Baleset utazáskor? Mutatjuk, hogyan biztosítsd magad a legrosszabb ellen

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

GLAMOUR-nál mélyen hiszünk benne, hogy minden nőt megillet az anyagi biztonság és szabadság, ehhez viszont átgondolt lépésekre van szükségük. Mi ebben támogatjuk őket a BiztosDöntés.hu-val közösen indított cikksorozatunkkal, a Tudatos pénzügyekkel, hogy magabiztosan hozzanak pénzügyi döntéseket, hogy átlássák és ismerjék a lehetőségeiket. Ezúttal Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és pénzügyi szakértője járja körül, mi a teendő, ha nyaralás során lebetegszünk vagy baleset ér minket.

Betegség és baleset is előfordulhat nyaraláskor és utazáskor - nagyon nem mindegy, milyen lépéseket teszel előtte akár biztosítás téren
Betegség és baleset is előfordulhat nyaraláskor és utazáskor - nagyon nem mindegy, milyen lépéseket teszel előtte akár biztosítás téren
Fotó: Kar-Tr/Getty Images

Betegségek és balesetek nemcsak a hétköznapokban fordulnak elő, hanem sajnos nyaralás közben is. Felmérések szerint az utazás közben bekövetkező megbetegedések 34 százaléka hasmenés, 26 százaléka valamilyen légzőszervi betegség, 8 százaléka bőrbetegség, 6 százaléka akut hegyi betegség, illetve 5-5 százaléka valamilyen utazási betegség vagy balesetből adódó sérülés. Szerencsére az utazások alatt bekövetkező betegségek és balesetek jelentős része megelőzhető. Fontos például, hogy utazás előtt (különösen, ha egy fejlődő ország az úti célod) meghallgasd egy orvos vagy gyógyszerész tanácsait, részt vegyél a szükséges egészségügyi felmérésen, illetve megkapd a megelőzést szolgáló gyógyszereket és védőoltásokat. A felkészülés másik fontos lépése a tájékozódás. Érdemes előre megismerni a várható veszélyforrásokat és körülményeket, illetve utánanézni, milyen eszközök és ruházat ajánlott az adott területen.

Mi az az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya egy olyan dokumentum, amely lehetővé teszi, hogy az egyezményben résztvevő külföldi ország biztosított egészségügyi szolgáltatásait (az adott ország állampolgáraihoz hasonlóan) ingyenes vehesd igénybe. A kártya érvényességi ideje 36 hónap, ennek lejárta után újra meg kell igényelned. Az egyezménybe egészen pontosan az Európai Gazdasági Térség tagállamai, illetve Svájc és az Egyesült Királyság tartoznak bele.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát ingyenesen igényelheted bármelyik kormányhivatalban, kormányablakban vagy a NEAK-nál (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő). Ehhez érvényes magyar társadalombiztosításod és állandó magyarországi lakhelyed kell, hogy legyen. Jogosultságodat TAJ-kártyával, nyugdíj-igazolvánnyal, munkáltatói igazolással vagy egyéni vállalkozói igazolvánnyal tudod bizonyítani. Előfordulhat, hogy az EU kártyára nagyon sürgősen van szükséged (például egy hirtelen jött külföldi út miatt). Ilyenkor van lehetőséged arra, hogy egy azonnal kiállított, 90 napig érvényes Ideglenes Kártyahelyettesítő Nyomtatványt kérj.

Jó hír, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártyát akár online, az ügyfélkapud segítségével is megigényelheted, így sokkal kényelmesebb és gyorsabb ügyintézésben lehet részed. Fontos, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya sürgősségi esetekre érvényes, nem tervezett külföldi gyógykezelésre. Az egyezmény létrejöttének az a célja, hogy az utazóknak ne kelljen egy szükséges orvosi beavatkozás miatt korábban megszakítani a nyaralásukat.

