Hogyan támogathatod a barátodat, hogyha étkezési zavarokkal küzd?

2021.augusztus.11.

Az étkezési zavarok gyakrabban kialakulhatnak bizonytalan időszakokban, mint amilyen például a világjárvány is – ezért fontos odafigyelni önmagunkra és szeretteinkre, hiszen sok betegnek már az nehezére esik, hogy felismerje vagy felvállalja a betegségét. Hogyha magadon, vagy akármelyik szeretteden észreveszed, hogy megváltozott a súlya, hangulata és étkezési szokásai, érdemes elolvasnod ezt a cikket, mert akár étkezési zavar is állhat a háttérben.

Hogyan támogathatod a barátodat, hogyha étkezési zavarokkal küzd?
Fotó: Gettyimages.com

Főként tinédzsereket, fiatal felnőtteket érinthet és leggyakrabban nők esnek áldozatul ezeknek az alattomos betegségeknek. A gyerekkori traumákat elszenvedettek, piszkálódás áldozatai gyakrabban nagyobb százalékban érintettek, de ugyanígy megemeli kialakulásának veszélyét az, hogyha valakinek a testsúlya fontos tényező a karrierje vagy sport pályafutása szempontjából. Alapvetően három fő betegséget különböztetünk meg, az anorexiát, bulimiát és a mértéktelen evészavart – amelyek közül mindhárom betegségnek súlyos egészségügyi következményei lehetnek. Hogyha valaki anorexiától szenved, az kényszeresen próbálja kontrollálni a súlyát úgy, hogy nagyon keveset vagy egyáltalán nem eszik, ami gyakran társul rengeteg edzéssel és állandó kalóriaszámolással. Általában fokozatosan válik rosszabbá a helyzet és a beteg nem tud leállni a diétázással.

Egy idő után az anorexiában szenvedő nem látja reálisan, hogy mennyi ételt kellene magához vennie és még akkor sem tudja abbahagyni a fogyást, hogyha elérte a korábban általa is ideálisnak vélt súlyt. Általában a beteg naponta legalább egyszer méri a súlyát és amennyiben az nő, vagy stagnál, bűntudata van, elégedetlennek érzi magát – és még drasztikusabb módszerekhez folyamodik. Hasonló heves érzelmi reakciót vált ki az, hogyha alkalmanként többet eszik, vagy falási rohama van. Az anorexiás személy testképe torzul és annak ellenére, hogy vékony, túlsúlyosnak vagy normál súlyúnak látja magát. A bulimiás beteg ennek ellenére lehet normál súlyú, ezért kívülállóként nehezebb felismerni az evészavart. Ugyanúgy jellemző náluk a testképzavar, gyakori súlymérés és a kényszeres diétázás.

Náluk többször fordul elő a hirtelen túlevés, amit viszont hányással, hashajtózással vagy nagy mértékű edzéssel próbálnak kompenzálni. A túlevés szégyenérzettel társul, ezért a beteg megpróbálja elrejteni annak nyomait a körülöttük élők elöl, sokszor eszik egyedül és gyakran az első útja a mosdóba vezet az étkezések után. Néhány beteg akkor is hány evés után, hogyha egyébként nem fogyasztott el sok ételt. A mértéktelen evészavar, vagy „binge eating” a bulimiás betegséghez hasonlóan gyakori túlevésben nyilvánol meg, viszont ebben az esetben nem követi azt kompenzáció. Szokatlan időpontokban, gyakran egyedül esznek és nagy mennyiséget rövid időn belül – sok bulimiás beteghez hasonlóan. A beteg titkolja ezt, ezért el is rejtheti az ételeket és bő ruhák hordásával takarja az emiatt felszedett kilókat.

Gyakran nem hajlandóak más emberek előtt enni és rendszeresen új diétába kezdenek, ami általában sikertelennek bizonyul – hiszen a drasztikus koplalás is újabb és újabb evésrohamokhoz vezet. Mindegyik étkezési zavarnak komoly fizikai és pszichés következményei vannak, ezért fontos, hogy időben felismerjük őket, még mielőtt a káros következmények fellépnek.

