Ismerd fel az érzelmi manipuláció 4 biztos jelét!

2022.július.12.

Első ránézésre kedves, támogató, a következő pillanatban viszont abban is elbizonytalanodsz - neki köszönhetően -, hogy a világon vagy. Egy érzelmi manipulátor ért hozzá, hogyan bizonytalanítson el, és nem ez az egyetlen dolog, amiről megismerheted.

Ismerd fel az érzelmi manipuláció 4 biztos jelét!
Fotó: Profimedia

Mindannyian találkoztunk már olyan emberekkel, akik másokra csak ugródeszkaként tekintenek, hogy elérjék a céljaikat. Csak akkor veszik fel a kiszemelt áldozataikkal a kapcsolatot, ha segítségre van szükségük, amikor pedig tőlük kérnek szívességet, még lelkiismeret-furdalást is keltenek másokban, hogy nekik éppen sokkal több gondjuk van, minthogy mások problémáival foglalkozzanak. Az ilyen emberek klasszikus érzelmi manipulátorok, és olyannyira tehetségesen használnak ki másokat, hogy azt észrevenni is nehéz. Vannak azonban bizonyos jelek, amelyekre érdemes odafigyelned, ugyanis egyértelműen arra utalnak, hogy érzelmi manipulátorral van dolgod.

1. Nem tartják tiszteletben a határaidat

Az érzelmi manipulátorok fáradhatatlanul azon dolgoznak, hogy elérjék a céljaikat, azzal pedig, hogy útközben esetleg felrúgják a te szabályaidat, egyáltalán nem törődnek. Nem tartják tiszteletben a személyes teredet, és ha valami nem a terveik szerint alakul, még téged hibáztatnak, hogy nem segítettél nekik eleget. Az ilyen emberek jelenléte jellemzően leszívja az energiáidat, és elrontja a kedvedet, ezért kár is rájuk időt pocsékolni.

2. Megkérdőjelezik a valóságodat

Az érzelmi manipulátorok mesterei annak, hogy elbizonytalanítsanak, méghozzá úgy, hogy folyamatosan kritizálják az elképzeléseidet, az ötleteidet, a módszereidet és a meglátásaidat. Tudják, hogy a zavartság képes lehet meggyengíteni, és ezt igyekeznek is a saját javukra fordítani. A cselekedeteik gyakran nem állnak összhangban a szavaikkal, de amikor erre felhívod a figyelmüket, még téged tartanak logikátlannak vagy hozzá nem értőnek.

„Aki szereti magát, az tud nemet mondani a túlzott munkára, méltatlan helyzetekre"

3. Mindig elhárítják a számonkérést

Az érzelmi manipulátorok időt sem szánnak arra, hogy megvitassák, vajon problémás-e a viselkedésük. Azonnal minden hibát másra hárítanak, hiszen az emberi kapcsolataik jelentős részét úgy építik fel, hogy uralkodjanak mások felett, és kihasználják őket a saját igényeik kielégítésére. A legrosszabb pedig, hogy bár tisztában vannak azzal, hogy az esetek többségében őket terheli a felelősség, ezt eszük ágában sincs elismerni.

4. Mindenáron alá akarják támasztani a saját igazukat

Még akkor is, ha egyértelműen nincs igazuk, mindent megtesznek azért, hogy az ellenkezőjét bizonyítsák. Hiába mutatsz rá arra, hogy mennyire arcátlanul viselkedtek veled, maximum csak indulatos vagy lekezelő érvelést kapsz tőlük, hogy márpedig igenis minden úgy van, ahogyan azt ők mondják.

Ha a te környezetedben is vannak érzelmi manipulátorok, itt az ideje, hogy fellépj ellenük. A legelső dolog, amit megtehetsz, hogy nem kérsz tőlük automatikusan bocsánatot azért, ami nem is a te hibát. Az is fontos, hogy merj nemet mondani: ami már nem fér bele neked, azt ne toleráld, és ne is érezd magad rosszul azért, ha így döntesz. Végül pedig a legjobb, amit megtehetsz, hogy minimalizálod a velük való kapcsolattartást, sőt ha lehet, teljesen kizárod őket az életedből.

Minél tudatosabban kezeled az emberi kapcsolataidat, annál jobban érzed majd magad az életedben:

Ez is érdekelhet

Az önkielégítés jobbá teszi a világot, és erre bizonyítékunk is van!

Az önkielégítés jobbá teszi a világot, és erre bizonyítékunk is van!

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói