Tudtad, hogy a stressz és az önszeretet hiánya rákos megbetegedéshez vezethet? - Hormonális egyensúlytanácsadó segít, hogyan kerülj magadhoz közelebb

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Te is érezted már azt, hogy amikor megannyi teher nyomja a vállad, a legnehezebb kihívásnak az tűnik, hogy szeresd önmagadat? Az utóbbi években azt tapasztaltam, hogy minél gyakrabban találkozunk szembe a gyengeségeinkkel, annál jobban hajlamosak vagyunk eltávolodni magunktól, és elfelejteni, milyen értékesek vagyunk valójában. Pedig önmagunkat szeretni borzasztóan fontos. Romhány-Kormos Viktória hormonális egyensúlytanácsadó most segít, hogyan lehet számodra is könnyebb az önszeretet.

Az önszeretet nem csak a lelked, de a tested egészsége miatt is fontos
Az önszeretet nem csak a lelked, de a tested egészsége miatt is fontos
Fotó: We Are/Getty Images

Hiszek abban, hogy igazán egyszerű dolgokkal is jobbá tehetjük az életünket. Ennek az alapja viszont csakis az lehet, ha folyamatosan törekszünk az önszeretet megélésére, és arra, hogy békében legyünk önmagunkkal. Ez persze egyáltalán nem olyan könnyű feladat, de annál nagyobb szükségünk van rá. A szakértő most arra is felhívja a figyelmet, hogy az, ahogyan vélekedünk magunkról, amennyire szeretjük azt, akik vagyunk, az nemcsak a lelkünk, de a testünk egészségére is kihathat.

Minden az önszeretettel kezdődik

Talán te is tapasztaltad már azt, hogy amikor bosszankodsz és elégedetlen vagy, valahogy minden más is nehezebbnek tűnik, ez pedig nem véletlen. „Ha valaki nincs kibékülve önmagával, azonosulni is nehezen tud azokkal a motiválóan hatni akaró tartalmakkal, amik az önszeretet fontosságát hirdetik. Ráadásul mások szeretete képes lehet frusztrációt kiváltani azokból, akik nem tartják magukat elég jónak, és nem tudják, hogyan is kerülhetnének közelebb önmagukhoz. Kevés embernek megy könnyen az önszeretet. A legtöbbeknek tudatos és cseppet sem könnyű munkával jár ennek az útnak a bejárása. Végállomás azonban nincs, a gyakorlás egy élethosszig tartó folyamat, de ki merem jelenteni, hogy az egyik legjobb befektetés, amit magadért tehetsz - mondja Romhány-Kormos Viktória.

Nemcsak arról szól, hogyan viszonyulsz magadhoz

Talán önmagában nem tűnik akkora problémának, ha nem vagy kibékülve magaddal, ez azonban szinte sohasem csak rólad szól, hanem minden másra is kihathat, ami körülötted van. „Az önszeretet többről szól, mint a magadhoz való viszony. Az, ahogy te önmagadra tekintesz, meghatározó látószöge annak, ahogy az életedet, a körülményeket és akár az eléd gördülő akadályokat kezeled és megítéled. Amikor elkezded szeretni önmagad, automatikusan jönnek az olyan pozitív változások, amelyekért korábban erőfeszítéseket kellett tenned. Ilyen például a motiváltság vagy a stresszel való megküzdés.

Napjainkban, amikor ennyi bizonytalanság és nehézség vesz minket körül, különösen fontos, hogy önmagunk biztos pontjai lehessünk. Ennek az alapköve az őszinteség, a türelem, az empátia, a megértés és a szeretet. Az önszeretet azt jelenti, hogy feltétel nélkül fogadod el önmagad, hogy értékesnek és boldogságra érdemesnek tartod magad. Minél pozitívabb az önképed, annál jobban tudod megélni a boldogságot, és annál hatékonyabban tudod kezelni a stresszt és a nehézségeket - hangsúlyozza a szakértő.

A hormonháztartásodat is befolyásolhatja

Ha nem vagyunk kibékülve önmagunkkal, az eleve egyfajta nyomást helyez ránk, ami a hormonháztartásunkra is kihathat. „Stresszhelyzetben a szervezet kortizolt és más stresszhormonokat bocsát ki, melyek azt üzenik a testednek, hogy „harcolj vagy menekülj”, mert bizony veszélyben vagy. Az intenzív vagy hosszan tartó stressz hatással van a gyomor-bélrendszerre és a reproduktív rendszerre is, mivel túlélő módban nincs szükségünk ezekre funkciókra.

A stresszkezelést minden esetben ajánlják azoknak a nőknek, akik teherbe esési nehézséggel küzdenek, ugyanis evolúciós szempontból a szervezet úgy érzi, hogy a terhesség túl sok erőforrást igényelne, és amikor a túlélés a prioritás, a testnek nem célszerű még egy életet táplálnia. Persze nemcsak akkor kell foglalkoznunk a stresszel, ha babát szeretnénk, ugyanis, ha a kortizolszint megemelkedik a nagy mennyiségű stressz következtében, akkor más hormonok, például a pajzsmirigy-stimuláló hormon, az inzulin és a nemi hormonok, kibillenhetnek az egyensúlyból. Ez számos testi és lelki problémát okozhat.

„Az öngondoskodás nem önzőség, hanem az egészséged előfeltétele” - szakértő segít, hogyan tudatosítsd magadban

„Az öngondoskodás nem önzőség, hanem az egészséged előfeltétele” - szakértő segít, hogyan tudatosítsd magadban

A modern világban azonban egyre gyakoribb, hogy minden nap „stresszesnek” érezzük magunkat, és azt már kétséget kizáróan tudjuk, hogy a krónikus stresszben szenvedőknél nagyobb a kockázata az egészségügyi problémáknak. A stressz áthatja az ember egész szervezetét kezdve az immunrendszerrel, az emésztőrendszeren át egészen az endokrin rendszerig - hívja fel rá a figyelmet a szakértő.

Mindannyiunknak más segíthet

Hogy pontosan kinek mi segít kezelni a mindennapok sokszor elkerülhetetlen stresszhelyzeteit, az egyénenként eltérhet. „Rám legjobban a tudománnyal lehet hatni. Sok-sok évig legyintettem a stresszkezelés fontosságára. Úgy éreztem, hogy a csapból is ez folyik, és az egészségünk szempontjából nem annyira jelentős tényező, mint amennyire ránk akarják erőltetni. Először akkor vettem komolyan ezt a területet, amikor a rosszindulatú daganatokról tanultam, és az oktató rámutatott arra, hogy ezen malignus folyamatok milyen szorosan hozhatók összefüggésbe az immunrendszer működésével és a stresszel.

Ezután kezdtem el jobban utánajárni annak, hogy a krónikus stressz milyen folyamatokat képes elindítani az emberi szervezetben. A sors iróniája, hogy miután megismertem a stressz egészségkárosító hatásait, annyira elkezdtem stresszelni, azon, hogy stresszelek, hogy görcsösen lazítani akartam, ami persze nem sikerült, sőt egyre frusztráltabb és stresszesebb lettem ettől. Amint a fenti őrületet kimaxoltam és elfáradtam benne, jöhetett a munka. Egyénre kellett szabnom a stresszkezelésemet.

Ami nekem kifejezetten segített, az a to-do listák és a tervezés. Ha rendszerezem a teendőimet, kevésbé érzem azt, hogy a sok tennivaló súlya összenyom. Tudok priorizálni, el tudom dönteni, hogy a rengeteg feladatból mi az, amit ma feltétlenül meg kell csinálnom és mi az, ami ráér holnap vagy akár holnapután. Így kevésbé kapkodok, nem aggódom azon, hogy kicsúszok a határidőkből és elfelejtek valamit.

A napi meditáció és relaxáció az egyik kedvenc megküzdési technikám a stresszel szemben, ugyanis ezekre tényleg szkeptikusan tekintettem korábban. Ma már látom, hogy úgy támogatják a mentális egészségemet, mint a multivitaminok az immunrendszert. Nem akkor vetem be, amikor egy brutálisan stresszes időszakot élek át, hanem a kevésbé nehéz időszakokban tréningelem vele a stressztűrő képességemet. Minél többet gyakorlod a meditációt, relaxációt, annál kevésbé fog padlóra küldeni egy húzósabb életszakasz vagy esemény. A sportot úgy tudom bevetni, ahogy akarom. Van, hogy levezetem vele a feszültséget, van, hogy segít átgondolni és tisztázni a káoszt, de a legjobb az, amikor az agyam teljesen kikapcsol, a testem pedig csak teszi a dolgát.

Mi az, amire megéri nagyobb hangsúlyt fektetni?

Mindig fontos, hogy elsősorban a tested jelzéseire próbálj meg hallgatni, az alapján érezni, mi az, ami téged támogathat az önszeretetben. Persze vannak olyan dolgok is, melyekre általánosságban is igaz, hogy a legtöbbünknek a javát szolgálhatják. Hogy mik is ezek pontosan? „Megtalálni, hogy mi az, ami kikapcsol. Mozi, színház, fesztiválozás a barátokkal. De lehet, hogy ami téged igazán kikapcsol, az valami egészen más. Valószínűleg az egyetlen ember vagyok a Földön, akit teljesen ZEN állapotba hoz egy majdnem 1000 oldalas Patológia alapjai könyv. Esti rituáléim egyike, hogy egy meleg kakaó társaságában lapozgatom és olvasgatom ezt a cseppet sem könnyed olvasmányt. Te tudod, hogy téged mi kapcsol ki igazán?

„Megtanultam elfogadni és szeretni magam”

„Megtanultam elfogadni és szeretni magam”

Nagyon fontos, hogy megtaláld azokat a tevékenységeket, amik számodra valóban segíthetnek kezelni a mindennapok stresszeit. Az oldalaimon rendszeresen osztok meg technikákat, melyek segíthetnek stresszes időszakokban, hiszen amíg valakinek egy nap végi forrófürdő hozza az ellazulást, addig másnak egy vadkempingezés a természetben a szabad ég alatt. Azonban van valami, ami egy igazi Jolly Joker, mert mindenkinek be szokott válni: lépj ki abból, amiben vagy, és fordulj magadhoz olyan szeretettel és megértéssel, mintha a legjobb barátodhoz fordulnál, majd adj magadnak olyan tanácsot, amit annak adnál, akit nagyon szeretsz, és akiről azt gondolod, hogy megérdemli azt, hogy jó történjen vele” - teszi hozzá Romhány-Kormos Viktória.

Hogy még könnyebb legyen az önszeretet:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

8 szikrázó szájfény, ha elcsábítanál valakit

8 szikrázó szájfény, ha elcsábítanál valakit

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Csodás arcbőr, smink nélkül? Igen! Ha ezekre odafigyelsz, nem kell többé alapozó (x)

Csodás arcbőr, smink nélkül? Igen! Ha ezekre odafigyelsz, nem kell többé alapozó (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

6 must-have termék, hogy a bőröd is tündököljön az esküvőd napján (x)

6 must-have termék, hogy a bőröd is tündököljön az esküvőd napján (x)