Nehezen koncentrálsz? Ezek az egyszerű trükkök rengeteget segíthetnek

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy amikor éppen sürgős feladatunk akad, egyszerűen úgy érezzük, bármennyire is szeretnénk, képtelenek vagyunk összpontosítani. De az is megeshet, hogy végre elérkezett egy várva várt programod, vagy egy fontos előadáson veszel részt, mégsem tudsz figyelni. Ennek rengeteg oka lehet, de szerencsére néhány egyszerű trükk általában segít, ha nehezen koncentrálsz.

Ezekkel a trükkökkel sokkal könnyebben tudsz koncentrálni
Ezekkel a trükkökkel sokkal könnyebben tudsz koncentrálni
Fotó: Anna Shvets / Pexels

Mi a közös a fáradtságban, a motiváció hiányában és a zavaró tényezőkben? Mindegyik miatt előfordulhat, hogy nehezebben összpontosítasz, ami azonban újabb akadályokat állíthat eléd. Hogy ne így legyen, nem árt, ha mindig van a tarsolyodban néhány trükk, amelyek általában véve sokat tehetnek azért, hogy jobban tudj koncentrálni.

Szabadulj meg a zavaró tényezőktől

Sokan már akkor is nehezen koncentrálunk a teendőinkre, ha nem teljes csend vesz körül minket, de ha folyamatosan beszélnek a környezetünkben, esetleg minket is kérdezgetnek, akkor aligha tudunk arra koncentrálni, amire eredetileg kellene. Hogy ne így legyen, érdemes minden zavaró tényezőtől megszabadulni. Amíg fontos dolgod van, kérd meg a közeledben lévőket, hogy ne zavarjanak, vagy menj egy olyan helyre - például egy könyvtárba -, ahol nyugodt környezetben lehetsz.

Ha mások már nem zavarnak, akkor lépj ki a közösségi média felületekről, kapcsold ki az internetet a mobiltelefonodon, vagy legalább némítsd az értesítéseket. Sőt, a kutatók szerint az is sokat segíthet, ha egyáltalán nincs is látótávolságon belül a telefonod, még akkor sem, ha esetleg ki van kapcsolva. Persze ha fontos, hogy mindig el tudjanak érni, akkor egyszerűen csak tedd magad mögé a telefonodat, de akkor is várd meg, amíg szükség esetén téged keresnek, hogy addig is maximálisan arra a feladatra tudj összpontosítani, ami éppen fontos.

Egyszerre csak egy feladatra koncentrálj

Manapság nagy népszerűsége van a multitaskingnek, vagyis több feladat egyidejű végzésének. Multitasking például az, ha egy podcastet hallgatsz, miközben e-mailekre válaszolsz, vagy ha valakivel telefonálsz, mialatt mondjuk egy munkahelyi beszámolót írsz. Bár produktívabbnak érezhetjük magunkat tőle, valójában szinte garancia arra, hogy gyengébben koncentráljunk és kevésbé legyünk hatékonyak. Mi több, hosszú távon még kiégéshez is vezethet. Hogy ne így legyen, jobb, ha megszabadulsz a multitaskingtől, és egyszerre csak egy feladatra koncentrálsz.

Éljünk a színek erejével: ezek az árnyalatok segítik a kreativitást és a koncentrációt!

Éljünk a színek erejével: ezek az árnyalatok segítik a kreativitást és a koncentrációt!

Élj a pillanatnak

Ha folyamatosan a múlton töprengsz, aggódsz a jövő miatt, vagy valamilyen más okból kiszakadsz a jelentből, akkor szinte biztos, hogy nehezen tudsz koncentrálni arra, ami most áll előtted. Tulajdonképpen arról van szó, hogy a már említett zavaró tényezők mellett a lelki terheket is próbáld meg félretenni, és teljes mértékig az aktuális pillanattal foglalkozni.

Ha tudatosítod magadban, hogy elsősorban mindig az itt és most számít, akkor a figyelmed könnyebben éles maradhat, az energiáidat pedig hatékonyabban azokra a dolgokra irányíthatod, amelyek egy adott időpontban a legfontosabbak. Bár közhelyesen hangzik, de annál értékesebb, ha mindig szem előtt tartod, hogy a múltat már nem tudod megváltoztatni, a jövő még nem történt meg, de amit ma teszel, az segíthet megakadályozni a múlt hibáinak megismétlését, és egy sikeresebb jövő felé vezethet.

Tarts szüneteket

Ha próbáltál már hosszabb ideig mentálisan ugyanarra a dologra összpontosítani, bizonyára azt tapasztaltad, hogy egy idő után romlik a figyelmed és egyre nehezebben tudsz arra az egy bizonyos feladatra koncentrálni. Hogy ez ne történjen meg, nagyon fontos, hogy bármit is csinálsz, még ha csak néhány pillanatra is, de folyamatosan tarts szünetet, és azalatt figyelj valami másra, ami nem kapcsolódik az adott feladathoz.

Ha attól félsz, hogy kicsúszol az időből, akkor nem árt, ha egy listát is összeállítasz a teendőidről, de szigorúan úgy, hogy kijelölöd, mikor fogsz szüneteket tartani, és azokhoz mindenképpen tartod magad. Végül, de nem utolsó sorban pedig természetesen az is rengeteget számít, hogy mennyire kipihenten állsz neki egy feladatnak, így ha azt érzed, hogy túl fáradt vagy, inkább próbáld meg későbbre halasztani, esetleg kivenni egy szabadnapot. Összességében pedig igyekezz több időt fordítani a minőségi alvásra és a pihenésre.

Forrás: betterup.com, verywellmind.com, insider.com

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Koppenhága utcáiról a globális divattérképre: mit tud a dán divat?

glamour plusz ikon Koppenhága utcáiról a globális divattérképre: mit tud a dán divat?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)