Ennyit számít, ha alaposan kialszod magad

A kevés alvás nagyobb bajt okoz, mint gondolnád! Kutatások kimutatták, hogy nem csak a szépséged ellensége, hanem a fizikai és a mentális egészségedben is komoly károkat okozhat, ha nem szánsz elegendő időt a pihenésre. Nem győzött meg ez a gyors érv? Lebontjuk tételesen!

Ennyit számít, ha alaposan kialszod magad
Fotó: Shutterstock/Getty Images/GLAMOUR

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos az elegendő alvás az életünkben. Ez egyáltalán nem könnyű a mai rohanó világban, ahol állandóan pörgünk és szeretnénk maximálisan odatenni magunkat mind a munkában, mind pedig a magánéletben. Mégis, meg kell tanulnunk időt szánni rá, hiszen ez egy hosszútávú befektetés, ami mindig megtérül.

A boldog és kiegyensúlyozott élet titka az elegendő pihenés. Egy átlagember számára a 7-9 óra alvás az optimális, de természetesen ezt személye válogatja. Van, aki jóval kevesebb pihenéssel is jól tud funkcionálni, míg másnak több időre van szüksége. Ami azonban biztos, hogy a kialvatlanság minden tekintetben komoly akadályokat gördíthet elénk: árt a testi-lelki egészségünknek, továbbá a kapcsolataink és a munkahelyi teljesítményünk rovására is mehet.

Örökké fiatalon

Biztosan ismered a „szépítő alvás” kifejezést, ami nem véletlenül van a szótárunkban. Amikor alszunk, akkor regenerálódik és töltődik fel a testünk, ezáltal pedig az arcunk is kisimul. Észrevetted már, hogy egy átmulatott éjszaka után karikás szemekkel, gyűrődten ébredsz? Ennek oka nem más, mint hogy nem adtál elegendő időt a szervezetednek ahhoz, hogy eltávolítsa a felgyülemlett méreganyagokat.

Fontos a prevenció

Érdemes a szüleidre és nagyszüleidre is odafigyelni ezen a téren, ugyanis a Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent kutatás szerint azok a középkorú emberek, akik 7 óránál kevesebbet alszanak, 22%-kal nagyobb eséllyel lesznek demensek időskorukra. A 25 éven át tartó kutatásban közel 8 ezer brit felnőttet vizsgáltak, az eredmény pedig önmagáért beszél. Ezért jó, ha mielőbb elkezdesz kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy kialudd magad.

Ez a legjobb időpont az ébredésre, hogy energikusabban induljanak a reggeleid

Adj magadnak elég időt az ébredésre

Próbálj meg időben lefeküdni és korán felkelni. A mondás, miszerint „aki korán kel, aranyat lel”, régi bölcsesség. Átfordítva a modern kor nyelvezetére, mindössze annyiról van szó, hogy ha időben ébredsz, úgy ráérősen, nyugodtan és kiegyensúlyozottan tudod elkezdeni a napot. Egy frissen lefőtt, forrón gőzölgő kávé, egy finom pirítós, kis nyújtózás és máris szebben indul a reggel!

Ne ess át a másik végletbe

Jóból is megárt a sok, ezért túl sokat sem szabad aludni. A Cambridge és a sanghaji Fudan Egyetem tudósainak kutatásából kiderült, hogy ahogy a túl kevés, úgy a túl sok alvás is rossz hatással lehet a szervezetünkre. A vizsgálat tagjainak alvási szokásait mérve az agyukról készült MRI felvételeken látható, hogy a normáltól eltérő alvásmennyiség a kognitív képességek csökkenésével járhat. Azok az érintettek ugyanis, akik 7 óránál jóval kevesebbet vagy többet aludtak, lassabban végezték el a teszteket.

Lazulj el!

Meglátod, sokkal vidámabb leszel a nap folyamán, ha kipihenten ébredsz. Nincs annál rosszabb, mint amikor a 10. szundit nyomjuk ki a telefonunkon és feszülten, késve esünk be a munkahelyünkre. Nem titok, hogy ehhez szükséges egy fegyelmezettség, hogy esténként félretedd a telefont és időben lefeküdj, ugyanakkor az elszántság is, hogy reggel ki tudj pattanni az ágyból. Ha nehezen alszol el, meditálj egy jót; garantált, hogy hamar álomba szenderülsz.

Óvatosan a bulizással!

Lehetőleg a hétvégi napokra időzítsd a gőzkieresztést, de akkor is ügyelj arra, hogy megfelelően hidratálj. Nagyon fontos továbbá, hogy ha bulizol, akkor adj magadnak egy plusz napot arra, hogy utána alaposan kialudd magad. A tipikus „majd pihenek a halál után” hozzáállás megrövidítheti az életed, hiszen az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen, hogy ne legyél folyton kimerült.

Ne cseréld meg a napszakokat

Az éjszakai élet mellett más életkörülmények is előidézhetik azt, ha felcseréled az estét a nappallal. Az emberi test pontosan tudja, mikor van szüksége a pihenésre, ezért próbáld meg betartani a szabályait. Az éjszakába nyúló elfoglaltságokat hiába kompenzálod egy napközbeni szundival, az nem fogja tudni ugyanazt a színvonalú pihenést nyújtani, mintha tartanád a normál kereteket. Nyilván egy alkalom nem alkalom, de ne legyen belőle rendszer.

További tippjeink a minőségi alváshoz:

Ez is érdekelhet

Pillanatok alatt elalszol ettől az "álomkoktéltól"

Pillanatok alatt elalszol ettől az "álomkoktéltól"

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

PR

Csilliárdos divat- és beauty-birodalom: A Kardashian-nővérek vállalkozásai (x)

Csilliárdos divat- és beauty-birodalom: A Kardashian-nővérek vállalkozásai (x)

PR

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

PR

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)