2 ital, amit azonnal bevethetsz fejfájás ellen, mert pillanatok alatt segít
Fejfájás, nehéz koncentráció, de nem akarsz egyből gyógyszerhez nyúlni? Egy idegtudós szerint két természetes ital kombinációja nemcsak a fejfájást enyhítheti gyorsan, hanem a mentális fókuszt is jelentősen javíthatja – ráadásul a mellékhatások nélkül.
Ezeket láttad már?
Az egyik ital szinte minden háztartásban megtalálható, a másik pedig egy sokak által alábecsült zöld ital, amit az agyműködés szuperfegyvereként is emlegetnek. A kettő együtt pedig különösen jótékony hatású lehet, méghozzá nemcsak fejfájás esetén.
Ez a csodás kombináció a fejfájás ellenszere
Dr. Ramon Velazquez, az Arizonai Állami Egyetem idegtudósa szerint egy egyszerű napi rutinváltoztatás elég lehet ahhoz, hogy csökkenjen a fejfájás, nőjön a koncentrációs képesség, és még a sokunk nagy kedvencének számító kávé utáni remegés is elkerülhető legyen. A titok pedig nem más, mint a kávé és a zöld tea kettőse.
Kezdjük is azzal, miért lehet olyan jó választás a kávé. „Az emberek azt gondolják, hogy a koffein önmagában fejti ki a hatását, de az igazság az, hogy más természetes vegyületekkel kombinálva még erősebb lehet. Itt kezd igazán érdekessé válni a dolog.” – mondja Dr. Velazquez.
Hogyan csillapíthatja a koffein a fejfájást?
„Az agy valójában nem képes fájdalmat érezni – éppen ezért lehet valaki ébren agyműtét közben. A fejfájás akkor jelentkezik, amikor az agyat körülvevő szövetek megnyúlnak. A koffein azzal segít, hogy szűkíti a vérereket, így az érintett szövetek összehúzódnak, és a kellemetlen érzés csökken. Megfelelően alkalmazva természetes kognitív serkentőszer.” – magyarázza a szakértő. Ez magyarázza azt is, miért fordulunk olyan gyakran a kávé felé, amikor lüktető fejfájással ébredünk. A koffein hatása azonban nem mindig kiszámítható – sokaknál idegességet, nyugtalanságot is okoz, és itt jön a képbe a második ital.
6 vitamin, amire szüksége van a szervezetednek, hogy átvészelje az őszt betegség nélkül
Zöld tea, a koffein tökéletes párja
Az idegtudós szerint a valódi áttörést akkor tapasztalhatjuk, ha a kávét egy másik természetes összetevővel kombináljuk: az L-teaninnal, ami főként a zöld teában található meg. „Ha a koffeint L-teaninnal párosítjuk, rendkívül hatékony kombinációt kapunk. A koffein energiát ad, az L-teanin pedig kisimítja a remegést. Az eredmény: fókusz, ami tényleg az egekbe szökik.”
Az L-teanin egy aminosav, ami leginkább a tealevelekben – különösen a zöld teában – fordul elő, de bizonyos gombákban is megtalálható. Az egyik különleges tulajdonsága, hogy nem álmosít el, mint sok más nyugtató hatású anyag. Ehelyett a dopamin és szerotonin szintet növeli az agyban, ami a „nyugodt éberség” állapotát idézi elő. „Nem csak az ébrenlétről van szó. Arról van szó, hogy jelen tudjunk lenni, és tiszta fejjel gondolkodni. Ez teszi ezt a kombinációt különösen hatékonnyá munkához, tanuláshoz vagy akár kreatív projektekhez is.” – teszi hozzá Dr. Velazquez.
A tudomány is alátámasztja
Számos kutatás igazolja, hogy az L-teanin önmagában is javítja a figyelmet és a rövid távú memóriát, de koffeinnel kombinálva még hatékonyabb. Ezért is szerepel ez a párosítás egyre több agyserkentő (ún. nootropikus) étrend-kiegészítőben. „Amire igazán szükségünk van, az a kontrollált, fókuszált energia. Pontosan ezt nyújtja az L-teanin és a koffein együtt.” – fogalmaz a szakember.
Az omega-3 zsírsavak is segíthetnek
Ha még tovább szeretnénk fokozni az agyi teljesítményt, Dr. Velazquez szerint érdemes egy harmadik természetes összetevőt is bevetni: az omega-3 zsírsavakat, amelyek megtalálhatók például a halolajban, a chia magban vagy a lenmagban, és hosszú távon támogatják az agysejtek struktúráját és működését.
„Az omega-3 zsírsavak támogatják az agysejtek fizikai struktúráját. Ha koffeinnel és L-teaninnal együtt alkalmazzuk őket, olyan környezetet teremtünk, ahol az agy a lehető legjobban tud működni.” A végeredmény Dr. Velazquez szerint egy három pilléren nyugvó, teljes körű agyserkentő rendszer: a koffein energiát ad, az L-teanin nyugtat és fókuszál, míg az omega-3 a hosszú távú agyi egészséget támogatja. „Olyan ez, mint egy hangszer behangolása. Nem csak a hangerőt akarjuk feltekerni, hanem tisztaságot, egyensúlyt és tartósságot is szeretnénk.” – zárja gondolatait az idegtudós.