Így zsebelhetsz be tízezreket a bankoktól

GLAMOUR-nál mélyen hiszünk benne, hogy minden nőt megillet a anyagi biztonság és szabadság, ehhez viszont átgondolt lépésekre van szükségük. Mi ebben támogatjuk őket a BiztosDöntés.hu-val közösen indított cikksorozatunkkal, a Tudatos pénzügyekkel, hogy magabiztosan hozzanak pénzügyi döntéseket, hogy átlássák és ismerjék a lehetőségeiket. Ezúttal Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és pénzügyi szakértője járja körül a közös bankszámla drágulás témakörét.

Érdemes bankot váltani, és soroljuk is az érveket!
Érdemes bankot váltani, és soroljuk is az érveket!
Fotó: Ridofranz/Getty Images

14,5 százalékos díjemelést hajtottak végre a bankok áprilistól. Ki lehet vajon védeni ezt valahogy? Mutatunk rá egy trükköt, amellyel tízezreket zsebelhetsz be a bankoktól.

Miért és mennyivel emelkedtek a bankszámlák díjai?

A bankoknak már több mint egy évtizede elég szűk a mozgásterük az emelésre, ezért általában ki is használják az infláció mértékével történő emelés lehetőségét. Főleg, amikor olyan magas az infláció, mint most, hiszen akkor az egyéb költségeik is nőnek.

Ezért azok a megszokott bankköltségek, mint havi díj, átutalások díja és a csoportos beszedések díja akár 14,5 százalékkal is emelkedhettek. Az OTP Banknál már március 1-től nőttek a költségek, a MagNet Bank, a K&H Bank, az Oberbank, a Raiffeisen Bank áprilistól emelte díjait, míg a CIB Bank és az UniCredit Bank májustól teszi majd ezt. Érdemes utánajárnod a részleteknek, hogy legkésőbb májustól mennyivel több díjat fizet a bankodnak.

Persze itt most jöhetnének olyan tanácsok, mint hogy kevesebbet utaljunk, ritkábban használjuk a bankszámlánkat, de a BiztosDöntés.hu pénzügyi tanácsadó portál gyűjtése segítségével mi egy másik utat javaslunk a spóroláshoz. Ezzel ráadásul nem is kell ritkábban bankolni vagy jobban odafigyelni az átutalásokra, hanem minden maradhat a régiben.

A közös bankszámla akár a kapcsolatodat is veszélybe sodorhatja

Mi a bankváltás, miért érdemes váltani

A bankváltás arról szól, hogy ugyanazokat a bankolási szokásaidat egy másik banknál folytatod. Valószínűleg azért, mert olcsóbb a bankszámlája, bankkártyája, vagy közelebb esik hozzád a bankfiókja, akár a munkahelyed, akár a lakhelyed szempontjából.

De mi tudunk egy még jobb érvet, amiért érdemes bankot váltani: azért, mert fizetnek érte! Létezik egy úgynevezett díjkimutatás, amelyet egy európai uniós szabály alapján a bankoknak minden évben január 31-ig át kell adniuk ügyfeleiknek. Ha elektronikus számlakivonatot kapsz, akkor ezt a dokumentumot az internetbankodban találod. Ezen az oldalon megtudhatod, hogy a te bankod internetbankjában pontosan hol található.

Ez a dokumentum oldalakon át sorolja, hogy a bankod milyen jogcímen mennyi pénzt vont le a tavalyi évben - a tranzakcióid nem szerepelnek benne, csak azok a díjak, amelyeket a bankod beszedett tőled.

Sokakat ez a dokumentum inspirál a váltásra és erre a bankok is készülnek - mármint új ügyfeleket szerezni a más bankok elégedetlen ügyfeleinek táborából. Bár nem biztos, hogy náluk feltétlenül olcsóbb a bankolás, de a hívószó nem is ez, hanem az, hogy pénzt adnak azért, hogy számlát nyiss náluk. Sok bank tízezreket ad egy számlanyitásért cserébe, miközben világos, hogy ezt az összeget egyhamar nem fogod ott hagyni náluk. Sok bank jövedelemátutalást vagy komoly hűségidőt sem vár el az összegért cserébe, sőt, megfejeli mindezt egy ügyfélajánlási programmal, ami azt jelenti, hogy ha már ügyfél lettél és megkaptad a pénzt tőlük a számlanyitásért, akkor további pénzeket is kereshetsz, ha új ügyfeleket viszel a bankhoz. Lássuk is a részleteket!

Bankonként a lista, hogy melyiknél mennyit kaphatsz, ha most mész hozzájuk

Az UniCredit Banknál 35 000 forint a jóváírás mértéke a bankszámlanyitás után, ha bankkártyát, mobilalkalmazást is igényelsz és aktiválsz mellé, továbbá megérkezik a számládra az előírt 300 000 vagy 400 000 forintos jóváírás. A hűségidő itt 3 hónap.

