Dietetikus nevezte meg azt az 5 ételt, amellyel tovább élhetünk: hétköznapi finomságok is vannak közöttük
Természetesen sokat számít az is, hogy mennyit mozgunk, stresszelünk és hogyan alszunk, illetve van-e valamilyen genetikailag örökölt betegségünk, a hosszabb, egészséges életért mégis leginkább egy megfelelően összeállított étrenddel tehetünk a legtöbbet.
Ezeket láttad már?
- A megfelelő étrend jelentős szerepet játszik a hosszú és egészséges élet elérésében.
A betegségek megelőzése, az általános egészségi állapot javítása, valamint hosszú élet érdekében nagyon fontos, hogy tápláló és kiegyensúlyozott étrendet kövessünk. Nem mindig könnyű kiválasztani, melyek a leghasznosabbak számunkra, most azonban egy dietetikus segít.
A flavonoidoknak kulcsfontosságú szerepük van
Jordan Haworth táplálkozási szakértő a közösségi oldalán látja el hasznosabbnál hasznosabb tippekkel követőit. Nemrég például arról beszélt csatornáján egy videóban, mi az az öt élelmiszer, amit semmiképp ne hagyjunk ki étrendünkből, ha hosszú életre vágyunk. Ezek az ételek mind gazdagok flavonoidokban, amelyek antioxidáns tulajdonságaikról ismertek, és ezeknek a fogyasztása összefüggésbe hozható az összesen halálok és a súlyos krónikus betegségek kialakulásának csökkentésével. Nézzük, melyek ezek!
Tea
Bár sokaknál ez naponta fogyasztott italnak számít, ezúttal nem a cukorral ízesített teákra gondolunk, hanem a natúr zöld vagy fekete teára. A szakember azt ajánlja igyunk ezekből naponta 2-3 csészével, hogy élvezhessük jótékony hatásait. Mindkettőben antioxidánsok vannak, amelyek csökkentik a sejtek károsodását és a krónikus betegségek kockázatát.
Lilahagyma
Az erős illatú zöldség kedvelőinek jó hír, hogy a lilahagyma szintén flavonoidokban gazdag, ezáltal gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A hagymafélék tulajdonképpen a világ legjobb flavonoid-forrásai, ezért fogyasztásukkal sokat tehetünk egészségünk érdekében. Akár egy kevés almaecetbe is beáztathatjuk a felkarikázott hagymát, remek kiegészítője lesz főétkezéseinknek.
Lehet, hogy eddig te is rossz időpontban etted a banánt: szakemberek szerint valójában ekkor kellene fogyasztanunk
Pink Lady alma
A különböző almafajták is nagyon egészségesek, de a szakértő különösen egyet emelt ki közülük: a Pink Lady nemcsak az egyik legfinomabb, de ez tartalmazza a legtöbb flavonoidot is mindközül. A flavonoidok főként a héjában koncentrálódnak, így nem érdemes meghámozni, hogy megmaradjon tápértéke. Hő hatására nem bomlanak le, így nyersen vagy főzve is bátran fogyaszthatjuk.
Bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsök a lehető legjobb snacknek számítanak, így érdemes megtölteni velük a bevásárlókosarunkat. A legjobb, ha nem egyetlen fajtát választunk, hanem változatosan fogyasztunk belőlük, így többféle tápanyagot biztosítunk velük a bélflóránknak. Bár meglehetősen drágák lehetnek, jó hír, hogy fagyasztva is megőrzik vitamintartalmukat, így akár zacskós változatban is megvásárolhatjuk őket.
Étcsokoládé
Jó hír, hogy a szakember listájára egy édesség is felkerült. A legjobb, ha legalább 5 százalék kakaótartalmú csokoládé választunk. „Minél magasabb a kakaótartalma, annál több flavonoidot tartalmaz" - idézi a szakértő szavait az Express. Az étcsokoládéban található antioxidánsok segíthetnek megelőzni a sejtek károsodását, csökkentik a rossz koleszterin szintjét és javítják az agy egészségét.