki előnye származik, ha pedig ezt a te kontodra teszi, manipulációról beszélünk. Ez az érzelmi bántalmazás egyik fajtája, amely általában bántalmazó vagy mérgező kapcsolatokban történik. Bizonyos emberek tudatosan élnek ezekkel az eszközökkel, amelyek közül némelyiket nagyon nehéz észrevenni. Annak érdekében, hogy ne ess egy manipulátor csapdájába, tájékozódj és készülj fel alaposan! Íme 10 egyértelmű jel annak, hogy valaki manipulálni akar téged.

1. Bűntudatot kelt benned

Ha az ismerősöd szándékosan mond vagy tesz olyan dolgokat, amik szégyenérzetet váltanak ki belőled, az egyértelműen az érzelmi manipuláció jele. Ez különösen akkor igaz, amikor az illető azért kelt benned rossz érzéseket, hogy ő jobban érezhesse magát.

2. “Gázlángozás”

Az ún. “gázlángozás” a manipuláció egyik legaljasabb formája. A technika elnevezése a Gázláng című thrillerből ered, amiben a férj hosszas lelki bántalmazást alkalmazva eléri, hogy a felesége maga kérdőjelezze meg a saját épelméjűségét. A manipulátor ilyenkor addig bizonygatja, hogy te látod rosszul a dolgokat, amíg végül magad is elhiszed: benned van a hiba.

3. A bizonytalanságod kihasználása

A bizonytalanság a gyengeség jele - feltéve, ha egy olyan ember előtt vállalod fel, aki így akar felkapaszkodni a hátadon. Aki őszintén szeret téged, ő a nehezebb napjaidon felemel, nem pedig lenyom, a manipulátor azonban a sebezhetőségeden keresztül akar előnyökre szert tenni - például úgy, hogy rávesz arra, hogy megtegyél, vagy éppen ne tegyél meg valamit.

Dr. Almási Kitti: „A krízisekben általában fejlődünk, csak közben fájdalmas és nehéz”

4. Megzsarol azzal, hogy elmondja a titkaidat

Sokan zsarolással és fenyegetéssel próbálják meg elérni a céljaikat, és sajnos van, akiknek sikerül is. A bizalmas információkkal való visszaélés elszenvedője pokoli időszakot élhet meg, ha nem teszi azt, amit a bántalmazó követel tőle. Napvilágot látott már több olyan történet is, amikor még a sztárokat is sikerült így kelepcébe csalni, úgyhogy légy nagyon körültekintő, mielőtt valakinek elmondod a legféltettebb titkaidat.

5. Gyakran kínos helyzetbe hoz téged

A szándékosan és többszöri alkalommal előforduló megszégyenítés a pszichológiai bántalmazás egyik formája. A kellemetlen érzések kiváltása befolyásolhatja a viselkedésedet, ami szintén a manipulátornak kedvez.

6. Pletykálás

Másokat kibeszélni a hátuk mögött önmagában sem szép dolog, de egészen új szintre emelhető azzal, ha kirekesztés és/vagy vita gerjesztése céljából történik. Például egy nagyobb társaság esetén elképzelhető, hogy többen ki akarnak játszani valakit, ezért pletykákat terjesztve konfliktust generálnak, ami valamilyen módon az előnyükre válik.

7. “Love bombing”, más néven szerelembombázás

A “húzd meg, ereszd meg” tökéletes példája, ami ebben az esetben azért történik, hogy az áldozat megtegye azt, amit a bántalmazó akar tőle. A kapcsolat elején elhalmozza minden széppel és jóval, majd mindezt egyik napról a másikra megvonja tőle. Amikor a manipulált személy már épp kezdené feladni, majd odébb állni, a manipulátor ismét bombázni kezdi őt a szeretetével. Ez így mehet a végtelenségig, ezért már az elején ki kell belőle lépni.

8. Csenddel büntetés

Talán nem is kell magyarázni… Levegőnek nézi a másikat, nem hajlandó megbeszélni a dolgokat, ezáltal pedig feloldani a konfliktust, a csenddel pedig bizonytalanságot kelt áldozatában.

Forrás: healthline.com, choosingtherapy.com

Tudj meg többet a mentális egészségről:

Ez is érdekelhet

„Neked mi volt a legextrémebb szexélményed?" - Ezért ne tedd fel soha ezt a kérdést egy szakértő szerint

„Neked mi volt a legextrémebb szexélményed?" - Ezért ne tedd fel soha ezt a kérdést egy szakértő szerint

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)

PR

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

PR

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)