A Gránit Banknál 20 000 forintot kapsz egy lakossági bankszámla szelfivel történő megnyitásáért mobilalkalmazáson keresztül, ha Mastercard dombornyomott, nem dombornyomott vagy GRÁNIT Platinum bankkártyát is igényelsz. A hűségidő 1 év. A bank ajánló programjában az általad ajánlott ügyfél és te is 8 000-8 000 forintot kaptok, ha az ajánlott ügyfél letölti a mobilapplikációt és a kártyájával 60 napon belül háromszor sikeresen vásárol.

Ez az egyik legjobb módszer az infláció és a károk enyhítésére

A MagNet Banknál e-rollert nyerhetsz, ha éppen 100. ügyfélként nyitsz bankszámlát náluk, ha pedig 1 000. ügyfélként, akkor e-kerékpárt. Feltétel még a Mastercard bankkártya igénylése, a MagNet MobilBank mobilalkalmazás letöltése és a NetBank hozzáférésed aktiválása.

A CIB Banknál egy ügyfélajánlási program zajlik, amelyben új lakossági ügyfélért 20 000, új kisvállalati ügyfélért 30 000 forintot kapsz. Ugyanennyit kap az általad meghívott új ügyfél is. A kifizetésnek azonban feltétele, hogy az ajánlott ügyfél 3 hónapon belül legalább 3 alkalommal, alkalmanként minimum 1 000 forintért vásároljon a kártyájával, a kisvállalati ügyfeleknél 3 átutalás is megfelelő.

Az Erste Banknál 30 000 forintot fizetnek egy új mobilos vagy internetbankos számlanyitásért, ha mellé bankkártyát is igényelsz. A hűségidő itt 2 év, eddig tehát meg kell tartani a bankszámlát, különben a pénzt vissza kell fizetned. Ügyfélajánlási program is zajlik az Ersténél, ahol 15 000 forintot fizetnek neked egy általad hozott új ügyfél bankszámlanyitásáért.

Lakást vennék, de hogy lehet ezt kifizetni? Szakértő válaszol

A K&H Banknál 30 000 forintot kapsz, ha legalább 70 000 forint érkezik a számládra a nyitást követő második hónap végéig és használod a kártyádat legalább 5 alkalommal, minimum 1 000 forint értékben ugyaneddig, és van legalább 2 aláírt tranzakciód a mobilbankodban is eddig a határidőig. A bank ajánlóprogramjában ugyanezeket a feltételeket teljesítő új ügyfelek után 10 000 forintot kapsz és ugyanennyit kap az ajánlottad is.

A Raiffeisen Banknál 30 000 forintot kapsz a bankszámlanyitásért (a hűségidő 1 év), a bank ajánlóprogramjában pedig 5 000 forintot kapsz az új ajánlott ügyfelek után, ha a türelmi idő végéig teljesítik a legalacsonyabb kedvezményes számlavezetési díj eléréséhez szükséges pénzügyi feltételeket.

A Revolutot biztosan ismered, hiszen már 1 millió magyarnak van Revolutja. Ez egy pénzügyi mobilapplikáció, mellyel szinte mindent elintézhetsz, a számlanyitás után pedig elküldik a bankkártyádat a lakcímedre. Nos, a Revolut most 17 500 forintot fizet minden barátod után, akit meghívsz revolutosnak. A regisztrálóknak legalább három vásárlást kell végrehajtaniuk legalább 1 000 forint értékben ahhoz, hogy megkapd az ajánlási pénzt.

Felújítanám a lakásom, de nincs rá elég pénzem - Milyen kölcsönt vegyek fel?

Mint látható, mind a számlanyitásokért, mind pedig az ügyfélajánlásokért szép összegeket lehet keresni. Arra figyelj, hogy pontosan tájékozódj a pénzjóváírás feltételeiről, és a határidőig teljesítsd is azokat!

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és pénzügyi szakértője abban hisz, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretne segíteni érthető cikkekkel és kalkulátorokkal.

A pénzügyeid mindig meghálálják a tudatosságot:

Ez is érdekelhet

„Ha feláll, abból baj lesz!” - Így vezethet impotenciához a visszautasítás

„Ha feláll, abból baj lesz!” - Így vezethet impotenciához a visszautasítás

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Akár a nyaradat is tönkreteheti ez a hiánytünet! (x)

Akár a nyaradat is tönkreteheti ez a hiánytünet! (x)

PR

Ha nem férsz be a bőröndödbe, mutatunk egy szuper pakolási tippet! (x)

Ha nem férsz be a bőröndödbe, mutatunk egy szuper pakolási tippet! (x)

PR

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)