Az internet veszélyes, de igenis felléphetünk az online bántalmazás ellen

Ha az internet veszélyeiről van szó, a legtöbben már sorra ismételgetik ugyanazokat: ne bízz meg senkiben, ne dőlj be semminek, és ne add ki az adataidat. De ennyi sajnos még nem elég a biztonsághoz.

A nők jelentős része válik online bántalmazás áldozatává
A nők jelentős része válik online bántalmazás áldozatává
Fotó: Ponomariova Maria/Getty Images

Az internet tele van hamisítvány ruhákkal, csalókkal, vagyonokkal kecsegtető kriptovalutákkal, hamis hírekkel és hazugságokkal, és akkor az online trollokról még szót sem ejtettünk – nem egyszerű eligazodni. Azt hihetnénk, hogy a fiatalok ezt sokkal jobban kezelik, hiszen ebben nőttek fel, de az igazság az, hogy nekik is segítségre van szükségük hogy megértsék és kezeljék az online bántalmazás veszélyeit.

Gyorsak, jól szervezettek és könyörtelenek

A legnépszerűbb közösségi oldalak a csalók legfőbb vadászterületei. A Cygenta kibervédelmi cég társvezetője, Jessica Barker szerint az Instagram a maga nyitottságával, személyes jellegével és népszerűségével a csalók egyik kedvenc célpontja. Ezek az emberek nagyon gyorsan reagálnak a világ történéseire, legyen az egy háború, világjárvány vagy egy új divatkollekció bemutatója. A csalók folyamatosan fejlődnek, és újabb módszereket, lehetőségeket dolgoznak ki arra, hogy átverjék az embereket. Két dolgot szeretnének: hogy pénzt küldj nekik, vagy hogy átvegyék az irányítást a fiókod felett, és nem hatja meg őket sem az átvert emberek helyzete, sem azoké, akiknek a nevével vagy helyzetével visszaélve csalnak ki másoktól pénzt.

Figyelj a jelekre!

A csalók ügyesek, egyre ügyesebbek, de mégsem tökéletesek ezek az átverések. A levelekben helyesírási hibákat és elütéseket lehet észrevenni, vagy például az Instagram nevében küldenek gyanús és ismeretlen linkeket az applikáción belüli üzeneteid közé azzal, hogy veszélyben a fiókod. Ilyet az alkalmazások sosem tesznek, ha valóban figyelmeztetnek, azt nem közvetlen üzenetben teszik, hanem megvan erre a megfelelő felületük. „Ha azt érzed, hogy egy megkeresés váratlan, és arra kér, hogy érezz valahogy, majd csinálj valamit, akkor az gyanús” – sorolja tanácsait Barker. Ők a pénzedre utaznak, de vannak azok az emberek, akiket az éltet, hogy tönkretegyenek téged.

Ezért fontos, hogy rendszeresen cseréld a profilképed Facebookon

Nők, akik megelégelték a helyzetet

A kutatások szerint a nők jelentős része nem érzi magát biztonságban az online világban. Gyakran kell zaklatással vagy bántalmazással megbirkózniuk, ami sokaknál azt jelenti, hogy tűrnek vagy visszavonulót fújnak. Ezt tapasztalta a saját bőrén is Nina Jankowicz, aki könyvet írt abból, hogyan lehet felvenni a harcot nőként az online trollok ellen. „Az egyetlen céljuk, hogy figyelj rájuk, végre befogd, és teret engedj az ő végtelenül értékes gondolataiknak, és azt hiszik, hogy ez elismerés” – üzeni Jankowicz a többi, hasonló cipőben járó nőnek.

A trollok típusai

Jankowicz különböző típusokba sorolta azokat az általában férfi trollokat, akik a legtöbb online platformján megjelennek. Vannak a folyamatosan okoskodók, akik egy pirítós fotója alá is odaírják, hogy kicsit még lehetne aranybarnább, és mindent jobban tudnak a nőknél. Az Egyesült Államokban a tévében gyakran belbiztonsági szakértőként és tanácsadóként is feltűnő írónő tapasztalatai szerint vannak azok a nyomulósak, akik eleinte kedvesek, majd hirtelen olyan stílusra váltanak, olyan képeket és hangüzeneteket küldenek, amikre senki nem kíváncsi.

Ha pedig kedvesen és tisztelettel kibújna a nő ebből a beszélgetésből, ellenségessé válnak, és sértegetésbe kezdenek. A csoportok között a következők szerinte azok, akiknek eleve azzal van problémájuk, hogy egy nő mond valamit, és az ő szélsőségesebb típusuk az, aki odáig megy, hogy természetellenesnek tartja, ha egy nő a gyereknevelésen és a főzésen túl más témákban is állást foglal. Általában ők azok, akik a nő megjelenésére, korára és a termékenységére tesznek megjegyzéseket.

