Egyetlen teáskanálnyi adag ebből varázslatossá teszi a kávédat: most rögtön érdemes kipróbálni
Te mivel ízesíted a reggeli kávédat? Van, aki kockacukrot vagy tejet ad hozzá kedvenc reggeli italához, ez azonban sokaknak nem jó megoldás, gondoljunk csak a cukorbetegekre vagy akár a laktózérzékenyekre. Van viszont egy olyan ízesítő, ami sokkal lágyabbá teszi a kávét, ráadásul egészséges is.
Ezeket láttad már?
- A reggeli kávé ízesítésére a kakaóport érdemes kipróbálni, amely egészséges és lágy ízt kölcsönöz neki.
Ízesítetted már a kávédat kakaóporral? Ha még nem, itt az idő, próbáld ki! Szakemberek szerint nemcsak lággyá, krémesebbé teszi a reggeli feketét, de egészséges is: jót tesz a szívnek és a hangulatot is javítja.
Kellemest ízt ad a kávénak és még egészséges is
Egy kanálnyi tiszta kakaópor hozzáadása a kávéhoz nem csak az íz javításáról szól. A koffein és a flavonoidok (amelyek mind a kávéban, mind a kakaóban megtalálhatóak) kombinációjának bizonyítottan jótékony hatása van a hangulatra, az energiaszintre, a koncentrációra és a szívre. Nézzük, milyen előnyei lehetnek még annak, ha egy teáskanálnyi kakaóport hozzáadunk a reggeli kávénkhoz!
1. Öregedésgátló antioxidánsok
A kakaó azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyek a legmagasabb koncentrációban tartalmaznak természetes antioxidánsokat flavonolok formájában. Ezek hasznosak az oxidatív stressz elleni küzdelemben, amely a korai öregedés, a gyulladás és a kognitív hanyatlás egyik fő oka.
Különböző tanulmányok kimutatták, hogy a kakaó fogyasztása és a különböző krónikus betegségek, például a szív- és érrendszeri betegségek, az anyagcsere-rendellenességek és a rák kockázatának csökkenése között összefüggés van. Ezenkívül a kakaó fogyasztása pozitív hatással van az idegrendszerre, a látásfunkciókra és a bőrre is - írja a Vogue.
Minden reggel megettem egy teáskanálnyi kókuszolajat, elképesztő, milyen hatással volt a testemre
2. Stabil energiaszint, tiszta elme
Míg a kávé a koffeinnek köszönhetően gyorsan stimulálja a központi idegrendszert, a kakaó teobromint tartalmaz, egy hasonló, de hosszabb ideig tartó és kevésbé intenzív hatással rendelkező vegyületet. Együttesen javítják a figyelmet és a memóriát anélkül, hogy idegességet vagy hirtelen kimerültséget okoznának. Ezenkívül a kakaónak kognitív előnyei is vannak: nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, amelyek számos jótékony hatást gyakorolnak az agyra.
3. Természetes hangulatjavító
A kakaó stimulálja az endorfin, a szerotonin és a dopamin termelését, ezek az örömérzéshez és a jó közérzethez kapcsolódó neurotranszmitterek. Ezenkívül a kakaó a bélrendszeren keresztül is befolyásolhatja az érzelmeket, a magas kakaótartalmú étcsokoládé prebiotikus hatással bír, mivel átalakítja a bélmikrobióm sokféleségét és összetételét, ami viszont javíthatja a hangulatot a bél-agy tengely révén.
4. Szív egészségének javítása
Tanulmányok szerint a kakaóban található flavonoidok támogatják a szív- és érrendszer egészségét. Csökkenthetik a vérnyomást, javíthatják az érrendszer működését és növelhetik a jó koleszterin (HDL) szintjét. Kutatások szerint a kakaóban, az almában, a teában, a citrusfélékben és a bogyós gyümölcsökben található flavonoidok fogyasztása számos jótékony hatást gyakorol a magas vérnyomás és a kardiovaszkuláris kockázati tényezőkre.