Biztos, hogy jó újévi fogadalmat választottál?

2015.január.8.

Szoktál újévi fogadalmakat tenni? Idén mi volt az? És honnan tudod, hogy jót választottál?

Biztos, hogy jó újévi fogadalmat választottál?
Fotó: Pinterest

Szilveszter tájékán milliónyi jó tanácsot olvasni a világhálón arról, hogyan tarthatod be a legkönnyebben az újévi fogadalmadat. Ennek ellenére a legtöbb próbálkozás befuccsol, aminek valószínűleg nem az az oka, hogy nem vagy elég kitartó, hanem sokkal valószínűbb, hogy egyszerűen rossz fogadalmat tettél.

Az emberek nagy része nem olyan célt választ ugyanis, ami boldogabbá teszi, hanem olyat, amiről azt gondolja, hogy boldogabbá teszi. Hogy ez mit jelent?

Mindenki fejében van egy elképzelés arról, hogy mik azok a dolgok, amik a boldogságot jelenthetik. Ezt megtanítják nekünk a szülők, a barátok, a reklámok, a társadalom, minden, ami körülvesz. Így például legtöbbünk úgy véli, ha magasabb pozícióba kerül a munkahelyen, ha házasságra lép, ha lefogy pár kilót, ha lecseréli a fél ruhatárát, ha nagyobb autót vesz, vagy bármi ehhez hasonlót tesz, akkor boldogabbá válik. Azonban az ilyenfajta vágyak mögött sokszor teljesen más élmények állnak. Nézzük például a munkahelyi előrelépést.

Kecsegtető lehet elképzelni, amikor kézbe vesszük az új névjegykártyát, nevünk alatt egy magasabb beosztás megjelölésével, vagy ahogy elképzeljük, mennyivel több dolgot vásárolhatunk a fizetésünkből. Ugyanakor már most is nap, mint nap azzal megyünk haza, hogy elegünk van a főnök akadékoskodásaiból, a munkatársak értetlenkedéseiből, a cég spórolásaiból, a kizsigerelésből. A munkával kapcsolatos élményünk tehát határozottan negatív, mégis a feljebb emelkedésről álmodozunk, amikor még több lesz a felelősség ezen a nyomasztó helyen. Mindezt csupán azért, mert azt tanították, hogy ettől többek, jobbak, boldogabbak leszünk.

Ugyanakkor rengeteg kutatás szól arról, hogy valódi boldogságot az olyan helyzetek hoznak, amiben igazán el tudunk merülni, amiben önmagunk lehetünk, ellazulhatunk és amiben nem egyedül veszünk részt. Mindezeknek pedig semmi köze a pénzhez, a teljesítményhez, a betöltött társadalmi pozícióhoz.

Így ha tényleg olyan fogadalmat szeretnél tenni, amit be is tudsz majd tartani, és amitől valóban jobb lehet az éved, akkor válassz olyat, ami igazi örömet okoz, mert akkor nem kényszerből, hanem őszinte lelkesedésből tudod majd létrehozni a változást.

Ez is érdekelhet

Ezek voltak minden idők legmerészebb szettjei a vörös szőnyegen

Ezek voltak minden idők legmerészebb szettjei a vörös szőnyegen

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját