3 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a 60 feletti nők szerint

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az öregedés megélése mindenkinél más, de ami mindannyiunkban közös, hogy sokat változunk az évek, évtizedek során. Mások vagyunk gyerekként, felnőttként és idősként - utóbbi korcsoportban pedig ritkán látni olyan embert, aki ne adna szívesen tanácsot a fiatalabb önmagának. Három 60 feletti nő mondta el, mi az, amit szerinte mindenkinek tudnia kell már fiatalon is.

Van 3 dolog, amit mindenképpen tudnunk kell az életben a 60 feletti nők szerint
Van 3 dolog, amit mindenképpen tudnunk kell az életben a 60 feletti nők szerint
Fotó: Oliver Rossi/Getty Images

Függetlenül attól, hogy hány éves vagy, biztos, hogy legalább egyszer már neked is eszedbe jutott, hogy milyen jó lenne üzenni a múltbeli önmagadnak. Figyelmeztetni valamire, tanácsot adni neki, vagy csak kedveskedni pár szép szóval, ha eszedbe jut egy rossz emlék, amikor a “mini-éned” nagyon szomorú volt.

Nos, sajnos erre nincsen lehetőségünk, ahogy arra sem, hogy találkozzunk időskori önmagunkkal, hogy meghallgassuk a tanácsait, de szerencsére mások által is gazdagodhatunk olyan bölcs gondolatokkal, amiket hasznosíthatunk az életünkben. A SELF magazin a közelmúltban megkérdezett három 60 év feletti, különböző szakmai háttérrel rendelkező nőt arról, hogy ők milyen tanácsot adnának a 20-as éveikben járó nőknek a jövőre nézve.

1. Ápold az emberi kapcsolataidat

A barátkozás fiatalként sokkal könnyebben megy, de az életkor előrehaladtával egyre nagyobb kihívást jelent(het) az ismerkedés, illetve a már meglévő társas kapcsolatok fenntartása. Magyarországon a népszámlálási adatok szerint a 65 éven felüliek egyharmada él egyedül, ami közel hatszázezer idős embert jelent, a National Academies of Sciences jelentéséből pedig kiderül, hogy a kevés társadalmi kapcsolatnak komoly egészségügyi következményei vannak, beleértve a magasabb halálozási kockázatot és a demencia kialakulásának 50%-os esélyét.

A 62 éves Dunia Jackson már nyugdíjas, előtte évtizedekig a Marylandi Közbiztonsági Minisztériumban dolgozott. Úgy gondolja, hogy „idősebb korban már nehezebb kapcsolatot teremteni”, és sokakhoz hasonlóan ő is a karrierje során szerzett barátokra támaszkodott. „Az emberekkel, akikkel 20-30 évig dolgoztam, szinte már családtagok voltunk” – kezdi. „Olyanok voltunk, mint a testvérek. Megosztottuk egymással a legintimebb dolgainkat, a családi problémáinkat, és segítettünk egymásnak” - emlékszik vissza.

Azt is hozzáteszi, hogy nyugdíjba vonuláskor az ember kiszakad a megszokott munkahelyi környezetéből, és ha a kollégák próbálják is tartani a kapcsolatot egymással, már nem sikerül ugyanolyan minőségben fenntartani azt. „Minél tovább vagyok nyugdíjas, annál távolabb kerülünk egymástól” – mondja.

Évekkel tovább élhetsz, ha ez a terület rendben van az életedben

Évekkel tovább élhetsz, ha ez a terület rendben van az életedben

Kara Allen, egy 60 éves texasi nő, aki korábban vendéglátással foglalkozott, szintén hangsúlyozza, mennyire fontosak az emberi kapcsolatok, és sajnálja, hogy a húszas éveiben nem szánt több időt azok felépítésére és ápolására. „Legyen szó barátokról, családról, mindig sok embernek kell lennie, és fontos, hogy több generáció legyen az életedben” – mondja.

Az erős társas kapcsolatok előnyei az élet későbbi szakaszában kifizetődhetnek: a Psychology and Aging folyóiratban megjelent cikk szerint „konkrét bizonyíték van arra, hogy a több közeli családtag és barát jelenléte csökkenti a magányt". Több kutatás is bizonyítja, hogy a kevesebb magány nemcsak hosszabb életet jelent, hanem az életkor előrehaladtával egy teljesebb életet is.

2. Tűzz ki célokat

Allen azt mondja, hogy manapság sokkal célorientáltabbnak érzi magát fiatalkori önmagához képest. „Produktívvá kell tenni az idődet” – mondja. Mert ahogy szélsebesen száguldanak az évek, hirtelen azon kaphatjuk magunkat, hogy korábban nem fókuszáltunk eléggé a céljaink kitűzésére és priorizálására. Allen hozzáteszi, hogy ő „a 20-as éveiben nem figyelt eléggé oda” erre. „A 30-as és a 40-es éveimben születtek a gyermekeim, és most találtam vissza önmagamhoz” - teszi hozzá. „Gondold át, mit akarsz csinálni, és mindig e felé haladj – valami olyasmi felé, amiben el tudsz mélyülni és átadni magadat neki.”

A kutatások azt mutatják, hogy a célok és az azok elérésére vonatkozó konkrét tervek – vagy egyszerűen csak a lejegyzésük – nemcsak pozitív hatással vannak a jólétére, de segíthetnek átvészelni a nehéz időszakokat is. Különböző felmérések azt is kimutatták, hogy az életcél nemcsak nagyobb boldogságot és elégedettséget eredményez, hanem jobb fizikai egészséget is, beleértve a hosszabb élettartamot.

3. Békélj meg a változással

Míg az idősödést gyakran úgy ábrázolják, mint egy folyamatot, amikor egyre biztosabbá válsz abban, hogy ki vagy, a 64 éves Kim Crawley, egy Baltimore-i volt gondozó szerint az önmagadat érintő változással is meg kell békélni: „Néha változnod kell. Néhány dolgot egyszerűen el kell engedned. És néhány dolgot fel kell venned, amelyek segíthetnek majd neked. Ez egy küzdelem lesz, de meg kell tenned az életedért”.

Az, hogy képesek vagyunk alkalmazkodni a körülményekhez – több területen, beleértve a karriert, a magánéletet és az egészséget – olyan tulajdonság, amely az élettel való nagyobb elégedettséghez és jóléthez is kapcsolódik. „Nem mondom, hogy a dolgok nem próbálnak kopogtatni az ajtódon – a lelki állapotod, a depressziód, még a fizikai egészséged is” – mondja Crawley, de „méltóságteljesen kell növekedned, tudod?”

5 emberi kapcsolat, amire szükséged van, hogy ne legyél magányos

5 emberi kapcsolat, amire szükséged van, hogy ne legyél magányos
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez tényleg Meghan Markle? Még sosem láttuk ilyen ruhában!

Ez tényleg Meghan Markle? Még sosem láttuk ilyen ruhában!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője