Mit tegyél, ha elfogy a pénzed, amíg külföldön vagy? Szakértő válaszol

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

GLAMOUR-nál mélyen hiszünk benne, hogy minden nőt megillet az anyagi biztonság és szabadság, ehhez viszont átgondolt lépésekre van szükségük. Mi ebben támogatjuk őket a BiztosDöntés.hu-val közösen indított cikksorozatunkkal, a Tudatos pénzügyekkel, hogy magabiztosan hozzanak pénzügyi döntéseket, hogy átlássák és ismerjék a lehetőségeiket. Ezúttal Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és pénzügyi szakértője járja körül, mi a teendő, ha nyaralás során elfogy a pénzünk.

Pénzügyi szakértőt kérdeztünk, hogyan készülj fel anyailag egy nyaralásra
Pénzügyi szakértőt kérdeztünk, hogyan készülj fel anyailag egy nyaralásra
Fotó: alvaro gonzalez/Getty Images

A nyaralás általában olyan esemény, amikor az emberek kiengedik a fáradt gőzt. Ilyenkor a pénzügyi tervezés (illetve általánosságban a tudatosság) kicsit háttérbe szorul, hiszen mindenki csak jól szeretné érezni magát. Azonban, ha biztonságosan szeretnél kikapcsolódni, akkor érdemes megtenni a szükséges előkészületeket. A felkészülés fontos lehet például egészségügyileg vagy a szállás szempontjából, de nem érdemes elfelejtkezni a pénzügyi teendőkről sem.

Válts pénzt!

A kártyahasználat egyre elterjedtebb, viszont a kártyás fizetés lehetősége nem minden külföldi országban egyformán elérhető. Utazás előtt érdemes tájékozódnod arról, hogy a kiszemelt területen mi a helyzet bankkártyás fizetési lehetőségek szempontjából. Ha olyan helyre utazol, ahol a legtöbb helyen elfogadják a bankkártyát, akkor is érdemes magaddal vinni egy kisebb összegű valutát. Egy valutaváltó kalkulátor segítségével megnézheted, hogy a saját bankod vagy egy pénzváltó milyen árfolyamon vált, és az összegtől függően eldöntheted, érdemes-e külön elmenned valamelyikhez.

Fontos azonban, hogy a készpénzmennyiséggel ne ess túlzásba! Egyrészt, ha nagyon nagy összeget tartasz magadnál, akkor lopás esetén teljesen ki leszel szolgáltatva. Másrészt arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a visszaváltás költsége növelheti a kiadásaidat. A legjobb taktika, ha mindig kártyával fizetsz, amikor lehetőséged van rá, de van nálad egy kisebb összegű készpénztartalék is, amit a kártyát nem elfogadó fizetőhelyeknél használsz fel.

Köss utasbiztosítást!

Az anyagi károk megelőzése érdekében kiemelt fontossága van az utazás előtti biztosításkötésnek. A balesetek, betegségek vagy bűncselekmények kockázata egy külföldi utazás során sok esetben megemelkedik, hiszen egy ismeretlen környezetben kell boldogulnod. Az utasbiztosítások a külföldön esetlegesen bekövetkező kockázati események széles körére érvényes anyagi védelmet kínálnak. Az érvényességi körbe beletartozhatnak a balesetek, a betegségek, a halál, az asszisztencia szolgáltatás, a jogi vagy a poggyászvédelem.

Így zsebelhetsz be tízezreket a bankoktól

Így zsebelhetsz be tízezreket a bankoktól

Ha van Revolutod, akkor ott is köthetsz utasbiztosítást, sőt a Prémium csomaghoz ingyenes utasbiztosítás is kapcsolódik. Ha rendelkezel Revolut kártyával, akkor érdemes ezt a lehetőséget is fontolóra venned a szerződéskötés előtt, hiszen olcsó és kényelmes megoldásról van szó. A Revolut egyetlen jelentős hátránya a magyar biztosítótársaságokhoz képest, hogy csak angol nyelven tudsz segítséget kérni.

Legyen érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártyád!

Sokan nincsenek tudatában, hogy az Európai egészségbiztosítási kártya segítségével ingyenesen válhatnak jogosulttá az Európai Gazdasági Térség országainak egészségbiztosítási rendszere által finanszírozott szolgáltatásokra. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát akkor igényelheted, ha itthon jogosult vagy az állami egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, és rendelkezel magyarországi állandó lakcímmel. Az ügyet bármelyik kormányablakban, kormányhivatalban vagy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK) elintézheted.

