Dr. Orosz Cynthia a saját útját járva lett sikeres vállalkozó

Dr. Orosz Cynthia sokaknak riporterként, a Nagy Ő című műsor egyik szereplőjeként vagy influenszerként lehet ismerős. A médiáig változatos, izgalmas karrierút vezetett, a képernyőt pedig vállalkozásokra cserélte.

Dr. Orosz Cynthia mindent a kitartása, a tanulás és pályázás útján ért el
Dr. Orosz Cynthia mindent a kitartása, a tanulás és pályázás útján ért el
Fotó: Wilhelm Laura

Stories nevet viselő, több lábon álló márkájával fő célja élmények teremtése, mások segítése és elindítása a fejlődés, önismeret útján. Dr. Orosz Cynthiát projektjeiről, a vállalkozói lét nehézségeiről és mérhetetlen motivációjáról kérdeztük.

Rendkívül sokszínű az eddigi életutad, kérlek, foglald össze a legfontosabb állomásait!

Miskolci születésű vagyok, az egyetem elkezdésekor költöztem Budapestre. Jogot és nemzetközi tanulmányokat tanultam, a két képzést párhuzamosan végeztem el. Mindig a legjobb tanuló voltam, háromszor részesültem köztársasági ösztöndíjban, a jogi egyetemet a summa cum laude feletti, preclare minősítéssel végeztem el. Mindig is diplomata szerettem volna lenni, az első munkahelyem a Külügyminisztériumban volt, ahova egy pályázat útján kerültem. Egyre több lehetőséget kaptam, többek között az Európa Játékokon ideiglenes konzul voltam, az Európa Tanács rövid távú megfigyelője voltam Mongóliában, rengeteget utaztam miniszterek, miniszterelnökök mellett. Nagyon izgalmas volt, de ez az életpálya azzal járt volna, hogy hosszú időre külföldre, Keletre költözzek. Az akkori élethelyzetemben ezt nem tartottam jó ötletnek. Azon kezdtem gondolkodni, hogy mi az életem értelme, nem találtam önmagamat.

Kosztüm ZARA | Cipő MASSIMO DUTTI | Ékszer MASSIMO DUTTI
Fotó: Wilhelm Laura

Minidig nagy lelkesedéssel néztem az olyan műsorokat, vetélkedőket, amikben az emberek elérhetik az álmaikat, megváltoztathatják a sorsukat. A riporteri, műsorvezetői út volt az, ami igazán érdekelt. Kerestem a lehetőséget, hogy bekerülhessek a tévébe, MTVA-ösztöndíjas lettem. Az M4 Sportnál gyakornokoskodtam, mellette pedig részmunkaidős állásokat vállaltam a megélhetésem biztosítására. Később a Petőfi Tv Én vagyok itt műsorának lettem a riportere, majd az M4 Sporton futó DVTK Tv műsorvezetője voltam. Ezt követően további műsorvezetői ajánlatot nem kaptam. Több castingon is részt vettem, de csak ígéretek érkeztek. Végül elfáradtam a próbálkozásokban. Visszanézve talán nem voltam elég türelmes és az önfejlesztésben sem álltam a kellő helyen.

Bombera Krisztina: „Mindig a jelenben éltem, és elégedett voltam azzal, amit épp csináltam”

Egy évet külföldön töltöttem, majd az ott megszerzett tőkéből és egy pályázat segítségével elindítottam itthon az első vállalkozásomat. Ez egy Youtube-csatorna és tartalomgyártó ügynökség volt. Emellett egyre nagyobb hangsúlyt fektettem az önfejlesztésre is, a csatornámon is olyan inspiráló, sikeres nőkkel beszélgettem, akiket példaképeknek tartottam. A másik fontos, önmegvalósítással kapcsolatos esemény az életemben az volt, hogy részt vettem egy fitneszversenyen. Sokan le akartak beszélni róla, hogy doktorként mutogassam magam, de elindultam és második lettem az első versenyemen. Erre vagyok a mai napig a legbüszkébb.

A youtube-os beszélgetéseid a Hogyan legyek jó feleség címet viselték. Miért esett erre a választásod?

Úgy gondolom, vagy úgy gondoltam – ma ebben is nyitottabb szemléletet képviselek –, hogy szeretnék feleség lenni én magam is. Szerettem volna minden tudást megszerezni, ami ahhoz kell, hogy jó párkapcsolatban lehessek. Társas lények vagyunk, amellett, hogy önmagunk legjobb verziói legyünk, az is fontos, hogy párral is tudjunk működni. Ez a saját vízióm, az önfejlesztésem egyik pillére volt, de emellett másoknak is adtam vele. Párkapcsolat terén ma is a minőségi kapcsolódást keresem. Azért, hogy mellettem legyen valaki, nem szeretnék kapcsolatot. Olyan társat szeretnék találni, akivel tiszteljük egymást, fel tudunk nézni egymásra, inspiráljuk, motiváljuk egymást.

Miért döntöttél a vállalkozásindítás mellett?

