10 étel, ami fiatalon tart és még finom is: ha eddig nem próbáltad őket, most ezentúl fogyaszd őket rendszeresen!

2024. december 5.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ahogy egyre idősebbek leszünk, teljesen természetes, ha elkezdünk gondolkodni azon, mit tehetünk a bőrünk egészségének és szépségének megőrzéséért. A mai világban rengetegen használnak különféle öregedésgátló hatást ígérő kozmetikumokat, de plasztikai beavatkozásokra is sokan mondanak igent. A jó hír az, hogy mindezek mellett valójában már az étkezéseink által is fiatalon tarthatjuk magunkat!

Ezek az ételek nemcsak finomak, de a fiatalságod megőrzésében is segítenek
Ezek az ételek nemcsak finomak, de a fiatalságod megőrzésében is segítenek
Fotó: SolStock/Getty Images

Egy orvos nemrég megosztott egy listát olyan vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerekről, amelyek szerinte segíthetnek megelőzni a korai idősödést, és jobban is működhetnek, mint a kozmetikumok - számolt be róla a Mirror. Az pedig különösen motiváló, hogy csupa finom ételről van szó, amelyek jelentős részét könnyen beilleszthetjük az étrendünkbe.

Az étkezés lehet a kulcs

Gyakran hallhatunk arról, hogy az étkezésünk elképesztően sokféle módon lehet hatással a testünkre, sőt a lelkünkre is. Ami az öregedés késleltetését illeti, szintén aranyat érhet, ha tudjuk, mely élelmiszereket érdemes előtérbe helyeznünk. Egy, az egészséges ketózisra és az időszakos böjtölésre specializálódott orvos, dr. Eric Berg jó néhány ilyen ételt felsorolt.

A szakember kifejezetten arra ösztönözi az embereket, hogy az öregedés jeleit a krémek, szérumok és a botox helyett inkább természetesebb módon, belülről kifelé, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag szuperélelmiszerek fogyasztásával kezeljék. Persze mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mely módszereknek szavaz bizalmat, de annyi biztos, hogy azzal aligha foghatunk mellé, ha ezentúl rendszeresen fogyasztunk bizonyos tápláló élelmiszereket.

A kollagénszinten rengeteg múlik

Dr. Berg „Hogyan fordítsuk vissza az öregedést” című YouTube-videójában többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a ráncok és vonalak a kötőszövetünkben lévő kollagén elvesztése miatt jelennek meg az öregedés során. „40 éves korunkra a kötőszövetünkben lévő kollagén mintegy 25%-át elvesztjük” - mondta. „Bizonyos antibiotikumok, az ultraibolya sugárzás, a magas cukorfogyasztás és a helytelen táplálkozás hozzájárulhat a kollagén lebomlásához, és felgyorsíthatja az idő előtti öregedést”.

Semmibe nem kerülnek, mégis olyan jól alszol majd ezektől a szokásoktól, mint még soha

Semmibe nem kerülnek, mégis olyan jól alszol majd ezektől a szokásoktól, mint még soha

A Mirror azt írja, a kollagén egy létfontosságú fehérje, amely fenntartja a különböző kötőszövetek, például a bőr, a csontok, az izmok, az inak és a szalagok szerkezetét és szilárdságát. A szervezetünk a táplálékkal bevitt aminosavakból állítja elő. Ez a képesség azonban 20 éves korunk után csökkenni kezd, ezért már ekkor érdemes lehet elkezdenünk cselekedni. De pontosan hogyan?

Ezek az ételek segíthetnek

Dr. Berg szerint az öregedés „visszafordításához” fontos a megfelelő C-vitamin-szint biztosítása, amely elengedhetetlen a kollagéntermeléshez. A nyers savanyú káposztát magas C-vitamin tartalma miatt a legjobb választásnak tartja. A szakértő azt is hangsúlyozza, hogy a K2-vitamin egy másik fontos elem a fiatalos bőr megőrzéséhez, így a májat, a tojássárgáját és a vajat emelte ki elsődleges forrásaként.

A szakértő beszélt a D-vitamin fontosságáról is a kollagénvesztés és a korai öregedés elleni védelemben. Ahhoz szerinte, hogy a szervezetünk kollagénszintjét magasan tartsuk, a magnézium rendkívül fontos, a beviteléhez pedig az étcsokoládé, a mandula és a spenót a legjobb választás.

A listán szerepel még a cink is a bőr állagát javító és sebgyógyító tulajdonsága miatt is, amely dr. Berg szerint bőségesen megtalálható az osztrigában, a vörös húsokban és a májban. A szakértő továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy az osztriga, a vörös húsok, a kagylók, a máj és az étcsokoládé rezet is tartalmaznak, amely szintén jótékony hatással lehet a bőrünkre.

Az élelmiszerek tekintetében hozzátette: a jó minőségű fehérje létfontosságú az egészségünk megőrzéséhez és a fiatalosabb kinézethez, legjobb forrása pedig szerinte a fűvel táplált marhahús. Fontos továbbá megjegyezni, hogy a kollagén valójában nem más, mint a szervezetünkben leggyakrabban előforduló fehérje, és egyes élelmiszerekben, például a csontlevesben természetes módon megtalálható.

Amire figyelj

Összességében tehát tényleg csupa finom élelmiszerről van szó, melyeknek többségét könnyen beilleszthetjük az étrendünkbe. Nagyon fontos azonban, hogy mindig teljes egészében nézzük az étkezéseinket, figyeljünk a testünk egyéni igényeire és ügyeljünk a mértékletességre! Azokat az élelmiszereket és egyéb életmódbeli szokásokat pedig, amelyek a gyorsabb bőröregedést segítik, próbáljuk meg mérsékelni vagy teljesen mellőzni!

Gyakran felpuffadsz? Ez a gyulladáscsökkentő ital csodát művel a testeddel a szakértő szerint

Gyakran felpuffadsz? Ez a gyulladáscsökkentő ital csodát művel a testeddel a szakértő szerint
Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Kosnak nem ártana elutaznia, az Oroszlán ne kockáztasson - január 14.

Napi horoszkóp: A Kosnak nem ártana elutaznia, az Oroszlán ne kockáztasson - január 14.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Nem is gondolnád, de a főzés hatásos a stressz ellen - és van még más pozitív hatása is (x)

Nem is gondolnád, de a főzés hatásos a stressz ellen - és van még más pozitív hatása is (x)

Így öltözz rétegesen, de csinosan: mutatunk 3 szuper alapdarabot a hidegebb napokra (x)

Így öltözz rétegesen, de csinosan: mutatunk 3 szuper alapdarabot a hidegebb napokra (x)

Mutatjuk, milyen csizmát válassz szoknyához és milyet nadrághoz (x)

Mutatjuk, milyen csizmát válassz szoknyához és milyet nadrághoz (x)

Ne okold magad, ha száraz vagy odalent! Ez kezelhető állapot (x)

Ne okold magad, ha száraz vagy odalent! Ez kezelhető állapot (x)