Nem lehet annyival elintézni, hogy ne foglalkozzunk vele

Minden nőnek azt a tanácsot szokták adni, hogy ne foglalkozzon vele, miközben mégiscsak arról van szó, hogy ezek az emberek nyilvánosan aláznak másokat a nőiségükben, amely komoly mentális problémákat okoz nőkben, lányokban, egész generációkban. Ha az online bántalmazás mellett elmegyünk szó nélkül, azzal normalizáljuk ezt, ha mindezt tétlenül és mosolyogva tűrjük és megpróbáljuk megérteni a trollok motivációját, az nem segít ezen a jelenségen. A blokkolás, a némítás vagy a jelentés nem feltétlenül hoz azonnali változást, viszont nagyon fontos visszajelzés az oldalak számára, milyen viselkedés sértheti az embereket.

A Facebook hamarabb tudja meg, hogy gyereket vársz, mint te magad

Jankowicz azt szokta csinálni, hogy kifotózza a kommentet, eltünteti a nevet, a profilképet, és még a mondandóból is kitakarja a lényeget, csak a bántó, sértő, minősítő vagy gonoszkodó szavakat hagyja meg és úgy teszi közzé. A troll nem kapja meg a hírnevet, amire vágyik, viszont bárki számára egyértelművé válik, mennyire elfogadhatatlan volt a viselkedésük. És ami a legfontosabb, nem szabad hagyni, hogy ezek az emberek győzelemnek éljék meg, ha bárkit megaláznak, bántanak online. „Ha aktiváljuk a kollektív kitartásunkat, meg lehet kérdőjelezni azokat a normákat, amelyek ezt a viselkedést az online világ sajnálatos, de megváltoztathatatlan jellemzőjeként írhatják le.” – nyilatkozta a jelenségről Jankowicz.

A szülők korlátozás helyett digitális mentorokká válhatnak

Nem arról van szó, hogy az internet vagy a közösségi oldalak alapvetően rosszak, és nem megoldás az, ha a kamaszokat eltiltjuk, sokkal inkább segíteni kell őket. A Facebook kiszivárgott belső kutatásai alapján pontosan tudják, hogy a tinédzser lányok önképét negatívan befolyásolják a közösségi oldalak, mégis a fiataloknak szóló tanácsok a legtöbb esetben üresek, pánikoltatóak, és nem jelentenek valós megoldást a problémára. Empátiára, kapcsolatra és megértésre van szükségük, és nem utolsó sorban olyan technológiai cégekre, akiknek többet jelentenek annál, minthogy bevételi források lennének.

A pszichológusok szerint vannak olyan technológiák, amelyek megoldást jelenthetnek. Például az, ha tisztában vannak a fiatalok a lehetőségeikkel, és minden szégyenérzet vagy félelem nélkül tudják használni a némítás vagy a tiltás funkciókat. Vagy nem a szülők nyomására, hanem azért teszik el a mobilt az íróasztal közeléből, mert rájönnek, hogy tényleg hamarabb végeznek a feladatukkal, ha nem vonja el más a figyelmüket. Ahelyett, hogy a szülő megmondaná a gyereknek mit csináljon, a kutatások alapján sokkal jobb ha támogatja és segíti azt a törekvést, hogy saját maga alakítsa ki a gyerek, mi számára az ideális rutin a digitális stresszhelyzet leküzdésére. Nem az a cél, hogy valaki megmondja nekik, hogy mi a jó, a szakemberek szerint sokkal többet segít ha rávezetjük, melyek azok a pillanatok, mikor a teljesítőképességét pozitívan vagy negatívan befolyásolja a telefonhasználat.

Fontos, hogy már azelőtt beszélgessünk a problémákról, hogy azok felmerülhetnének, ezzel csökkentve a szorongást, és nyíltan meséljenek ők is arról, ha nem tökéletesen használják a netet, és hibáznak. A fiatalok olyan megoldásokról is beszámolnak, hogy lányok egy csoportja összefog, és egyrészt “jóváhagyják” egymás képküldéseit és posztjait, hogy megbeszélhessék, ha valamit helytelennek tartanak, és megosztják egymás közt azoknak a fiúknak a neveit, akik korábban visszaéltek a bizalmukkal. Ami pedig a legfontosabb, hogy a szülő jó példával járjon előttük, és a fiatalok lássák, hogy ő is kikapcsolja az értesítéseket vagy a konyhapulton hagyja a telefont, hogy teljes figyelmét a családnak szentelhesse.

Légy tudatos a virtuális világban is:

Ez is érdekelhet

Ez a 3 csillagjegy a legkülönlegesebb édesanya - vajon mi a titkuk?

Ez a 3 csillagjegy a legkülönlegesebb édesanya - vajon mi a titkuk?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

PR

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

PR

Megcsalásra gyanakszol? Ezek lehetnek az árulkodó jelek (x)

Megcsalásra gyanakszol? Ezek lehetnek az árulkodó jelek (x)