Valóban szükséges a méregtelenítés?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az ember már csak olyan, hogy szereti a gyors megoldásokat. Főleg az olyanokat, amelyek kevés személyes erőfeszítést igényelnek, és az eredmény elérésének felelőssége sem rajtunk nyugszik. A gond csak az, hogy az ilyen módszerek nagy többsége valójában nem működik. Ilyen a közbeszéd szerinti méregtelenítés is.

Fotó: Westend61
A szervezetünk folyamatosan méregtelenít, a tudomány nem támasztja alá, hogy külön detoxifikáló programokra lenne szüksége | Fotó: Westend61
Fotó: Gettyimages.com

Szervezetünk bizonyos kivételes esetektől eltekintve – de azok már nagyon súlyos, kórházi kezelést igénylő állapotok –, folyamatosan méregtelenít. A két legfontosabb szervünk, mely ezt elvégzi, a máj és a vese. Ezenkívül nincs szükségünk egyéb méregtelenítésre, és a tudomány nem támasztja alá, hogy bármely népszerű detoxifikáló program – mint a léböjtkúrák, diéták vagy a béltisztítás – valódi méregtelenítést jelentene a szervezetünk számára. Persze elképzelhető, hogy egy léböjtkúrától fogyni fogunk, vagy időlegesen javul az emésztésünk, de ahhoz, hogy valóban egészségesek maradjunk, hosszú távú megoldásokra van szükség.

A legnagyobb gond a méregtelenítéssel

Bár szerencsére arra sincsenek komoly tudományos bizonyítékok, hogy a nem túl drasztikus méregtelenítő eljárások komoly károkat okoznának a testünkben, az a veszély fennáll, hogy valaki évi néhány alkalom kúra mellett egészségtelen életmódot folytat, mert úgy gondolja, így tökéletesen karbantartja magát. Sajnos egyetlen méregtelenítő eljárás sem szabadít meg minket azoktól a károktól, amelyeket évtizedes mozgásszegény életmódunk és egészségtelen étkezési szokásaink okoznak. Emellett, ha valaki már drasztikus módszerekhez folyamodik – például túl hosszú ideig csak bizonyos leveket fogyaszt –, akár komoly ásványianyag- és vitaminhiány is kialakulhat nála, extrém esetben akár súlyos veseprobléma is.

Akkor mi legyen a káros anyagokkal?

A szervezetünkbe jutó méreganyagokat valóban érdemes limitálni. Például úgy, hogy igyekszünk természetes, a lehető legkevésbé feldolgozott élelmiszereket fogyasztani, kerüljük a növényvédő szerekkel kezelt élelmiszereket, amiből csak lehet, biót veszünk, és a tisztítószerekből, piperecikkeinkből is a legkevesebb káros anyagot tartalmazót választjuk. Ezt egy életen át kell így folytatni, nem kampányszerűen. Emellett természetesen jó ötlet lenne teljes mértékben leállni az olyan rendszeresen fogyasztott „mérgeinkkel”, mint az alkohol és a cigaretta, illetve a szükségtelen, túlzott gyógyszerhasználat.

5 dolog, ami akkor történik a testeddel, ha túl kevés vizet iszol

5 dolog, ami akkor történik a testeddel, ha túl kevés vizet iszol

Hogyan erősítsük az immun- rendszerünket?

Ez egy nehezen megválaszolható kérdés, ugyanis, ahogy a neve is mutatja, egy komplex rendszerről van szó, amely nem egy vagy két tényező függvénye, így az erősítése sem egyértelmű. Sőt, ha túl erős lenne az immunrendszerünk, az éppen olyan problémás lenne, mintha túl gyenge. A rendszer állapotáért a genetikánk is felelős, de az általános életmódunk is sokat hozzátesz. Akik egészségesebben élnek – tehát aktívak, sportolnak, egészségesen esznek –, azoknak általában jobb az immunrendszerük. A védőoltások – az aktuális hiedelmekkel ellentétben – ugyancsak felkészítik az immunrendszert az adott kórokozókkal való megküzdésre, így tulajdonképpen immunerősítők. Azt viszont felejtsük el, hogy pusztán azzal, hogy táplálékkiegészítőket szedünk vagy egy hétig speciális diétát tartunk, az immunrendszerünket is erősítjük.

Az immunerősítés ráadásul azért is bonyolult kérdés, mert nem egyértelmű, hogy a folyamat során mely sejtjeinket és milyen mértékben erősíthetnénk. Rengeteg kutatás zajlik a témában, és az már elég valószínűnek tűnik, hogy az általános egészséges életmód hozzájárul az immunrendszer jó működéséhez. Bizonyítékok szólnak amellett is, hogy egyes mikrotápanyagok, vitaminok hiánya – különösen idősebb korban – gyengébb immunrendszert eredményezhet. Így, ha egyoldalú az étrendünk, vagy nem eszünk elég zöldséget és gyümölcsöt, érdemes lehet megfontolni multivitamin szedését is (a rendszeres D-vitamin-pótlás mellett). Arra azonban nincsenek tudományos bizonyítékok, hogy egyes vitaminok megadózisai javítanák az immunfunkciókat. Sőt adott esetben még súlyos mellékhatásokkal is járhatnak – különösen a zsírban oldódó vitaminok.

Ezért hízol a hasadra - Szakember mondja el az okokat

Ezért hízol a hasadra - Szakember mondja el az okokat

Amit már ma megtehetsz, hogy jövőre erősebb legyen az immunrendszered:

  • Fogyassz a lehető legkevésbé feldolgozott élelmiszereket, emellett teljes értékű gabonát, sok zöldséget és gyümölcsöt!
  • Szokj le a dohányzásról és lehetőleg ne fogyassz alkoholt!
  • Aludj eleget, legyen prioritás az, hogy kipihened magad!
  • Ha lehetséges, csökkentsd az életedben előforduló stressz mennyiségét, de mindenképpen tanuld meg megfelelően kezelni és kompenzálni; sporttal, meditációval, különböző pszichológiai technikákkal – mint a mindfulness –, de ha szükséges, akkor terápiás eszközökkel is!
  • Igyekezz elkerülni a fertőzéseket – védekezz megfelelően szexuális együttlétkor, vedd fel a védőoltásokat, moss gyakran kezet!
  • Őrizd meg az egészséges testsúlyodat!

Forrás: health.harvard.edu

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es októberi lapszámában jelent meg.

Az egészséges életmódért:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Stílus és szabadság: új irányzatok a női táska világában

Stílus és szabadság: új irányzatok a női táska világában

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Ha ettől nem félsz, jobban meg tudsz küzdeni a változásokkal a szociálpszichológus szerint (x)

Ha ettől nem félsz, jobban meg tudsz küzdeni a változásokkal a szociálpszichológus szerint (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)