Ezt tedd, ha utcai zaklatás áldozata vagy, vagy ha látod, hogy valaki mást nyilvánosan zaklatnak

2021.május.1.

Nem is kell olyan messzire mennünk, hogy találkozzunk a nyilvános zaklatás jelenségével. Manapság rengeteg hírt olvashatunk arról, hogy itt Magyaroszágon is egyre többen esnek áldozatul. Sokan ilyenkor (akár ők az érintettek, akár csak szemtanúi az esetnek), leblokkolnak. Szeretnénk egy cikkel azonban segíteni, hogy tudjatok lépni, amikor ilyet tapasztaltok/láttok.

Ezt tedd, ha utcai zaklatás áldozata vagy, vagy ha látod, hogy valaki mást nyilvánosan zaklatnak
Fotó: GettyImages, Montázs: Glamour

Március 3-án Sarah Everard London déli részén tűnt el. Egy héttel később egy erőben találták meg a holttestét. Ezután nők százai osztották meg tapasztalataikat a közösségi felületeiken a megfélemlítésről, a zaklatásról és a bántalmazásról, valamint arról, hogy mit tehetnek a férfiak annak érdekében, hogy biztonságban érezzük magunkat, amikor egyedül sétálunk az utcán.

Az Everyone’s Invited egy online platform, ahol fiatal nők és iskolás lányok oszthatják meg vallomásaikat a szexuális erőszakról. Ez az eddig sokszor elhallgatott téma végre közbeszéd tárgya lett.

Sajnos a legtöbb nő már megtapasztalta, hogy milyen, ha akár fényes nappal, az utcán zaklatják – az Egyesült Királyságban ez 5 nőből 4-et jelent. Szexista, vagy szexuális jellegű megjegyzések, odaszólások, követés, tapogatás, bántalmazás és megfélemlítés- ezeket tapasztalhatják az emberek. Nem véletlenül használjuk az „emberek” szót, ugyanis az utcai zaklatás nem csak a nőket érinti; minden nap találkozhatunk rasszista, homofób és transzfób megjegyzésekkel, megnyilvánulásokkal. Ez egy globális probléma.

Tudjuk, hogy nehéz róla beszélni, mikor ez megtörténik. Kényelmetlen, megrázó és félelmetes lehet. A szomorú valóság igazából az, hogy minél hosszabb ideig tart, hogy elismerjék és internalizálják ezt a fajta zaklatást, annál tovább fog folytatódni…

Ennek eredményeként a L'Oréal Paris elindította a Stand Up to Street Harassment nevű kezdeményezést - a Hollaback zaklatásellenes civil szervezettel együttműködve - azzal a céllal, hogy ezzel kapcsolatban egy tudatosabb nemzetet „nevelhessenek ki”.

Ezeket tedd, ha utcai zaklatás áldozatává estél:

Mondj valamit: Mondd meg a téged zaklató személynek, hogy hagyja abba, amit csinál, távolodjon el tőled (határozottan, hangosan). Miután felállítottad a határokat, ne kezdj párbeszédbe az illetővel. Amennyiben egyedül vagy, menj el a helyszínről, és keress egy olyan helyet, ahol mások is vannak (szaladj be egy boltba, étterembe, stb.).

Kérj segítséget: Ha az előző pont nem segített, ezt kell tenned: Ha nyilvános helyen történik az incidens, hangosan kiáltva kérj segítséget. Akár azt is mondhatod, hogy "ez a személy zaklat engem, kérem segítsenek". A zaklató valószínűleg ennek hatására azonnal abbahagyja, amit csinál, mert mindenki rá fog figyelni. Ha valaki látta az esetet és feljelentést tennél, el kell mondanod, hogy mit visel a zaklató, hogy be tudják azonosítani, valamint megkérheted arra a jelenlévőket, hogy maradjanak veled, és vegyék fel a kapcsolatot a hatóságokkal, hogy szemtanúként segítsék az ügyet.

Vedd fel: Fel is veheted, ha biztonságban érzed magad ahhoz, hogy videót, vagy képet, vagy hangfelvételt készíts a történésről. Ezt később átadhatod a helyi hatóságoknak.

Ezt tedd, ha épp szemtanúja vagy egy zaklatásnak :

Figyelemelterelés: Tégy úgy, mintha az érintett személy barátja lennél, vagy kérdezd meg tőle, hogy mennyi az idő stb. – légy kreatív!

Hatóságok: keress valakit hatósági pozícióban, vagy például egy pincért, buszsofőrt a közeledben és kérd meg, hogy avatkozzon be.

Dokumentálás: ha beavatkozni nem tudsz, dokumentáld a történéseket. Légy te a tanú. Írd le, vagy videózd le a zaklatást, add át a felvételeket az áldozatnak, és soha ne tedd közzé az interneten. Ne használd azt az engedélye nélkül!

Ha már megtörtént az eset: próbáld vigasztalni a zaklatott személyt az eset után. Légy gyengéd, kedves, segítőkész.

Mit tehetsz hosszú távon?

Bár kissé szomorú, hogy ilyenekre szükség van, de nagyon sok helyen vehetsz önvédelmi órákat. Az erőszak nem megoldás, ám bizonyos helyzetben védekezés szempontjából hasznos lehet, ha tudsz néhány fogást, technikát. Mivel a mozgás önmagában is fontos és egészséges, így duplán megéri eljárni ilyen edzésekre. A női táskában megtalálható dezodor, vagy parfüm is lehet egy önvédelmi eszköz amennyiben elfajul a helyzet, a támadó szemébe fújva segíthet a menekülésben.

Ez is érdekelhet

Megelőzhető a szétnyílt hasizom kialakulása a terhesség alatt?

Megelőzhető a szétnyílt hasizom kialakulása a terhesség alatt?

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Ma óvatosságra van szükséged - szeptember 24.

Napi horoszkóp: Ma óvatosságra van szükséged - szeptember 24.

Monitor

Enyedi Ildikó egy igazi klasszikussal tért vissza: A feleségem története díszbemutatóján jártunk

Enyedi Ildikó egy igazi klasszikussal tért vissza: A feleségem története díszbemutatóján jártunk