Ha bízol magadban, megállíthatatlan leszel - na de mi van akkor, ha nulla az önbizalmad?

Azért indítottuk útjára új sorozatunkat, a Karrier Keddet, mert szeretnénk támogatni a nőket, hogy magabiztosabbak és bátrabbak legyenek a munkájuk során. Szakértőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológus és business coach a következő hetekben megtanítja neked, mi az az én-vezetés, hogyan válhatsz magabiztosabbá és kreatívabbá a munkádban. Ezúttal arról ír, hogyan fejlesztheted az önmagadba vetett hitet, hogyan bízhatsz magadban jobban, és ez milyen hatással lesz az életedre.

Az egyik legalapvetőbb kérdés, amit fel kell tenned, ha eredményesebb és boldogabb akarsz lenni a munkádban: hogyan bízzak jobban magamban? Szervezet pszichológus segít a válaszban
Az egyik legalapvetőbb kérdés, amit fel kell tenned, ha eredményesebb és boldogabb akarsz lenni a munkádban: hogyan bízzak jobban magamban? Szervezet pszichológus segít a válaszban
Fotó: GLAMOUR

A bizalom és a hit önmagunkban nélkülözhetetlen komponensei a boldog és kiteljesedett életnek, mégis sokan küzdenek azzal, hogyan bízzanak jobban önmagukban és kételkednek abban, hogy a helyes úton járnak-e. Számos ember küzd azzal, hogy kételkedik önmagában, a képességeiben és bizonytalannak érzi magát, ezzel pedig nagyszerű lehetőségeket is elszalaszthat: egyszerűen azért, mert nem gondolta, hogy az neki is járhat.

Számos tényező van, ami megnehezíti azt, hogy higgy önmagadnak és a belső hangnak. Ilyen tényező lehet a családod, akik talán nem támogatják azt az utat, amit választottál magadnak, vagy egyszerűen nem értik pontosan, miért és hogyan jutottál el egy döntésre. Talán félsz attól, hogy kudarcot vallasz, ha belefogsz valami új dologba, tartasz a kényelmetlenségtől, amit a komfortzónából való kilépés okoz.

Bármi is legyen az ok, úgy érzed, hogy nem tudsz kiteljesedni, ott lapul benned egy jó értelemben kitörni készülő vulkán energiája, hogy valami nagyszerűbe kezdj, és ezt az egészet a belső gátjaid nem engedik megvalósulni. A belső gát feloldásához az egyik út nem más, mint az, ha bízol önmagadban. Segítek, mit tudsz tenni, ha te is szeretnél több önbizalmat és több hitet önmagadban.

A flow-élmény lenne a kulcs, hogy boldogabb legyél a munkában?

Mi történik akkor, ha bízol önmagadban?

  • Elkezdesz hinni a képességiedben, nem kérdőjelezed meg a döntéseidet, hiszel abban, hogy a jó irányba halad az életed.
  • Megbízol az értékítéletedben, nem engeded meg, hogy a külső környezeted folyamatosan befolyásoljon vagy megakadályozzon abban, hogy például új dolgokat próbálj ki. Nem engeded meg, hogy elbátortalanítsanak attól, hogy egy új hobbiba vágj bele, vagy ott hagyd a munkádat, amit már évek óta utálsz.
  • Nem kérdőjelezed meg a terveidet és az odavezető lépéseket, egyszerűen neki fogsz a feladatnak, mert bízol a jó eredményekben és végkifejletben.
  • Elhiszed és tudod, hogy el fogod érni a céljaidat, még ha nem is látsz minden lépést magad előtt tisztán. Hiszel benne, hogy ha akadályokba is ütközöl, akkor lesz elég kitartásod és akaraterőd, hogy megbirózz ezekkel az akadályokkal.
  • Elköteleződsz: akár egy személy mellett vagy cél vagy projekt mellett. Ez azt jelenti, hogy nem foglalkozol a kételkedést és bizonytalanságot okozó gondolataiddal, mert tudod, hogy mindenkiben ott van a kétely, te viszont elköteleződtél, ezért ezzel egyszerűen nem foglalkozol.
Fotó: GLAMOUR

Néhány módszer, amivel képes leszel megerősíteni a bizalmadat önmagadban

Azonosítsd az erősségeidet és a gyengeségeidet: A Karrier Kedd rovatban már korábban is írtam arról, hogy a pozitív pszichológiai irányzat kiemelt szerepet szentel az erősségek és erények felfedezésének és megerősítésének. A magunkba vetett hit egyik alappillére az, hogy tudd, mik az erősségeid, amelyekre mindig hagyatkozhatsz, ha szükséged van rá. Ismerned kell az erősségeidet és a gyengeségeidet egyaránt. Ha tudod azt, miben vagy jó, vagy miben válhatsz kiválóvá, és azt is tudod, melyek azok az életterületek, amelyekben további fejlődésre van szükséged, nagy segítségedre lesz abban, hogy megalapozott döntéseket hozz az életedben, illetve ezzel növeled a magabiztosságodat is az erősségeid tekintetében. Tölts időt azzal, hogy felfedezed és tanulmányozod, milyen eredményeket értél el a múltban, mit valósítottál már meg, milyen kihívásokat győztél le sikeresen, milyen erősségeidet erősítette meg a környezeted. Mik azok a területek, amelyekben már jó ideje nehézségekbe ütközöl? Válaszold meg ezeket a kérdéseket!

Tűzz ki reális célokat! Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy konkrét és reális célokat tűzz ki. Ha kisebb, de megvalósítható célokat tűzöl ki, amelyeket folyamatosan elérsz, akkor rendszeresen sikerélményekben lesz részed, és úgy fogod érezni, ura vagy az életednek. Ezért tűzz ki magad elé megvalósítható célokat és láss hozzá a cselekvésnek azonnal. Ne felejtsd el megünnepelni a sikereidet, hiszen egy igazi én-vezető (self-leader) megjutalmazza a csapatát és önmagát is.

Lépj a tettek mezejére! Ha csak gondolkozol azon, hogyan tudod megerősíteni a hitedet önmagadban, nem hogy közelebb, de lehet, hogy éppen távolabb kerülsz ettől a tervedtől. Minél többet agyalsz azon, hogyan bízz meg magadban, annál jobban elbizonytalaníthatod magadat, ezért a legjobb módszer, ami erősítheti az önbizalmadat az nem más, mint hogy következetesen cselekszel a céljaid elérése irányában, és demonstrálod, bebizonyítod saját magad számára is, hogy képes vagy haladni, előre törni, és sikereket elérni. Az egyik legjobb érzés, amikor te magad is látod, mennyi mindenre képes vagy. A cselekvés során tapasztalatokat szerzel és ezek biztosítják majd azt a pozitív visszacsatolást, ami szükséges az önbizalmad növeléséhez.

Azoknak az emberek, akik körbe vesznek, meghatározó szerepük van abban, mennyire bízol magadban. Sokszor a hozzánk legközelebb álló személyek tartanak vissza leginkább attól, hogy az igazi önmagad légy, és attól, hogy fel merd vállalni önmagadat. Ha van olyan fontos személy az életedben, aki úgy érzed, nem támogat eléggé, ülj le és beszéld meg az illetővel, mi hiányzik ahhoz, hogy úgy érezd, valóban támogatva vagy. Lehet, hogy ez egy félreértés csupán, és ez a személy észre sem vette, milyen hatással volt rád, és nem is tudatosította ezt a viselkedését. Ha pedig kevésbé fontos személyekről van szó, akkor csökkentsd le velük a kapcsolatot. Tudatosan teremtsd meg a harmóniát az emberi kapcsolataidban, ugyanis egy erőteljes kapcsolat rengeteget tud adni ahhoz, hogy magabiztos légy.

Mi értelme a pozitív gondolkodásnak, ha egyszer minden pocsék körülötted? Nagyon is sok!

Ne hanyagold el magad - fontos az öngondoskodás! Fontos, hogy legyenek céljaid, ismerd az erősségeidet és aknázd is ki azokat, azonban mindenkinek szüksége van a pihenésre, a kikapcsolódásra, a feltöltődésre és arra, hogy teljes egészében meg tudja élni a jelen pillanatot. Ha előtérbe helyezed önmagadat és az öngondoskodást, akkor ezzel azt fejezed ki, hogy fontos vagy a saját életedben. Helyezd piedesztálra saját magadat pozitív értelemben. Légy te az első prioritás. Ez nem jelenti azt, hogy átgázolsz másokon. Ez azt jelenti, hogy tudod, önmagad szeretete és ennek kifejezése például az öngondoskodás által elengedhetetlen része annak, hogy higgy és bízz önmagadban. Gondolj csak bele: hogyan tudnál hinni és bízni önmagadban, ha nem gondoskodsz megfelelően önmagadról? Viselkedj úgy önmagaddal, mintha te lennél életed legnagyobb szerelme! Ha fáradt vagy, masszírozd meg magad, vegyél egy relaxálód fürdőt, készíts magadnak egy finom teát, készítsd el magadnak a kedvenc ételedet, támogasd magad biztató szavakkal, segíts saját magadon!

Számos módszer van, amivel elindíthatod azt a folyamatot, amivel több hitre és bizalomra tehetsz szert saját magaddal kapcsolatban. Alkalmazd a fenti módszereket, és indulj el az úton. A többi lépés jön majd magától.

Ha kedd, akkor GLAMOUR Karrier Kedd:

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Ráknak nincs oka aggodalomra, a Szűz őrizze meg a nyugalmát - június 1.

Napi horoszkóp: A Ráknak nincs oka aggodalomra, a Szűz őrizze meg a nyugalmát - június 1.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

PR

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

PR

Társkeresési pánik: a stressz nem csak a férfiakat ijesztheti el (x)

Társkeresési pánik: a stressz nem csak a férfiakat ijesztheti el (x)

PR

Csilliárdos divat- és beauty-birodalom: A Kardashian-nővérek vállalkozásai (x)

Csilliárdos divat- és beauty-birodalom: A Kardashian-nővérek vállalkozásai (x)