Mi a titka, hogy sokáig éljen a macskád? Állatorvos válaszol

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Háziállatot tartani mindenképpen nagy felelősség, így akár kutyád, akár macskád, vagy más háziállatod van, fontos, hogy folyamatosan felkészült és tájékozott legyél arról, hogyan érdemes gondoskodnod róla, milyen dolgokra kell figyelned. De ha már gyakorlott gazdi vagy, akkor is természetes, hogy bizonyos helyzetekben elbizonytalanodsz, ekkor pedig mindig jó egy tapasztalt állatorvos véleményét kikérned.

Szakértő segít, hogy cicád sokáig boldogan élhessen
Szakértő segít, hogy cicád sokáig boldogan élhessen
Fotó: Westend61/Getty Images

Dr. Bardocz Edit állatorvos nemrégiben sok hasznos és izgalmas tanácsot osztott meg arról, mit tehetünk, hogy kutyánknak a lehető legjobb gazdái legyünk, most pedig abban is segít, milyen dolgokra figyelj, ha macskád van. Hiszen az, hogy sokáig és boldogan él-e, jelentősen függhet attól is, hogyan bánsz vele, és mit teszel meg nap mint nap azért, hogy igazán jól érezze magát.

Figyelj az etetésére

Ahogyan a kutyák, úgy a cicák esetében sem mindegy, hogyan eteted őket. „A cicák etetésénél különösen oda kell figyelni, hogy kisállatod épp milyen életszakaszban van, ugyanis a kölyköket másképp kell táplálni, mint a felnőtt macskákat. A kölykök életük első 6-7 hetében anyatejet fogyasztanak. A kiscica négy-öt hetes kortól kaphat fokozatosan szilárd eleséget - az átmenet megkönnyítése érdekében kezdetben vízzel vagy tápszerrel elkeverve kínáljuk. Nagyon fontos, hogy az etetett táp típusa és napi adagja megfeleljen az életkorának"- hangsúlyozza Dr. Bardocz Edit állatorvos.

A vélemények a tehéntejjel kapcsolatosan nagyon megoszlanak állatorvos és állatorvos között is, viszont ki merem jelenteni, hogy a fiatal cicák mértékkel ugyan, de kaphatnak tehéntejet is. A jó minőségű kölyökeledel optimális mennyiségben tartalmazza a növekedéshez szükséges tápanyagokat, továbbá támogatja a kismacskák még gyenge immunrendszerét. Ez azért különösen fontos, mert az elválasztás után (amikor az anyatejjel felvett ellenanyagok mennyisége csökken) a kölyök immunrendszere nagyon sérülékeny, ami a kisállatot fogékonnyá teszi a különböző fertőzésekre (pl. macskanátha) . A felnőtt eledelre az ivartalanításkor, vagy az állat 10-12 hónapos kora körül kell áttérni. Minden tápváltást fokozatosan kell végrehajtani, időt hagyva a bélflórának az új táphoz való alkalmazkodásra. A kiegyensúlyozott összetétel a felnőttkori táplálásnak is a kulcsa” - mondja a szakember.

Nem mindegy, hogy benti vagy kinti macska

Annak érdekében, megfelelően tápláld a cicádat, azt is vedd figyelembe, hogy benti vagy kijáró-e. „A macska táplálását döntően befolyásoló tényező, hogy szobakedvencről vagy kinti cicáról van-e szó. A lakásban tartott macskák napi mozgása, így táplálékigénye is töredéke kijáró társaikéhoz képest. Ezek a macskák tehát elhízásra hajlamosak. Olyan táppal javasolt etetni őket, melynek energiatartalma mérsékelt, és hozzáadott speciális összetevők segítik a bélben felhalmozódott szőrök kiürülését.

9 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt örökbefogadsz egy cicát

9 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt örökbefogadsz egy cicát

Velük ellentétben a kinti macskák mozgékonyabbak, ezért szervezetük több táplálékot igényel, különösen a téli, hideg hónapokban. A táplálásnak másik fontos szempontja, hogy kedvencünk ivartalanított-e. Nem ivartalanított macskáknak a párzási időszakban, illetve nőstényeknél a vemhesség és a szoptatás alatt különösen fokozott a tápanyagszükséglete. Ezzel szemben, az ivartalanított kedvencek energiaigénye alacsonyabb. Az elhízás elkerülése érdekében számukra egy csökkentett energiatartalmú, kifejezetten ivartalanított macskáknak készült eledel adása javasolt. A táp mellé minden esetben biztosítsunk kellő mennyiségű friss vizet” - javasolja a doktornő.

Ha idős és beteg, szintén más lehet az igénye

Ami szintén számít, az a macska életkora, ugyanis minél idősebb, annál nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő nála különféle betegségek, amelyek az étkezéskor is külön odafigyelést igényelnek. „Az idős macskák egyik leggyakoribb panasza a vesebetegség, melynek fő kockázati tényezője a nagy mennyiségű foszfor és ásványi anyag bevitele. A macskák nagy százaléka szenved fogproblémáktól idős korában. Ezek a megbetegedések gyakran visszavethetik a macskák étvágyát; a rágás ekkor egyre nehezebb számukra. Szervezetük működését segíthetjük azokkal az idősödő macskák számára kifejlesztett tápokkal, amelyek szerkezete puhább, vitamintartalmuk magasabb, foszfortartalmuk pedig alacsony. Idősebb macskák körében nagyon gyakoriak az ízületi panaszok, ezért ízületvédő készítményeket mindenképpen javasolt adni nekik, vagy pedig olyan tápot választani, mely tartalmaz porcvédő összetevőket” - tanácsolja Dr. Bardocz Edit.

Figyelj a higiéniájára

Akárcsak a kutyákat, a macskákat is rendszeresen ápolnunk kell, nem is akárhogyan. „A cicák higiéniáját illetően érdemes odafigyelni a száj és a karom tisztaságára. A kölyökmacska bundájának rendszeres kikefélésével lehetőségünk van arra, hogy ellenőrizzük az olyan paraziták esetleges jelenlétét, mint a bolhák és a kullancsok, továbbá segít megelőzni a gyomorban képződő szőrlabdák kialakulását. A rövid szőrű macskák számára elegendő a heti egyszeri szőrápolás. Továbbá nagyon fontos a szem, a fül es az orr tisztán tartása is.

Nagyon kevés macska vonzódik a vízhez, azonban a fürdés fontos részét képezi a középhosszú és hosszú szőrű macskák ápolásának és higiéniájának, ezért hasznos lehet, ha a cica már kölyökként megismerkedik a fürdéssel. Fontos, hogy macskasampont használjunk, melynek savassága a macska bőréhez és szőréhez igazodik. Soha ne használjunk emberi sampont, mert ez mérgező lehet a kismacska számára” - hívja fel rá a figyelmet a szakember.

Vitaminokra is szüksége van

„Vannak olyan vitaminok és ásványi anyagok, amelyeket a macska szervezete nem képes előállítani, így azokat érdemes macskavitamin formájában pótolni. A C-vitamin nagy szerepet játszik az immunrendszer fenntartásában, különösen idősebb korban. Vízben oldódik és vizelettel távozik, így nehéz túladagolni. Ettől függetlenül a fokozott bevitel a veséknek nem tesz jót. A D-vitamin szintén egy zsírban oldódó vitamin, így túl lehet adagolni, hiánya viszont hátrányosan hat a belekre, csontokra, és angolkórt okozhat. Általában lakásban tartott cicáknál fordul elő. A túladagolás lerakódik az erekben, így árt a keringésnek. Az A-vitamin a macska bőre, szőre és szeme egészségének szempontjából elengedhetetlen, de nagyon kell ügyelni arra, hogy se hiánybetegség, se pedig túladagolás ne legyen belőle. Egyik sem válik az állat hasznára, míg a hiány szemproblémát okozhat, a túl sok bevitel viszont a csontozat deformációját eredményezheti” - figyelmeztet Dr. Bardocz Edit.

Lepd meg macskajátékokkal

Talán egyből nem is gondolnád, de a cicádnak játékokra is hatalmas szüksége van. „A macskajátékok a benti és a kijárós cicáknak számára is fontosak, hiszen például, amikor rossz az idő, akkor a nap nagy részét a házon belül töltik. A játékok a lakásban élő macskák számára pedig minden túlzás nélkül nélkülözhetetlenetek. Ami szintén mellette szól, hogy egy jó macskajátékkal is tudjuk motiválni őt, hogy többet mozogjon, továbbá szórakozás közben kiélheti a természetes vadászösztönét és levezetheti felesleges energiáit.

Tanulj meg macskául, így megérted majd, mit szeretne a kedvenced

Tanulj meg macskául, így megérted majd, mit szeretne a kedvenced

Emellett a testmozgásnak köszönhetően megőrizheti jó fizikai kondícióját, nem fog ellustulni, ráadásul elegendő mentális stimuláció éri, ami kimondottan pozitív hatással van az általános közérzetére. Minél nagyobb választékot biztosítasz a kedvencednek a játékokból, annál kisebb az esélye annak, hogy unatkozni fog, ha például nem vagy otthon. Strapabíróbb darabokat érdemes vásárolni, mert a macskakarmok, fogak nem kímélik azt.

