Egy ápolónő lábujjkörmének mi köze a te egészségedhez?

2014.november.9.

Na, mindjárt elmondom! De előbb egy kis történelem.

A női egészség témakörében végzett egyik legnagyobb volumenű kutatás az Egyesült Államokból indult Nurses' Health Study, vagyis Nővérek egészségtanulmánya címmel 1976-ban, főként azzal a céllal, hogy a rák és a szív- illetve érrendszeri megbetegedés okainak utána járjanak. Kutatási alanynak pedig azért választottak nővéreket, mert úgy gondolták, munkájukból adódóan tőlük egyszerűbb lesz pontosan rögzített adatokat rendszeresen, hosszú éveken át bekérni. Végül egy hatalmas minta – 122 000 nővér! - állt a kutatók rendelkezésére, amelyet hosszú éveken át figyelhettek meg az egyre javuló módszerekkel. Gyakran használtak kérdőíveket, de voltak olyan esetek is, amikor vérmintát kértek, és – bizony! – 1982 és 1984 között 68 ezer lábujjköröm mintát gyűjtöttek be a kutatásban részt vevő ápolónőktől, hogy az azokban lévő ásványi anyagokat vizsgálják.

Azóta született egy Nővérek egészségtanulmánya II is, és jelenleg a harmadik kör folyik, amelybe amerikai és kanadai nővérek még most is csatlakozhatnak. Az antibébi tabletta hatásai mellett hatalmas mennyiségű adat áll rendelkezésünkre az étkezés, a cigaretta, az alkoholfogyasztás, a sport, az elhízás szervezetre gyakorolt hatásairól, hogy csak a legfontosabbakat említsem.

Egy az egyben a tanulmány borzasztóan hosszú lenne, és rengeteg mára már közkeletű tény is van, melyeket nyilván te is ismersz, csak lehet, hogy nem tudtad, honnan is származnak. Ugyanakkor nem árt néhányat átismételni.

Nem csoda, hogy a sport nagyon egészséges. De hogy ennyire, az megér még egy említést. Konkrétan ha heti legalább 3-4 órát mozogsz csökkented a mellrák, a vastagbélrák, a szívkoszorúér-megbetegedések, az agyvérzés és az időskori elbutulás előfordulásának esélyét. Ez ennyire egyszerű!

Az étrend áldásos hatásai szintén mérhetőek. Itt sincs semmi nagy csoda: csupán kevesebb állati zsiradékot, vörös húst, cukrot kell enned, viszont növelned a leveles zöldségek, a hal, az olajos magvak és a teljes kiőrlésű lisztből készült ételek fogyasztását. A B6-vitamin, a folsav, a D-vitamin megfelelő mennyiségű bevitele szintén nagyon fontos. A D-vitamin segíthet a vastagbélrák és a csontritkulás kialakulásának elkerülésében. Nem biztos, hogy népszerű a véleményem, de a csodadiéták korában nem árt ezeket a több mint százezer ember, évekig tartó megfigyelésével megtudott eredményeket figyelembe venni.

Ami azonban a sport és az egészséges étkezés mellett még fontosabb az az, hogy ismerjük a saját, egyéni rizikófaktorainkat. Nem mindegy, hogy mellrák vagy szívkoszorúér-megbetegedés fordult-e elő a családban. Előbbinek a kialakulását a statisztika szerint már napi egy pohár alkohol is növeli, míg utóbbiét a moderált alkoholfogyasztás csökkenti. A vastagbélrák sajnos szintén mutat családi halmozódást, de azt is megfigyelték, hogy a tíz évnél hosszabb, rendszeres aszpirinszedés csökkentette a kialakulás esélyét. (Persze, mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdesz szedni, beszélj az orvosoddal!)

Felnőttként meg kell tanulnod felelősséget vállalni a saját testedért és lelkedért. Ha nem tudod, milyen betegségek fordultak elő a családodban, mire van neked is hajlamod, ha nem törődsz azzal, mit eszel, ha nem sportolsz, nem alszol eleget, nem tanulod meg csökkenteni a stresszt, ha nem teszed le a cigit, akkor nagyon szerencsésnek kell lenned, hogy soha semmi bajod ne legyen. Persze, nagyon nehéz minden nap odafigyelni, különösen, ha családod, rengeteg munkád van. De tudnod kell, hogy ezek a dolgok nem mellékesek, mert az életed függhet tőlük.

Ez is érdekelhet

A Telihold az Ikrek jegyébe lép: idén utoljára lesz lehetőséged az elengedésre

A Telihold az Ikrek jegyébe lép: idén utoljára lesz lehetőséged az elengedésre

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói