A Babaváró hitel nem véletlenül olyan népszerű – de tényleg érdemes felvenni?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

2024. december 31-ig még biztosan elérhető a Babaváró hitel, a családot tervező házaspárok körében igen népszerű kamattámogatott hitel. Lássuk, miért ilyen kedvelt, kik számára elérhető ,és valóban érdemes-e igényelni!

Pénzügyi szakértőnk segít, hogyan minimalizálhatod a Babaváró hitel kockázatát
Pénzügyi szakértőnk segít, hogyan minimalizálhatod a Babaváró hitel kockázatát
Fotó: Ridofranz/Getty Images

A Babaváró hitel 2019 óta elérhető. A CSOK és az azt kiegészítő CSOK hitel mellett ez a legkedveltebb családtámogatási elem. Nem is csoda, hiszen ha minden jól megy, akár 10 millió forintot is felvehettek kamatmentesen, és ha még jobban megy, akkor a teljes 10 millió forint átalakulhat támogatássá. Ha tehát nagy családot terveztek, és ennek még az elején vagytok, akkor ez akár ingyen pénz is lehet.

De mit kaptok pontosan?

A Babaváró hitel keretében legfeljebb 10 millió forintot vehettek fel, akár 20 éves futamidőre. A havi törlesztőtök nem lehet több 50 000 forintnál, ezt jogszabály köti ki. Ez azt jelenti, hogy ha a teljes 10 milliót fel akarjátok venni, akkor legalább 19 év futamidőre kell megkötnötök a hitelszerződést, mert ennél rövidebb futamidőnél már túlnyúlnátok az 50 000 forintos törlesztőn.

A kölcsönt kamatmentesen kezditek el törleszteni, és ha a futamidő első 5 évében megérkezik a baba, akkor a kamatmentesség a teljes futamidő alatt megmarad. A Babaváró abszolút díjnyertes még a támogatott hitelek között is, hiszen az állam a teljes kamatot kifizeti helyettetek, és nektek csak a tőketartozást kell törlesztenetek. De ha tovább bővítenétek a családot, akkor a tőkét is csak egy darabig fizetitek. Egyrészt azért, mert a gyerekek között 3-3 év törlesztési szünetet kérhettek, másrész a második gyermeknél a tartozás 30%-a, a harmadiknál pedig a 100%-a támogatássá alakul. Megfelelő és szerencsés családtervezéssel tehát kaphattok az államtól 10 millió forintot.

Ezért olyan népszerű a Babaváró hitel!

A Babaváró hitel szabad felhasználású, így bármire elkölthetitek, de az MNB felmérése alapján a hitelfelvevők háromnegyede lakáscélra használja. Ez nem is meglepő, mert a Babaváró akár teljes egészében felhasználható önerőként lakáshitelekhez.

Most akkor marad a Babaváró hitel vagy sem? - Ezek az állami támogatások érhetőek el idén

Most akkor marad a Babaváró hitel vagy sem? - Ezek az állami támogatások érhetőek el idén

A statisztikákból kiderül, hogy sokan másból nem is tudnák előteremteni a lakáshitelükhöz szükséges saját erőt, csak a Babaváróból. Azaz a fiatal házaspárok lakáshoz jutását valóban segíti ez a kölcsön. A teljes lakossági hitelállomány 19,5%-a Babaváró hitel, és ráadásul a házaspárok 87%-a a teljes összeget kéri. Érdemes a teljes 10 millió forintot igényelni, mert ennél olcsóbb hitel nincs, tehát ha ezt az összeget befektetitek, vagy egy részét befizetitek az egészségpénztári számlátokra, és csak később használjátok fel, akkor is nagyon jól járhattok vele.

Ez az a hitel, ahol nem igaz az a szabály, hogy minél kisebb összeget érdemes felvenni, és azt is a lehető legrövidebb futamidőre. De vigyázzatok - mint minden hitelnek, ennek is vannak kockázatai, és mivel ez egy támogatott hitel, komoly feltételeket kell teljesítenetek.

Milyen feltételeket kell teljesíteni?

A Babaváró hitelnek még a többi támogatásnál is szigorúbbak valamivel a feltételei. Gyakorlatilag minden támogatásnál elengedhetetlen a büntetlen előélet és a köztartozásmentesség, de itt még életkori megkötés is van. A házasság is feltétel, ahol a feleség nem lehet több 40 évesnél. Mivel a Babaváró egy kölcsön, itt a hitelképesség is előírás. Ezt minden bank a saját belső szabályai szerint végzi.

Alapkövetelmény, hogy a KHR-ben nem szerepelhettek negatív státusszal, azaz nem lehet korábbi olyan hiteltartozásotok, ami miatt ezen a listán fent vagytok. Az elvárt minimális jövedelem minden banknál kicsit más, de általában nem túl magas. Elvileg akár 150 000 forint körüli jövedelem is elég lehet, de persze a valóság ennél szigorúbb is lehet.

A legnagyobb kihívást talán a 3 év folyamatos TB jogviszony jelenti, amelyben 30 napnál nagyobb megszakítás nem lehet, és amely az utolsó 3-6 hónapban már csak munkaviszonyból vagy vállalkozói jogviszonyból, illetve csak Magyarországról származhat. A magyarországi állandó lakcím pedig nemcsak a hitelfelvétel előtt, de a teljes futamidő alatt előírás. Ha ezeket a feltételeket nem teljesítitek, nem kaphatjátok meg a Babavárót, ha pedig elköltöztök az országból, vagy mégsem születik gyermeketek az első 5 évben, akkor vissza kell fizetnetek a teljes kapott támogatást. A kamattámogatást elveszítitek egy válással, és akkor a hitelt kamattal együtt kell tovább törleszteni, ami egyáltalán nem alacsony.

Hogyan csökkenthető a kockázat?

A legjobban akkor tudjátok magatokat bebiztosítani, ha a várandósság alatt igénylitek a Babavárót. Ezt már a magzat 12 hetes korában megtehetitek, és akkor a hitel egész biztosan kamatmentes lesz. Mivel a Babaváró 2019-ben indult, tehát nem telt még el 5 év az első folyósítás óta, nagy bedőléseket még nem láthattunk, de biztosan lesznek, akik rosszul járnak. Az igénylők 64%-a viszont már teljesítette a legfontosabb feltételt.

Mennyibe kerül egy magánkórházi szülés? - Glamour

Mennyibe kerül egy magánkórházi szülés? - Glamour

Hol igényelhető a Babaváró?

Van választási lehetőség, mert a Babavárót kilenc helyen is igényelhetitek, tehát szinte az összes nagy bank kínálja. Mivel támogatott hitelről van szó, az alapfeltételek minden banknál megegyeznek, de azért nem érdemes berohanni az első útba eső fiókba. Az egyes bankok akár 100-150 000 forintos jóváírást is adnak, ha náluk igénylitek a Babavárót, és az ügyintézés sem mindenhol ugyanolyan.

  • A Gránit Banknál például a honlapon regisztrált digitális ügyfélfiókon keresztül lebonyolítható a Babaváró igénylése, majd a kölcsönszerződés VideóBankon keresztül megköthető, azaz elejétől a végégig online lehet a folyamat, a bankba egyáltalán nem kell bemennetek. Ráadásul akár 180 000 forint jóváírást is kaphattok a kölcsön folyósítása után.
  • Egész sokáig folyhat az online térben az ügyintézés a K&H-nál és a Raiffeisennél is, de náluk a szerződéskötéshez személyesen kell megjelennetek. Mindkét banknál magas, 160 és 180 000 forintos jóváírást kaphattok, de ehhez számlanyitást is vállalnotok kell, akár hűségidővel is

A Babaváró tehát méltán ilyen közkedvelt. Várandósan a legjobb felvenni, mert így kisebb a kockázat, és lakáscélra is érdemes felhasználni. Ha tudjátok teljesíteni a feltételeket, ne habozzatok a maximális hitelösszeget igényelni a leghosszabb futamidő mellett. Ha okosan használjátok a pénzt, csak jól járhattok.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és pénzügyi szakértője abban hisz, hogy sztresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretne segíteni érthető cikkekkel és kalkulátorokkal.

A pénzügyeid mindig meghálálják, ha tudatosan állsz hozzá:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Katalin hercegné és Vilmos herceg testbeszéde mindent elárul, szakértő elemezte a friss fotóikat

Katalin hercegné és Vilmos herceg testbeszéde mindent elárul, szakértő elemezte a friss fotóikat

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te tudod, mi a ránctalan bőr titka? - Most eláruljuk! (x)

Te tudod, mi a ránctalan bőr titka? - Most eláruljuk! (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)