Körükben kimondottan népszerűek a pálcás (teaser), valamint a horgászbotos macskajátékok. Az előbbi általában egy hosszú műanyag pálca, aminek a végére valamilyen érdekes kiegészítő tárgy (tollak, plüss egér, színes szalagok) van felszerelve. Az utóbbi szintén egy műanyag pálca, amire a „zsákmányként” szolgáló kiegészítő egy zsinórral van rákötve. A manapság egyre népszerűbb ledes (pointer) cicajátékokkal pedig kiváló formában tarthatod kedvencedet, aki emellett a vadászat örömét is átélheti.

Természetesen számos olyan egyszerű macskajáték is van, amelyekkel cicád egyedül is eljátszhat, például plüss egerek és egyéb állatfigurák, valamint csörgős labdák. Külön említést érdemelnek még az úgynevezett interaktív macskajátékok, melyeket általában valamilyen jutalomfalattal, cica ropival lehet megtölteni” - ajánlja a doktornő.

A 3+1 legnagyobb tévhit a macskákkal kapcsolatban

A 3+1 legnagyobb tévhit a macskákkal kapcsolatban

Vedd figyelembe a fajtáját és a személyiségé is

„A macska személyiségétől függ, mennyire bírja a magányt. Sokan azt hiszik, akár napokra, sőt hetekre is magukra hagyhatják macskájukat kellő víz és élelem társaságában. A valóság ezzel szemben az, hogy a macskák - bár természetüknél fogva független lények - a kutyákhoz hasonlóan - erős kötődést alakítanak ki gazdájukkal. A reakció az adott macskától függ, hiszen minden állat személyisége más és más. Vannak cicák, akik jobban bírják az egyedüllétet, míg mások nem, de az bizonyított tény, hogy azok a macskák, akik kijárással rendelkeznek a szabadba, és nincsenek a négy fal közé szorítva, könnyebben és huzamosabb ideig viselik el a gazdi távollétét.

Fajtából adódóan most két teljesen ellentétes példa jut eszembe. Az egyik a Maine Coon cica, nekik nagyon jó természetük van. Okosak, ragaszkodóak, jól nevelhetőek, akár pórázra is lehet őket szoktatni - persze ehhez azért némi türelemre is szükség van. Nagy a mozgás- és szeretetigényük. Ha egyedüli cicaként vannak tartva, sokkal inkább szükségük van az emberi érintésre. Könnyen összeszoktathatók más macskákkal is, ugyanis többségüknek nagyon barátkozó természete van. Hosszabb szőre miatt több igénye van a fürdetésre (ami minden hosszú szőrű, főleg kinti cicára érvényes), ellentétben csupasz a Szfinx cicákkal, akiknél a szőrkefével sem kell bajlódni. Viszont jellemükből adódóan rosszul viselik az egyedüllétet, ezért őket intelligenciafejlesztő játékokkal lehet mentálisan lekötni.

Amit szintén figyelembe kell venni, azok az időjárási körülmények. Nagy hidegben kerülni kell a sétákat, illetve hiányzó szőre miatt érzékenyen reagál az időjárási viszonyokra, például az erős napsütésre - emiatt a Szfinx kopasz macska csak lakásban tartható. Érdekességképpen megjegyezném, hogy gyakran állítják orvosok, állatorvosok, hogy a Szfinx macskákat allergiások is gond nélkül tarthatják háziállatként. Vannak emberek, akiknél ez így van, ám a macskaszőrallergiát okozó allergének a nyálban és a bőrpikkelyeken is megtalálhatóak. Az erre érzékenyek ezért a Szfinx szőrtelen macska mellett is mutathatnak allergiás tüneteket, allergiás reakciót” - teszi hozzá Dr. Bardocz Edit. A cél, hogy egy olyan macskát találj, aki fajtáját és személyiségét tekintve is passzol hozzád, és ha a fenti tanácsokat megfogadod, mindketten örömteli, hosszú éveket tölthettek együtt.

További hasznos tippek szakértőktől:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Hiába lett Fehér házi afférjából világra szóló botrány, Monica Lewinsky ma erősebb, mint valaha

glamour plusz ikon Hiába lett Fehér házi afférjából világra szóló botrány, Monica Lewinsky ma erősebb, mint valaha

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)