6 nyomós ok, amiért megéri minél több zabkását enned a szakértő szerint
Lehet, hogy a zabpehely nem a legizgalmasabb reggeli, de az biztos, hogy az egyik legegészségesebb - nem véletlenül fogyasztják a zabot már évezredek óta. Mutatjuk, milyen előnyökkel jár, ha rendszeresen ezzel a finomsággal indítod a napodat!
Ezeket láttad már?
„Én minden nap eszem zabpelyhet” - mondja Dr. Christian Merkel táplálkozási szakértő. „Számomra igazi szuperélelmiszer - és teljesen alulértékelt”. Megjegyzi, hogy a zabpehely nemcsak az emésztésnek tesz jót - ami kulcsfontosságú az általános egészség szempontjából -, hanem hosszan tartó teltségérzetet is biztosít. Íme, 6 ok, amiért a zabkása tökéletes reggeli!
1. Tele van rostokkal
„A zabpehely nagy mennyiségű rostot tartalmaz, ami nagyon jót tesz az egészséges emésztésnek” - mondja Merkel. A zabpehely fő rosttípusa a béta-glükán nevű oldható rosttípus, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a vércukorszintet és az inzulinreakciót, szabályozza a 2-es típusú cukorbetegséget, és növeli a „jó” baktériumok számát a bélben.
2. Magas a vitamintartalma
A zabpehely szuper K-vitaminforrás, amely elengedhetetlen a csontok egészségéhez és a véralvadáshoz. Emellett B-vitaminokat is tartalmaz - különösen B1-vitamint (tiamint) és B5-vitamint (pantoténsavat) -, amelyek nélkülözhetetlenek a fehérjék, szénhidrátok és zsírok energiává alakításához, az emésztőrendszer támogatásához, a vörösvértestek előállításához, a hormonok termeléséhez, valamint a bőr és a szem egészségéhez.
3. Támogatja a szív egészségét
„Tanulmányok kimutatták, hogy a zabpehely bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet, ezért a szív- és érrendszeri betegségek ellen is jótékony hatású lehet” - mondja Merkel, majd megjegyzi, hogy ez a béta-glükánnak, a zabban található oldható rostnak is köszönhető.
Zabkását szoktál reggelizni? Így teheted sokkal egészségesebbé
4. Ásványi anyagokban gazdag
A zabpehely olyan alapvető ásványi anyagokat tartalmaz, mint a réz, a cink, a kalcium és a kálium. Gazdag magnéziumban is - ami fontos az energia, az alvás, az izmok, a fehérjeépítés, az idegrendszer, a gének és még sok más szempontjából - és különösen magas a gyulladáscsökkentő mangán nyomelemtartalma.
5. Jó fehérjeforrás
A zab nagyszerű növényi fehérjeforrás. „Ha összehasonlítjuk a különböző gabonafélék tápértékeit, azt látjuk, hogy a zabpehely értékei kiválóak” - mondja Merkel, és megjegyzi, hogy ez segít kiegyensúlyozni a szénhidrátokat.
6. Kiegyensúlyozza a vércukorszintet
Merkel szerint a zabpehely biztonságos választás azok számára, akik szeretnék kordában tartani a vércukorszintjüket. „A zabpehelyben gyakorlatilag nincs cukor, ami azt jelenti, hogy nem emelkedik meg hirtelen az inzulinszintünk, ha zabpelyhet eszünk” - mondja. „Ehelyett egy nagyon enyhe, egészséges vércukorszint-emelkedés következik be, és így hosszan tartó teltségérzetet biztosít.” Emellett a zab bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet - különösen a túlsúlyos vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél -, köszönhetően a béta-glükánnak, amely képes lassítani a gyomor kiürülését.
Nem mindegy, hogy milyen zabpelyhet választasz
Ügyelj arra, hogy az instant zab helyett acélvágott teljes kiőrlésű, bio zabot válassz, ez utóbbi ugyanis rostot és tápanyagot tartalmaz. A szakértő továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy „tartsuk szem előtt, hogy a vitaminok és nyomelemek nagy része lebomlik a főzési folyamat során” . Ezért a zab fogyasztásának legegészségesebb módja, ha főzés nélkül készítjük el a zabkásánkat.
Forrás: vogue.com
