Sokkal nagyobb eséllyel alakulhat ki rák, ha gyakran eszel ebből a mindennapi ételből
Bár a húsfélék bőven tartalmaznak a szervezetünk tökéletes működéséhez elengedhetetlen fehérjét, bizonyos fajtáinak túlzásba vitt fogyasztása akár olyan komoly betegségeket is okozhat, mint például a szívbetegség vagy épp a rák. Szakemberek most arra figyelmeztetnek, jobb, ha kerüljük a vörös valamint a feldolgozott húsokat.
Ezeket láttad már?
- A húsok fontos fehérjeforrások, azonban a vörös és feldolgozott húsok fogyasztását érdemes korlátozni.
- A nagy mennyiségű vörös hús növelheti a szívbetegség, cukorbetegség és rák kockázatát.
- Alternatív fehérjeforrások közé tartoznak a szárnyasok, a halak, a tofu, a tejtermékek és a hüvelyesek.
A nagy mennyiségű fehérjebevitel erősítheti az immunrendszerünket és formában tarthatja izmainkat. A hal, a tojás, a bab és a húsfélék remek forrásai a fehérjének, ugyanakkor utóbbi fogyasztásával nem árt vigyázni. Különösen a vörös és feldolgozott húsok mennyiségét kellene limitálnunk az étrendünkben.
Többet ártanak, mint használnak
Bár a különböző húsfajták kiváló minőségű fehérjét tartalmaznak, általában a vörös húsok fogyasztását mégsem szokták javasolni a szakemberek. Ennek oka, hogy a marha-, a sertés-, a bárány- és a kecskehús növelheti számos egészségügyi probléma kockázatát, közük a szívbetegségét, a cukorbetegségét és a rákét is.
A Cancer Research UK a vörös húsokat a „valószínűleg” rákkeltő alapanyagok közé sorolja, állításuk szerint növelheti ugyanis a bélrák kialakulásának esélyét. Egy 2020-as tanulmányban arról számoltak be a szakemberek, hogy azoknál, akik naponta átlagosan 79 gramm vörös vagy feldolgozott húst fogyasztottak, 32 százalékkal nagyobb volt a vastagbélrák kockázata, mint azoknak, akik kevesebb, mint 11 grammot fogyasztottak. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy szoros összefüggés van a nagy mennyiségű vörös hús fogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata között.
Erre cserélhetjük a vörös húsokat
Már csak az a kérdés, mit együnk a vörös hús helyett. Szerencsére rengeteg fehérjeforrás közül választhatunk, amelyek tele vannak tápanyagokkal. A Mirror azt írja, alternatívaként fogyaszthatunk például sovány fehér húsokat és halakat is. Ha tehetjük, együnk többet csirkéből, pulykából, tőkehalból, garnélából, rákból és homárból.
Dietetikus nevezte meg azt az 5 ételt, amellyel tovább élhetünk: hétköznapi finomságok is vannak közöttük
Hús helyett jó választás lehet például a szója, amelynek különböző formái, például a tofu, tempeh vagy éppen a szójatej, nemcsak ízletesek, hanem tele vannak értékes tápanyagokkal is, amik segíthetnek az egészséges életmód fenntartásában. Fogyasszunk több tejterméket, tojást, részesítsük előnyben az olyan hüvelyeseket, mint a bab, a borsó és a lencse, nassolásként együnk dióféléket és magvakat.
Reggelire fogyaszthatunk például egy omlettet túróval, uborkával, avokádóval és paradicsommal vagy görög joghurtot lenmaggal, bogyós gyümölcsökkel és egy kanál mogyoróvajjal. Magas fehérjetartalmú vacsora lehet például a grillezett csirke salátával, a sült lazac spárgával és quinoával, a pulyka taco, a csicseriborsó saláta barna rizzsel, sült zöldségekkel, tonhallal, vagy épp a tojásrántotta garnélarákkal, spenóttal, gombával és fetasajttal.