Hogyan támogathatod a barátodat, ha étkezési zavarokkal küzd?

Hogyha egy szeretted étkezési zavarokkal küzd, mint például az anorexia vagy bulimia, biztosan ott szeretnél lenni neki és segíteni a gyógyulásában – viszont egy ilyen helyzetben nagyon óvatosnak kell lenned, hogyan közeledsz felé.

- Akkor is keresd fel rendszeresen, ha nincs kedve társaságban lenni! Az étkezési zavarok együtt járhatnak depresszió és hangulatingadozások kialakulásával, fokozott fáradtsággal, ezért a betegnek kevesebb kedve lehet kimozdulni. Ennek ellenére sokat segít neki, hogyha érdeklődsz iránta és próbálod bevonni a mindennapjaidba.

- Legyél vele türelmes! Akkor is, hogyha túl sokat beszél a súlyáról vagy kritizálja magát, hiszen a gyógyulási folyamat rengeteg szorongással telik és sok embernek segíthet, hogyha kibeszéli magából.

Az Ismeretlen Etkezesi Zavar Ortorexia

- Hallgasd meg, de ne próbálj neki tanácsot adni, vagy kritizálni! Erősítsd meg abban, hogy jó ember, ott leszel neki mindig és emlékeztesd arra, hogy miért érdemes meggyógyulnia.

- Kérdezd meg, hogy van! Ne állandóan csak aziránt érdeklődj, hogy mennyit evett aznap, vagy hány kilót hízott. Így is épp eleget foglalkoztatja a gondolat és ha szeretne, beszélni fog róla.

- Ne hasonlítsd másokhoz! Mindenkiben más okok váltják ki az étkezési zavart, más tünetek léphetnek fel és ezért egyértelműen más ütemben és más terápia hatására érhető el a gyógyulás.

- Agresszióval vagy veszekedéssel nem fogsz elérni eredményeket. Csak azt éred el, hogy a barátod még jobban eltaszítson magától. Amennyiben mégis ilyen reakciót vált ki belőled az aggodalom, később kommunikáld neki, hogy ez csak azért van, mert nehéz megértened a helyzetet és nagyon szeretnéd, ha jobban lenne.

- Felesleges egyfolytában azt ismételgetned, hogy „sokkal jobban néznél ki, ha felszednél egy kicsit”. Ha valaki beteg, akkor nem azért szeretne fogyni, mert jobban akar kinézni. Próbálkozz inkább olyan mondatokkal, mint például „tudom, hogy nehéz, de hosszútávon sokkal jobban fogod magadat érezni, hogyha ismét egészségesen étkezel”.

- Egy étkezési zavarral szenvedő számára nehéz lehet hallani a testükre irányuló bókokat, mint „de jól nézel ki, végre van mit fogni rajtad”, vagy „sokkal egészségesebbnek nézel ki most”. Próbáld inkább olyan megjegyzésekkel támogatni őket, mint például „mennyivel boldogabbnak tűnsz most”, vagy „jó látni, hogy mennyivel több energiád van!”.

- Hogyha bókolni szeretnél neki, fókuszálj inkább más dolgokra és ne beszélj a testéről, mert egy gyógyulófélben lévő étkezési zavarosnál még a legkisebb említés is szorongáshoz, visszaeséshez vezethet.

- Hogyha odáig fajul a helyzet, hogy kórházba kerül, küldj neki rendszeresen üzeneteket, vagy telefonálj, amennyiben az megengedett. Emlékeztesd arra, hogy támogatod, de ne az étkezési zavara legyen az egyetlen téma – az is elég, hogyha elmeséled neki, mi történt veled és elmondod neki, hogy nagyon hiányzik és alig várod, hogy megint találkozhassatok. Ha engedélyezik, látogasd meg alkalmanként!

- Tervezz vele olyan közös programokat a jövőre nézve, amikről tudod, hogy régóta vágyik rá. Ez lehet egy új közös hobbi, vagy egy régóta vágyott utazás. Hatalmas motiváció lehet a gyógyuláshoz, hogyha látja valaki, mi minden vár még rá az életben.

Szerző: Horváth Anett

Ez is érdekelhet

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

G-Szex

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.