Filléres ital, ami csökkenti a vérnyomást és a szívbetegségek kockázatát: a nyári melegben hűsít és hidratál is
Mit szólnál hozzá, ha azt mondanánk, van egy olyan egyszerű, filléres ital, amely nemcsak nagyon egészséges, de a nyári hőségben kifejezetten jól is esik? A szakemberek szerint napi két csészével érdemes belőle fogyasztani, hogy élvezzük jótékony hatásait.
Ezeket láttad már?
A céklalé egy igazi elixír, amit érdemes beiktatnunk mindennapjainkba. Szakemberek szerint rendszeres fogyasztásával csökkentjük a magas vérnyomást és a szívbetegségek kockázatát is. Nézzük, mit tud még ez a különleges zöldségital, és ha esetleg nem szeretjük, mit ajánlanak helyette!
Jótékonyan hat a szájban lévő baktériumokra
Egy tanulmány szerint napi néhány pohár céklalé fogyasztása segíthet az idősebbeknek a vérnyomásuk csökkentésében. A cékla gazdag nitrátban, amely kulcsfontosságú szerepet játszik egyes testfunkciókban és összefüggésbe hozható a vérnyomás csökkentésével és az erek egészséges működésével. Az Exeteri Egyetem kutatói úgy vélik, a szájban lévő baktériumok megváltozása révén pozitív hatással lehet a szív egészségére is.
A tanulmányban résztvevők rendszeres fogyasztottak nitráttartalmú céklalevet, majd ehelyett később nitrátmentes placebót itattak velük a kutatók. A céklalé fogyasztása után a vizsgálatok kimutatták, hogy a prevotella nevű szájbaktériumok száma jelentősen lecsökkent, míg az olyan, egészségre jótékony hatást gyakorló baktériumoké, mint például a neisseria, nőtt.
Azoknak az idősebb résztvevőknek, akiknek a vizsgálat kezdetén átlagosan magasabb volt a vérnyomása, a nitráttartalmú céklalé hatására ez az érték csökkent, a placebo fogyasztása után viszont nem.
5 dolog, ami az ételeken kívül puffadást okozhat, és sosem gondolnál rá
Főként az időseknél volt látványos a változás
„Ez a tanulmány azt mutatja, hogy a nitráttartalmú ételek úgy változtatják meg a száj mikrobiomját, hogy az idősebb embereknél csökken a gyulladás és a vérnyomás. Ez utat nyithat nagyobb tanulmányok elvégzéséhez, amelyek az életmódbeli tényezők és a biológiai nem hatását vizsgálhatják az étrend-kiegészítők nitráttartalmára adott reakciókban.” - idézi a tanulmány társszerzőjének, Andy Jones professzornak a szavait az Express.
A tanulmányba összesen 39, 30 év alatti alanyt és 36, 60-70 év közötti felnőttet vontak be, akik két héten át tesztelték az egyes italok összetételét. A kutatók a száj mikrobiomjában mindkét korcsoportban változásokat észleltek, de a vérnyomás csak az idősebbek esetében változott.
Vannak bőven alternatívák akkor is, ha nem szeretjük a céklát
„Tudjuk, hogy a nitráttartalmú étrend jótékony hatással van az egészségre, és az idősebb emberek az öregedéssel kevesebb nitrogén-monoxidot termelnek. Ők sokszor magasabb vérnyomással is küzdenek, ami összefüggésbe hozható olyan szív- és érrendszeri problémákkal, mint a szívroham és a stroke. Megállapítottuk, hogy az idősebb felnőttek nitráttartalmú zöldségek fogyasztásának ösztönzése hosszú távon jelentős egészségügyi előnyökkel járhat" - mondta el a tanulmány szerzője, Anni Vanhatalo professzor. Hozzátette, amennyiben nem szeretjük a céklalevet, bátran válasszunk más nitráttartalmú zöldséget, például spenótot, rukkolát, édesköményt, zellert és kelkáposztát.