Rólad mit árul el a fogyókúrás módszered?

2021.április.24.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Zsigovits Angelika okleveles táplálkozástudományi szakember, személyi edző, rekreációszervező és egészségfejlesztő hasznos tanácsait az életmódváltással és fogyással kapcsolatban rendszeresen olvashatod a glamour.hu-n!

Zsigovits Angelika
Zsigovits Angelika

Lassan közeledik a nyár és van rá esély, hogy újra a vízparton süttessük a hasunkat. Azonban sokakat ilyenkor nem az izgatottság tölti el, hanem a szorongás vagy csalódottság, amiért részükről az idei nyár sem a bomba alakról fog szólni, hiszen egy minden szinten megterhelő éven vagyunk túl, karanténkilókkal megspékelve. Mégis fontos lenne tudatosítani, hogy ahhoz, hogy a külsőnket rendbe tegyük, először az egészségügyi állapotunkat kell priorizálni.

A „vörös zászlókat” figyelmen kívül hagyjuk

Amikor megfogalmazódik bennünk az elhatározás, hogy ideje életmódot váltani - nézzünk magunkba őszintén - a legkisebb esélye van annak, hogy ezt az egészségügyi állapotunk miatt vettük a fejünkbe. Sajnos az egészségünk helyrehozatala nagyon ritkán szempont, ellenben az, amit a tükörben szeretnénk látni sokkal motiválóbb.

Ezzel a hozzáállással csak annyi a probléma, hogy ha kizárólag a külsőségekre fókuszálunk, bármilyen módszer megteszi, ami gyors változást ígér, csak minél kevesebb befektetett energiát jelentsen.

Tehát míg a pluszkilók azonnal feltűnnek, addig egészségi állapotunk romlása sunyi módon férkőzik az életünkbe, nem látható, és kevéssé érzékelhető, főleg, ha valaki nem figyeli meg önmagát tudatosan. Nincs energiánk semmihez, fáj minden végtagunk, nyomott a hangulatunk, egyáltalán nincs étvágyunk, vagy felfalnánk az egész hűtőt, utána pedig órákig forgolódunk az ágyban a rosszulléttől, kifulladunk pár perc sétától, munkából hazaérve esténként már csak arra van erőnk, hogy együnk, és aztán jönnek a még kellemetlenebb jelek, mint puffadás, székrekedés, refluxos tünetek, vércukor ingadozás, és aztán ha még mindig nem teszünk semmit, egyre tolakodóbbá válnak, míg nem átveszik az irányítást mindennapjaink felett.

Ha egyesével nézünk rá a kezdeti tünetekre, egyik sem tűnik egy komoly problémának, amivel orvoshoz kellene futni azonnal és mindannyian meg is tapasztalhattuk már egyiket másikat. Ugyanakkor ezen tünetek állandó jelenléte és a felkapaszkodó pluszkilók mind számos betegség előfutára, tehát egy hatalmas „vörös zászló” a hanyatló életmódunk felett.

A fogyókúrás módszered megmutatja az értékrended

Arról már beszéltünk, hogy általában milyen szinteket járnak meg az életmódváltók mielőtt a valós segítséget jelentő egyénre szabott támogatást választják. De miért fontos, mit választunk?

Evidens, hogy sokat elárul rólunk hogyan öltözködünk; merészen, nőiesen üzletasszonyosan, fiatalosan, vagy családanyukaként, és az, hogy milyen ruhadarab mellett döntünk, elárulja személyiségünk egy darabját a külvilágnak, ugye?

Hát miben lenne más az, hogy milyen módszereket választunk, mikor a fogyást vesszük a fejünkbe? Lehet fogyni porokkal, turmixokkal, kapszulákkal, teákkal anélkül hogy megértenénk hogyan működik a testünk, anélkül hogy felelősséget vállalnánk azért, hogy meg is tanuljuk hogyan állítsuk magunknak össze az étrendünket, anélkül, hogy belegondolnánk hány km-t tett meg az a termék a környezetet terhelve, hogy ide eljusson. Hosszú távon nem fenntarthatóak a felsorolt megoldások egyik értelemben sem.

Minden alkalommal amikor pénzt költesz, arra a fajta világra szavazol, amilyet te akarsz.(Anna Lappe)

Amit megtanultál, már nem veszik el tőled

A minőséget mint kifejezést nagyon sok dologban szeretjük, a borokban, a ruhákban, az autókban és még sorolhatnám, pedig ezt a szemléletet, hogy értéket támogatok amivel magamat, és a környezetemet is kényeztetem, bármire rá lehet húzni.

Egy az egészségemet, és fogyásomat támogató étrendet követni tanulási folyamat is egyben, hiszen megértem mit jelent a gyakorlatban a szervezetemnek a megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyagok megválogatása. Amit megtanultál, nem vehetik el tőled, és onnantól nem függsz termékektől, annál inkább tudod mihez nyúlj a jövőben is.

Zsigovits Angelika

Szavazz a fenntartható fogyásra

Sajnos nem csak az étkezésünkkel kapcsolatosan cselekszünk akkor, mikor már nagy a baj, hanem a környezeti terheléssel kapcsolatosan sem vesszük észre a vörös zászlókat. A fenntartható táplálkozás nem véletlenül egyre fontosabbnak tartott téma a kutatók körében, hiszen az élelmezés rendkívül nagy terhet ró a környezetünkre már most, hát még a jövőben.

Ma már több friss kutatás is bizonyítja, hogy a plant-based táplálkozás nemcsak, hogy az egészséged megőrzésében, de a fogyásban és a klímakatasztrófa megelőzésében is megállja a helyét, persze az egyénre szabás itt is nagyon fontos a sikerhez.

A magasabb élelmi rost, az alacsonyabb telített zsírsav bevitel és a számos növényi alapú étel mely alacsonyabb energiasűrűségű, csökkentheti az emberek energiabevitelét, ezáltal megelőzhető a túlsúly.

Kezdjünk el változtatni étkezési szokásainkon, ne a könnyű fogyókúrás megoldásokat keressük, és egy olyan étkezési forma mellett tegyük le a voksunkat, amellyel a környezetünket sem terheljük túl.

Talán a fajtánk valamiféle alkati jegye, hogy a legnyilvánvalóbb vészjelek ellenére tétlenkedünk, holott az előre jelzett baj bekövetkeztéig még évtizedeink volnának megtenni, amit kell. Meglehet, a Homo sapiens végzetes hibája, hogy csak akkor cselekszik, mikor végképp muszáj, és akkorra gyakran elkésik már vele.

(James Powell)

Facebook: Plan EAT

Instagram: @planeatangi

TikTok: @planeatangi

Youtube: Plan EAT

Weboldal:

www.planeat.hu

E-mail cím: info@planeat.hu

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Rúzsa Magdi gyermeke a legszorgosabb kisgyerek, akit valaha láttunk

Rúzsa Magdi gyermeke a legszorgosabb kisgyerek, akit valaha láttunk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

PR

Ezekkel a módszerekkel felveheted a harcot a pattanásokkal és pigmentfoltokkal (x)

Ezekkel a módszerekkel felveheted a harcot a pattanásokkal és pigmentfoltokkal (x)

PR

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

PR

Fedezd fel a Kazar Party Edit Kollekciót és legyél az est királynője! (x)

Fedezd fel a Kazar Party Edit Kollekciót és legyél az est királynője! (x)