Óvatosan, ezek a hétköznapi ételek vastagbélrákot okozhatnak, ha túl sokat fogyasztasz belőlük
Vannak ételek, amelyekről sokan azt gondolják, egészségesek, valójában azonban, ha leemeljük őket a boltok polcairól és elolvassuk a címkéjüket, kiderül, hogy valójában sok olyan összetevőjük van, amely nagyon is káros lehet számunkra.
Ezeket láttad már?
A joghurtok vagy épp az edzés utáni fehérjeturmixok azok közé a szupermarketekben kapható termékek között vannak, amelyek olykor emulgeálószereket tartalmaznak. Ezek olyan adalékanyagok, amelyek összetartják a különféle összetevőket és egyenletes állagot biztosítanak. Kutatások szerint azonban akár a vastagbélrák kialakulását is elősegíthetik.
Krónikus gyulladást okozhat a belekben
Az emulgeálószerek jelenléte a legtöbb fogyasztó számára észrevehetetlen, a szakemberek azonban az utóbbi években elkezdték megvizsgálni ezeket és kiderült, negatívan hatnak a bélrendszerünkre. Úgy vélik, az emulgeálószerek gyengítik a beleket borító nyálkahártya védőrétegét, ezzel is lehetővé téve a káros baktériumok elszaporodását. Ez pedig krónikus gyulladáshoz vezethet, amely gyakori kiváltó oka a vastagbélráknak.
A vastagbélrák az utóbbi években, évtizedekben egyre inkább elterjedt a fiatalabbak körében is. Az Amerikai Rákkutató Társaság kutatócsoportja 50 országból 27-ben tapasztalt emelkedő arányt a fiatal felnőttek körében, ez pedig rendkívül riasztó.
Mi lehet ennek az oka? „Az egyik dolog, ami drámaian megváltozott az élelmiszer-ellátásban, az emulgeálószerek hozzáadása. (...) A krónikus gyulladás vastagbélrákhoz vezet, és gyanítom, hogy ez a változás szerepet játszik a vastagbélrákos fiatalok számának újbóli emelkedésében" - idézi Dr. Maria Abreu, az Amerikai Gasztroenterológiai Társaság elnöknek szavait a Mirror.
Elképesztő, mit tehet a testeddel, ha túl gyorsan eszel
Rossz hír, hogy a gyerekek és a felnőttek egyik kedvence nasija, a mogyoróvaj általában szintén tartalmaz emulgeálószert, ezzel érik el a gyártók, hogy a mogyoró és az olaj ne váljon el egymástól a tégelyben.
Egy hét éven át tartó kutatásba 92 ezer felnőttet vontak be, és ez alapján állapították meg a kutatók, hogy azoknak a résztvevőknek, akik gyakran fogyasztottak emulgeálószerekben gazdag élelmiszereket, 46 százalékkal nagyobb esélyük volt a mell- illetve prosztatarák kialakulására.
Kedvenc ételeinkben is lehet emulgeálószer
A fehérjeturmixok gyakran karragén nevű emulgeálószert tartalmaznak, amelyek vörös tengeri moszatból készülnek, erről pedig több kutatás is bizonyította, hogy az állatoknál a tumorok növekedését segíti elő. A sajtfélékbe pedig olykor cellulózgumit tesznek, amely megakadályozza a sajt összeragadását. Egy 2015-ben egereken végzett kísérlet során megállapították, hogy ez megváltoztatja a bélbaktériumokat, és ezáltal gyulladást vált ki és növeli a bélrákos megbetegedések számát. Rossz hír, hogy a kenyér, a csokoládé, a sütemények, a fagylalt, a margarin és a feldolgozott húsok is tartalmazhatnak különböző típusú emulgeálószereket.
Fontos azért megjegyezni, hogy bár egyre több kutatás foglalkozik az emulgeálószerek és a bélkárosodás közötti lehetséges összefüggéssel, egészségkárosító hatásuk egyelőre nem bizonyított, és jelenleg biztonságosnak tartják a fogyasztásukat. A hivatalos álláspont szerint a színezékeket, a zselésítőanyagokat, a tartósítószereket és az édesítőszereket szigorúan ellenőrzik a szakemberek, és problémák esetén intézkednek.
Melyek a vastagbélrák tünetei?
A vastagbélrák főbb tünetei közé tartoznak a székletürítés észrevehető változásai, például a lazább széklet, a gyakori hasmenés vagy a székrekedés. Egyéb tünete lehet még a vér megjelenése a székletben, valamint a megmagyarázhatatlan hasi fájdalom, puffadás vagy kellemetlen érzés. Egyesek csomót is érezhetnek a hasukban, vagy megmagyarázhatatlan fogyást és extrém fáradtságot tapasztalhatnak. Ha ezek közül a tünetek közül bármelyik három hétig vagy tovább fennáll, forduljunk orvoshoz.