Ha így készíted a kávédat, klasszisokkal egészségesebb lesz, mint ahogy most iszod
A kávéfogyasztás egészségmegőrző hatásait számos kutatás igazolta már, nem mindegy azonban, hogyan fogyasztjuk az italt. A szakemberek azt tanácsolják, aki rendszeresen kávézik, inkább világosabb pörkölésű kávét igyon, mert így érvényesülnek leginkább a benne található egészséges növényi vegyületek.
Ezeket láttad már?
- A kávéfogyasztás egészséget támogató hatásait számos kutatás bizonyította.
Árthat a kávé, ha éhgyomorra fogyasztjuk? Hogyan hat a reggeli fekete a vérnyomásunkra? Melyik típus a legjobb választás, ha szeretnénk élvezni jótékony hatásait? Szakember adta meg a választ ezekre a kérdésekre.
Mérsékelten fogyasztva egészséges lehet
„A kávét tipikusan a káros szenvedélyek közé szokták sorolni az emberek, pedig sok kutatás megerősítette egészségvédő hatásait. A mérsékelt kávéfogyasztás (maximum napi 400 mg koffein, vagy 3-4 csésze) csökkentheti többek között a cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek, egyes daganatok és a Parkinson-kór előfordulási rizikóját is” – magyarázta Szabó Adrienn, a Semmelweis Egyetem Szakrendelő Intézetének dietetikusa.
Minek köszönhetőek jótékony hatásai? A kávéban antioxidáns vegyületek vannak, de a kávébab szénhidrátokat is tartalmaz, emellett zsírok, fehérjék és ásványi anyagok, valamint vitaminok is találhatók benne. A betegségek megelőzésében szerepe van a koffeinnek is, de a pozitív egészségügyi hatások a koffeinmentes kávénál is érvényesülnek.
Tévhitek a kávéfogyasztásról
A kávéfogyasztással kapcsolatban több tévhit is kering, az egyik például az, hogy a kávé éhgyomorra fogyasztva refluxot és gyomornyálkahártya panaszokat, vagy esetleg stresszhormon-emelkedést (kortizol) okoz. Ezzel szemben az igazság az, hogy a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően hatása gyulladáscsökkentő, ezért például gyulladásos bélbetegség esetén sem tilos fogyasztani, ha a betegség nyugalmi állapotban van. A szakember hozzáteszi, az elhízás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és az extrém stressz nagymértékben fokozza a gyomorsérülést és a refluxot is, így, ha valakinél fennállnak ezek a panaszok, arra a koffein rá tud erősíteni. Egy egészséges embernek azonban nem árt a kávé éhgyomorra sem.
5 szokás, ami majdnem olyan halálosan veszélyes, mint a dohányzás
"Egy másik tévhit, hogy a kávé magas vérnyomást okoz. Aki hipertóniával küzd, annak nem a kávé elhagyása lenne az első dolog, amit dietetikusként javasolnék, hanem sokkal inkább a sófogyasztás csökkentését, a mozgást, a zöldség, a gyümölcs és a hüvelyesek, valamint az olajos magvak fogyasztását." A dietetikus hozzáteszi, hogy természetesen itt mérsékelt kávéfogyasztásról van szó (1-2 csésze naponta), és ez egy általános jótanács, amitől mindig vannak eltérő, egyedi esetek.
Fontos a mértékletesség
Azt viszont fontos megjegyezni, a túlzásba vitt kávézás okozhat gondokat. A magas LDL koleszterinszinttel rendelkezőknek például nem ajánlott napi négy csészénél többet fogyasztaniuk, a feketében ugyanis szűretlen verzióban megtalálhatóak olyan növényi vegyületek, amelyek emelhetik az LDL-koleszterinszintet, azáltal, hogy csökkentik a zsír anyagcserében fontos szerepet játszó epesav termelődését.
A világos pörkölésű a legjobb választás
Szabó Adrienn elárulta, a kávé pörkölésének erőssége is fontos tényező. „Amikor a kávét pörkölik, a hő hatására reakcióba lép egymással a kávéban található fehérje és szénhidrát, ez a szín- és ízváltozással járó folyamat az úgynevezett Maillard-reakció. Ettől lesz a világoszöld kávészem fokozatosan egyre barnább, és ugyanez történik a pirítós készítése során is. E reakció terméke a melanoidin is, mely egy jótékony hatású antioxidáns. Azonban minél sötétebbre pörkölik a kávébabot (nagyobb hőmérsékleten és hosszabb ideig) annál inkább már egészségkárosító, karcinogén vegyületek keletkeznek, és a kávé egészségvédő hatása is csökken. Tehát dietetikai szempontból részesítsük előnyben a világos pörkölésű kávét.”
Meg kell jegyezni azt is, hogy a kávé vízhajtó hatással rendelkezik, ez főként akkor érvényesül, ha sokat iszunk belőle. Épp ezért érdemes utána vizet is inni. Ami pedig az egészségvédő hatását illeti, az tisztán, cukor és tej nélkül fogyasztva érvényesül leginkább. Ilyenkor még fogszuvasodás gátló hatása is van, sőt kalóriabevitel szempontjából is jobb tisztán fogyasztani a kávét. Ha ugyanis sok tejjel, növényi itallal és cukorral isszuk, akkor akár egy felnőtt uzsonnájával egyenértékű kalóriát is bevihetünk egyetlen bögre tejeskávéval.