Mit tegyél, ha elfogy a pénzed, amíg külföldön vagy? Szakértő válaszol

Mit tegyél, ha elfogy a pénzed, amíg külföldön vagy? Szakértő válaszol

Elég védelmet nyújt az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Nem egészen. Egyrészt a különböző országokban nem ugyanazok az egészségügyi szolgáltatások esnek a társadalombiztosítás érvényességi körébe. Magyarországon különösen sok ellátási forma érhető el ingyenesen. Emiatt könnyen előfordulhat, hogy egy itthon térítésmentes vizsgálat vagy beavatkozás külföldön pénzbe kerül. Fontos kiemelni azt is, hogy az EU kártya érvényessége nem terjed ki mentésre és a hazaszállításra. Ezek sajnos olyan szolgáltatások, amelyek rendkívül megterhelőek lehetnek anyagilag, ha magadnak kell állnod a költségeket. Az EU kártya előnyeit csak akkor tudod kihasználni, ha egy olyan országba utazol, ami csatlakozott az egyezményhez. Egy távolabbi úticél esetén különösen fontos, hogy utasbiztosítást köss, de mivel az EU kártya sem érvényes minden orvosi beavatkozásra, ezt is érdemes kiegészítened.

Így érdemes utasbiztosítást kötnöd!

Az utasbiztosítás egy olyan kockázati biztosítás, amely az utazás alatti kockázatokkal szemben nyújt anyagi védelmet, illetve egyéb segítséget. Az utasbiztosítások érvényességi köre nagyon széles, de az aláírás előtt érdemes alaposan átolvasnod a szerződést.

Az utasbiztosítások jellemzően érvényesek a biztosított betegségéből, balesetéből vagy halálából eredő anyagi károkra, illetve jogi és poggyászvédelemre. A legtöbb szerződés asszisztencia szolgáltatást is magába foglal. Ez egy állandóan hívható segélyvonalat jelent, ahol segítik az ügyintézés során a tájékozódásodat. Ne felejtsd el, hogy akár egy egyszerű autószerelést sem könnyű elintézni egy számodra idegen országban.

Az utasbiztosítás általában több eseményre érvényes, mint az Európai Egészségbiztosítási Kártya, azonban ez sem véd minden kockázat ellen. A verseny- és extrém sportokra, az értékes ingóságokra, a már meglévő betegségre, a jogsértő vagy gondatlan magatartásból eredő sérülésekre, betegségekre, illetve a Konzuli Szolgálat által veszélyesnek ítélt országokra az utasbiztosítások sem érvényesek. Verseny- és extrém sportok biztosítására léteznek külön termékek, de ezek drágábbak az alap biztosításoknál.

Az utasbiztosítás megkötése szintén lehetséges online. Nagyon fontos, hogy a szerződést még a kiutazás előtt kell megkösd, hiszen utólag legfeljebb hosszabbításra van lehetőséged. Szerencsére az utasbiztosítás nem jelent nagy költséget, de a kiadásaidat befolyásolja az utazás célja, hossza, a választott közlekedési eszköz, és az utasok száma. Fontos, hogy ha a külföldi tartózkodásod során bekövetkezik valamilyen biztosítási esemény, akkor 24 órán belül jelentsd a történteket a biztosítónak. Az is lényeges, hogy minden dokumentumot és számlát őrizz meg, hiszen később ezzel tudod igazolni a történteket. Ha olyan jellegű esetről (például közúti balesetről) van szó, akkor érdemes fotókat is készítened. A telefonos bejelentés mellett kárigényedet is jelezned kell a biztosító felé. Erre a hazaérkezésedtől számítva 15 napod van. Ezen kötelezettségednek mindenképpen írásos formában kell eleget tenned.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és pénzügyi szakértője abban hisz, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretne segíteni érthető cikkekkel és kalkulátorokkal.

A pénzügyeid mindig meghálálják a tudatosságot:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Fogyni szeretnél? Akkor ez a tökéletes vacsora a szakértő szerint

Fogyni szeretnél? Akkor ez a tökéletes vacsora a szakértő szerint

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Még nem tudod idén hová mész nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)

Még nem tudod idén hová mész nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Csodás arcbőr, smink nélkül? Igen! Ha ezekre odafigyelsz, nem kell többé alapozó (x)

Csodás arcbőr, smink nélkül? Igen! Ha ezekre odafigyelsz, nem kell többé alapozó (x)

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)