Mindig is vágytam rá, fontos a szabadságom, hogy én oszthassam be az időmet, hogy legyen időm sportolni. De nem volt elég tőkém, és úgy gondoltam, hogy mentálisan sem voltam azon a szinten, hogy ilyen nagy felelősséget vállaljak. Ekkorra kizártam minden negatívat az életemből, az önmegvalósítás útjára léptem és olyan emberek környezetébe kerültem, akik biztattak. Több sikeres projekten is dolgoztam, de volt pár szituáció, amikben elakadtam üzletileg, például amikor nem teljesítették a szerződést. Nagyon inkorrektnek tartottam, így feladtam azt a vállalkozást.

Női vállalkozóként gyakran szembesülsz hátránnyal?

Ez egy érzékeny téma, amiről merni kell őszintén beszélni. Sokszor tapasztaltam, hogy látszólag üzletileg akartak hozzám kapcsolódni, de valójában mást szerettek volna. Állásinterjún is előfordult, hogy szeretői pozíciót ajánlottak. Ma már nem történik ilyesmi, sokkal határozottabb lettem és megszabom a határaimat. Nagyon komoly értékrendem van, amiből sosem engedtem – és erre nagyon büszke vagyok. Az ilyen helyzetek vittek rá arra, hogy a magam ura legyek, vállalkozó nőként tudjak érvényesülni. Mindig kerestem az olyan helyzeteket, amikből fejlődhettem e téren. Nem volt előttem vállalkozói példa, amikor elkezdtem, nagyon sok negatív kritikát kaptam, ha valamit elrontottam. Ezekből a kudarcokból is rengeteget okultam, valamint az élet mentorokat dobott mellém, akiktől a vállalkozás és az önfejlesztés terén is sokat tanultam.

Rothman Gabriella: „A függőség a függő családjában is megtalálható”

Mibe kezdtél a tartalomkészítő munka befejezése után?

Kisebb kitérők után, 2021 nyarán újabb vállalkozásba kezdtem. A vízióm az volt, hogy boldogabb arcokat lássak. Mindig is a sport, a természetben való kikapcsolódás volt az, ami feldobott, a supot imádom. Úgy gondoltam, hogy ezzel a sporttal az embereknek közösen átélt élményeket, boldog pillanatokat tudok adni és az egészségük megőrzéséhez is hozzájárulhatok. Így született meg a SUP Stories két lokációval a Balatonnál. Kőkemény munka volt fizikailag is, mindent egyedül csináltam nőként. Sok támogatást kaptam barátoktól, a mentoraimtól és más márkákkal is együtt tudtam működni.

A Stories azóta egy nagyobb projektté nőtte ki magát, mesélnél róla?

Számomra nagyon fontos, hogy segítsek az embereknek, illetve az élmények is, hogy legyenek sztorik. Innen ered az elnevezés is. Nemrég indult el a Financial Stories, aminek keretében egy sikeres női pénzügyi csapatot építek. Pénzügyi tanácsadással segítjük az embereket, ez szerintem rendkívül fontos itthon. Egyrészt, hogy a nők is tisztában legyenek a pénzügyekkel, másrészt, hogy mindenki tudatosabb lehessen ezen a téren. Ebben a projektben a mentorszerepet is megélhetem, ami nagyon fontos számomra. Így adhatok vissza az embereknek, sikeressé tehetem őket.

Ezzel párhuzamosan álmodtam meg a Stories Cardsot, a tudatos beszélgetések kártyajátékát. Az első pakli pároknak szól. Társadalmi probléma, hogy nem jók a kapcsolatok, nem tudnak beszélgetni az emberek, nem mernek őszinték lenni. Ezekkel a kártyákkal a gyermeki játékosság, önfeledtség átélésével szeretném a párokat közös fejlődésre biztatni és élményt adni nekik. A műsoromat is folytatom, szintén Stories címmel a Youtube-on és podcastként is. Továbbra is inspiráló, tudatos beszélgetéseket szeretnék folytatni, ezúttal már férfi akkal is. Az eddigi beszélgetőpartnereim között van például Szentesi Éva és Békési Brigitta is. Amellett, hogy én is tanulok ezekből, adok is a társadalomnak, ami szerintem az egyetlen út a sikeressé váláshoz.

A koncepcióidban jelentős szerepet kap a segítségnyújtás és a tudatosság. Miért fontosak ezek számodra?

Nem tehetős a családom, mindent a kitartásom, a tanulás és pályázás útján értem el. Sokszor mondták az álmaimra, hogy nem érhetem el őket, aztán a tudatosság, önmegvalósítás szintjére léptem. Olyan emberek kerültek az életembe, akik megmutatták, hogy igenis elérhetem a vágyaimat. Az átélt fájdalmak hozzásegítenek, hogy nagyobb empátiával legyek mások iránt. Hiszek abban, hogy azt kapsz, amit adsz.

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es októberi lapszámában jelent meg.

Fotó: Wilhelm Laura

Stylist: @judipinter

Smink és haj: Marencsák Zsófia

Köszönet a helyszínért a Budapest Marriott Hotelnek!

Olvass tovább inspiráló nőkről:

Ez is érdekelhet

Paco Rabanne, a divattervező, aki a hatvanas évek óta hirdette, hogy túlságosan megalkuvóak vagyunk a divatban

Paco Rabanne, a divattervező, aki a hatvanas évek óta hirdette, hogy túlságosan megalkuvóak vagyunk a divatban

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói