Segítünk, hogy ÖRÖKRE megszabadulj a rossz szokásaidtól!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Túl sok a rossz szokásod és túl kevés a jó? Nehezen változtatsz? Ne aggódj! Most megmutatjuk, hogyan erősítheted meg magad, hogy végre tényleg legyőzd a gyengébbik énedet, és megszabadulj olyan "bűnös" szokásaidtól, mint a körömrágás, a cigizés vagy a nassolás. Hidd el, nem lehetetlen, neked is sikerülni fog!

Segítünk, hogy ÖRÖKRE megszabadulj a rossz szokásaidtól!
Fotó: Mengwen Cao/Getty Images

Az agyunk nem minden bejövő információt fogad egyforma intenzitással és odafigyeléssel. Gondoljunk csak bele, mi történne, ha ez így lenne! Egyfelől figyelnie kellene a rengeteg belülről jövő ingerre – éhség, szomjúság, vagy csupán a gondolataink -, másfelől a külvilág szinte korlátozatlan mennyiségű, megállás nélkül beáramló információjára. Ezekre egyszerre, ugyanolyan koncentráltan odafigyelni nem csak lehetetlen lenne, de alaposan össze is zavarna és leterhelne minket. Elménk tehát takarékoskodni igyekszik, és nem mindenre figyel oda teljes intenzitással, csupán a fontos cselekedetekre. Természetesen a váltás nagyon gyorsan végbe megy, így lehetséges, hogy a rutinos sofőr a jól ismert haza vezető úton akár teljesen belemerülhet az utasával folytatott beszélgetésbe, mégsem fogja összekeverni a féket a gázzal, de rossz felé sem fog kanyarodni. Ha azonban hirtelen elé ugrik egy macska, azonnal száz százalékosan a helyzetre fog koncentrálni, míg vélhetően arra már nem marad kapacitása, hogy utasai szavait felfogni. Elménk végtelenül okosan igyekszik arra felé figyelni, ahová a legfontosabb. Ahogy a fent említett autóvezetés is jó példa erre, rengeteg életünk során kialakított automatikus, rutinszerű cselekedetünk segít neki abban, hogy elég kapacitása legyen a váratlan eseményekre is. A rutin tehát hasznos, sajnos azonban sok haszontalan, sőt káros dolgot is automatikusan végzünk, és éppen emiatt nagyon nehezen is szabadulunk meg tőlük. Mégis, milyen módszerek segíthetnek ezek legyőzésében? Az alábbi tippekkel te is pikk-pakk megszabadulhatsz rossz szokásaidtól. Már csak az elhatározás hiányzik!

Vezess naplót!

Talán már tapasztalatból is tudod, hogy pusztán az elhatározás nem mindig segít. Különösen nem egy olyan cselekvés esetében, amely esetleg hosszú évek alatt vált szokásoddá. Memóriád ráadásul igen szelektív, annyi mindent kell egy nap megjegyeznie, hogy vélhetően nem arra fog emlékezni, ami egy teljesen újonnan született ötlet. Főleg akkor nem, ha nagy erőfeszítést kíván dolog! Ha azonban tényleg nagyon elkötelezett vagy abban, hogy megváltozz, elengedhetetlen, hogy alaposan nyomon kövesd a kérdéses viselkedést. Nagyon jó ötlet a naplóvezetés. Ha eleged van abból, hogy minden nap eszel süteményt, akkor figyeld meg, miért kívánod meg az adott pillanatban, és írd le. Írd le, miért nem tudsz neki ellenállni, írd le, mit érzel, mielőtt elfogyasztod, és mit érzel utána. Ha ezeket alaposan nyomon követed, rájöhetsz arra, milyen helyzetek hozzák elő belőled a rossz szokást, és így egy idő után arra is, hogyan állj ellen neki.

Erősítsd meg magad!

Egy rossz szokásról való lemondás rengeteg odafigyelést és önfegyelmet kíván. Nem egyik napról a másikra fog menni, és bizonyára lesz olyan is, hogy csődöt mondasz az igyekezetben és újra le kell győznöd önmagadat. Ez teljesen rendjén van, azonban ha biztosítani akarod, hogy kitartó legyél, érdemes az életed egyéb területein is jobban fegyelmezned magad. Ha például le akarsz szokni a körmeid melleti bőr kapargatásáról, akkor elhatározhatod azt is, hogy jobban odafigyelsz az egészségedre. Mondjuk, kitűzöd magad elé, hogy néhány hónap alatt izmosabb és karcsúbb leszel, ezért eljársz tornázni és odafigyelsz az étkezésre. Ha ezekben sikerélményed lesz, az egyfelől fegyelmezettebbé tesz, így segít az ujjaid kapargatásáról való leszokásban is, másfelől büszkeséggel tölt majd el, így könnyebben állsz ellen egyéb kísértéseknek is.

Tervezz előre!

Bizonyára te is tapasztaltad már, hogy egyes napokon hihetetlenül könnyűnek tűnik kontrollálnod magad, míg máskor borzasztó kínszenvedésnek. Azt is tudod, hogy minél kevesebb a zavaró tényező, minél nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb vagy, annál könnyebb meghoznod a jó döntést. Ezért nagyon hasznos, ha előre megtervezed, hogyan kerüld el a stresszkeltő szituációkat, amelyek azzal fenyegetnek, hogy nem sikerül betartanod a fogadalmadat. Ha azt határoztad el, hogy nem eszel édességet egy hétig, nagy kísértésbe eshetsz, ha munka közben leugrasz kávéért a sarki pékségbe. Ennek remek és nagyon szimpla ellenszere, ha előre kiszámolod a kávé árát és pontosan annyi pénzt viszel magaddal, amennyibe kerül. Meglátod majd, hogy a gyötrő vágy az illatos sütemény után milyen gyorsan oldódik majd, ha rájössz, hogy nincs valódi kísértés, hiszen ha akarnád se tudád megvenni.

„Minden problémámat evéssel oldom meg, de csak még nagyobb problémát okozok”

„Minden problémámat evéssel oldom meg, de csak még nagyobb problémát okozok”

Légy tudatos!

Talán hihetetlennek tűnik, de a rossz szokások ellen olykor nagyon hatásos tud lenni egy fizikai figyelmeztetés is. Körömrágás ellen kitűnő fegyver egy feltűnő, szokatlan manikűr. Sok körömrágással küzdő gyakran nem is festi a körmeit, hiszen úgyis folyton a szájában vannak, ám, ha elhatározod, hogy egy csodaszép manikűrt csináltatsz, ahogy a szádhoz emeled legközelebb a kezed, mikor éppen elgyengülsz, azonnal eszedbe jut majd a fogadalmad, és pusztán azért lesz könnyebb megállnod, hogy elkezdd rágni, mert figyelmeztetted magad az elhatározásodra. Az pedig dupla segítség, hogy még elrontani sem szeretnéd a szép manikűrt. Nagyon érdekes az is, hogy ha egyszerű akadályokat állítasz a rossz szokásaid elé, akkor is könnyebben legyőzöd őket. Ha például képtelen vagy megállni, hogy ne edd meg az egész popcornt a moziban akkor is, ha nem vagy annyira éhes, próbáld meg a nem domináns kezeddel enni. Több megfigyelés is bizonyítja, hogy ilyenkor annyit eszünk, amennyire pont szükségünk van. Fogyókúránál kipróbálhatod azt is, hogy – persze csak amit fizikailag lehetséges – evőpálcikával eszel, így az agyad jobban el lesz foglalva a pálcika helyes használatával és nem csúsznak le számolatlanul a kalóriák.

Keress kapcsolatot!

Reklámszakemberek régóta használják azt a trükköt, hogy egy új terméket vagy szolgáltatást egy régi, jól ismert és kellemes élménnyel kötnek össze, így fokozva az új termék iránti tetszést. Ezt még olyankor is szokták alkalmazni, amikor egy új slágert vezetnek be, és két, már jól ismert, toplistás dal között játszzák le. Ezt a trükköt te is alkalmazhatod, ha rá akarod szoktatni magadat egy új, hasznos tevékenységre. Ha haragszol magadra, amiért rendre elhanyagolod a fogselyem használatát, akkor ne a reggeli félálomban, rohanva történő tisztálkodás menetébe iktasd be, hanem az esti arctisztítási rituáléd a fogmosás közé. Így könnyedén eszedbe is jut, és szívesebben is végzed, hiszen egy kellemes, kényeztető szokással párosítottad. Néhány nap múlva pedig szinte észrevétlenül válik majd az esti rutin részévé.

Cseréld le!

Vannak azok a szerencsések, akik egyik nap elhatározzák, hogy leteszik a cigit, és másnaptól már úgy élnek, mintha sosem füstöltek volna. Legtöbben azonban nem ilyenek vagyunk, ezért nem árt, ha – különösen olyan makacs rossz szokások esetén, mint a dohányzás – van egy mentőöved. A rágó vagy a cukormentes nyalóka gyors segítség lehet azokban a helyzetekben, amikor korábban rágyújtottál volna, de ha arról akarsz leszokni, hogy pillanatok alatt fölpaprikázd magad olyan mindennapi dolgokon, mint hogy várni kell a postán vagy a párod nem vitte le a szemetet, kitűnő segítőd lesz egy stresszlabda, ami mindig kéznél van és gyorsan elkezdheted szorongatni, amint érzed, hogy megy föl benned a pumpa. A lényeg, hogy legyen egy kapaszkodód a stresszes helyzetekre.

Legyél specifikus!

A pontatlanul, általánosságban megfogalmazott ígéretek, mint hogy "kedvesebb leszek a párommal", "rendszerezettebb leszek", "egészségesebben fogok élni" sokszor azért nem válnak valóra, mert nem elég specifikusak, ezért amikor a betartásukra kerülne a sor, hirtelen nem tudjuk, mivel is kezdjük. Ha a fenti állítások helyett konkrét szituációkat fogalmazunk meg, mint például "ezentúl nem üvöltözöm vele, ha nem tetszik valami, hanem megpróbálom higgadtan föltenni a kérdéseimet", "minden vasárnap este kitakarítom a táskáimat és átnézem, milyen befizetetlen csekkjeim vannak", "szerdán és pénteken eljárok futni", akkor sokkal nagyobb eséllyel is fogjuk őket betartani, mert konkrét helyzetekre nyújtanak megoldást.

Vágj bele valami újba!

Ha alapvetően megtöröd a napi rutinodat, illetve, ha valami fontos és izgalmas tevékenység felé elköteleződsz, az már önmagában segítségedre lesz rossz szokásod legyőzősében akkor is, ha nem kapcsolódik a kettő egymáshoz. Ha teheted, a szokásos nyaralás helyett valami rendhagyó, kalandos túrára menj, iratkozz be egy tánccsoportba, egy nyelvtanfolyamra, főzőiskolába vagy hobbi kosárlabda csapatba. A lényeg, hogy ha fölrázod kicsit a hétkönapjaidat, akkor annyi minden megváltozik körülötted, és hirtelen annyival jobb kedved lesz, hogy a rossz szokásaidat is könnyebben feladod.

Jó szokásokat szeretnél az életebe? Menni fog!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

8 pszichológiailag bizonyított jel, hogy megtaláltad az igazit

8 pszichológiailag bizonyított jel, hogy megtaláltad az igazit

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

PR

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

PR

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

PR

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)