Lényeges, hogy a külföldi országokban államilag finanszírozott egészségügyi szolgáltatások köre eltérhet az itthoni rendszertől. Gyakori, hogy egy Magyarországon ingyenes beavatkozás külföldön költségtérítéses. Az eltéréseket érdemes még az utazás előtt leellenőrizned, és biztonságképpen utasbiztosítással kiegészítened az Európai Egészségbiztosítási Kártya érvényességi körét.

Ilyen bankkártyával mindenhol tudsz fizetni

A Magyarországon kibocsájtott bankkártyák közül mindegyikkel lehet külföldön fizetni.

  • A külföldi kártyás fizetéskor sokakat megijeszt, hogy a fizetés pillanatában látott számok és a számláról később levont összeg sokszor nem egyeznek meg. Ez amiatt van, hogy a költés összegét nem azonnal vonják le a kártyádról, hanem akár egy hét is eltelhet a terhelés és a vásárlás között. Ilyenkor számolnod kell az árfolyam időközbeni ingadozásával (ami pozitív és negatív irányba is eltolhatja a kiadásod összegét). 
  • Az árfolyamingadozás kockázatát a dinamikus devizaátváltással (DCC) lehet kiküszöbölni. Ilyenkor egy fix összeget vonnak le a számládról, de az árfolyam nagyon magas. Emiatt a pluszköltség miatt általában érdemes vállalni az árfolyamingadozással járó kockázatot. Szóval ha külföldi fizetésnél a terminálon az összes magyar forintban van kiírva, akkor inkább ne azt válaszd, hanem a helyi devizában való fizetést, mert a magyar bankok a számládon lévő forintot sokkal kedvezőbb árfolyam váltják át a legtöbb esetben.
  • A legkényelmesebb megoldás a Revolut. A számlavezetés és a bankkártya is ingyenes, a devizaváltás pedig kedvezőbb árfolyamon történik, mintha a bankodnál váltanád át. A Revolut további előnye, hogy több alszámlát is nyithatsz különböző devizanemekben pár kattintással. Így akár most is – amikor erős a forint az euróhoz képest – tudsz előre már váltani eurót vagy dollárt a nyaralásodhoz, és amikor külföldön például euróban fizetsz a Revolut kártyáddal, akkor automatikusan az eurós alszámládon lévő euróból költesz. Ráadásul még az ingyenes Revolut számládról havonta 75 ezer forintot ingyenesen fel tudsz venni világszerte bárhol, tehát akár külföldön is helyi valutát.

Felújítanám a lakásom, de nincs rá elég pénzem - Milyen kölcsönt vegyek fel?

Felújítanám a lakásom, de nincs rá elég pénzem - Milyen kölcsönt vegyek fel?

Olcsó kézpénzfelvétel külföldön? Lehetséges!

A külföldi készpénzfelvétel díjai országonként, illetve bankonként eltérnek. Az a lehetőség, hogy havi 150 ezer forintot idehaza bármelyik ATM-ből ingyenesen felvehetsz (bár sokan nem figyelnek erre a pár dologra, és évente tízezreket fizetnek érte) külföldön nem érvényes. Összességében elmondható, hogy tájékozódj a költségekről, mert ha csak véletlenszerűen kiválasztasz egy utadba eső automatát, akkor könnyen előfordulhat, hogy egy nagyon költséges megoldásba futsz bele. Azt se felejtsd el, hogy nemcsak a hazai bankok számíthatnak fel díjat a pénzfelvételért, hanem egyes külföldi ATM-ek is. A legtöbbször ha pluszköltség merül fel, akkor kiírja az automata, még mielőtt kivennéd a pénzt, és még ilyenkor is dönthetsz úgy, hogy inkább másik ATM-et keresel.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és pénzügyi szakértője abban hisz, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretne segíteni érthető cikkekkel és kalkulátorokkal.

A pénzügyeid mindig meghálálják a tudatosságot:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Hiába lett Fehér házi afférjából világra szóló botrány, Monica Lewinsky ma erősebb, mint valaha

glamour plusz ikon Hiába lett Fehér házi afférjából világra szóló botrány, Monica Lewinsky ma erősebb, mint valaha

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)