Kiderült, mikor érdemes gyümölcsöt enni, ha fogyni szeretnénk: dietetikus adta meg a pontos választ
A gyümölcsök általában alacsony kalóriatartalmúak és gazdagok tápanyagokban, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Ha többet eszünk belőlük, elősegíthetik a fogyást és javíthatják a vércukorszintet is. De vajon a fogyasztásuk ideje befolyásolja az egészségre gyakorolt hatásukat?
Ezeket láttad már?
A gyümölcsfogyasztás elégítheti a fogyást, nem mindegy azonban, mikor fogyasztjuk. Egy kutatás során kiderült, étkezés előtt vagy után érdemes-e eszegetnünk belőlük, ha célunk a pluszkilók leadása. Nézzük, mire jutottak a szakemberek!
A magas rosttartalmuk segít a teltségérzet elérésében
A gyümölcs remek kiegészítője lehet a fogyókúrás étrendnek, hiszen alacsony kalóriatartalmúak és rostokban gazdagok. A rostok lassítják az emésztést és segítenek a teltségérzet fenntartásában. Ezáltal kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, tehát kalóriadeficitet hozhatunk létre, ami elengedhetetlen a zsírégetéshez. Kutatások szerint a magas rosttartalmú étrend a kalóriabevitel korlátozása nélkül is segíthet a fogyásban.
Ennél már csak egy hatékonyabb megoldás létezik: ha magas fehérjetartalmú étrendet folytatunk. Ha tehát a gyümölcsöket fehérjében gazdag ételekkel együtt fogyasztjuk, akkor az még jobban laktat. Az almaszeletekre tehetünk például egy kanálnyi mogyoróvajat vagy bogyós gyümölcsökhöz ehetünk egy kevés görög joghurtot.
Kutatások szerint étkezés előtt érdemes fogyasztani
Már csak az a kérdés, mikor érdemes fogyasztani a gyümölcsöt, ha célunk a pluszkilók leadása? Egyes kutatások szerint étkezés előtt a leghatékonyabb. Készült ugyanis egy kutatás, amelybe 17 férfit vontak be. Az alanyok étkezés előtt megettek egy almát, ami után jelentős teltségérzetet tapasztaltak, így 18,5 százalékkal csökkent a kalóriabevitelük.
7 dolog, ami megtalálható az otthonodban, és erőteljes rákellenes hatása van
A dietetikusok szerint a gyümölcsfogyasztásnak egyébként számos más előnye van, a bennük lévő rostok például csökkentik a vércukorszintet azáltal, hogy lassítják az emésztést és a cukor felszívódását a véráramba. Emellett kutatások bizonyították, hogy csökkentik a cukorbetegség kockázatát is.
A szárított vagy édesített, konzervben árult gyümölcsök helyett fogyasszunk inkább frisseket. Ha pedig nem áll a rendelkezésünkre, akkor jó alternatíva lehet a fagyasztott, édesítetlen verzió is. Mivel magas természetes cukortartalommal rendelkeznek, érdemes belőlük mértéket tartani, tehát fogyasszuk őket kisebb mennyiségekben.
Társítsuk fehérjékkel
A Health azt írja, a gyümölcsöket érdemes fehérjeforrásokkal társítani, például tojással, diófélékkel vagy sajttal. A szénhidrátok fehérjével való kombinálása csökkentheti az étkezés utáni vércukorszintet. Ha például megeszünk egy salátát csirkemellel vagy egy kevés túróval, majd elfogyasztunk hozzá egy darab gyümölcsöt, vagy a fehérjeturmixhoz hozzáadunk egy maréknyi bogyós gyümölcsöt, azzal sokat tehetünk a vércukorszint szabályozásáért.
A gyümölcsfogyasztásra egyébként nem létezik rossz időpont, csupán arra kell ügyelnünk, hogy a kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasszuk, amelyben sok a fehérje, az egészséges zsír és más rostokban gazdag élelmiszer, például zöldségek, hüvelyesek és diófélék.