18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Neked milyen volt a szex terén 2022?

Elégedett vagy a szeretkezéseitek mennyiségével és minőségével? Mi az, amit érdemes tovább vinni az új évbe és mit kerülnél? Milyen szexuális életet szeretnél 2023-ban? Évek óta népszerű az évösszegzés. Áttekintjük, milyen volt az évünk a munka, az emberi kapcsolatok, az életkörülményeink, vagy épp az anyagiak terén, de egy fontos általában kimarad a nagy áttekintésből: a szex.

Te hogyan értékeled 2022-t szex terén?
Te hogyan értékeled 2022-t szex terén?
Fotó: Profimedia

Ha megkérdezném, a szexuális életedet tekintve milyen volt 2022, (azok közül, akik nem jönnének halálosan zavarba) a legtöbben talán azt válaszolnák, nem valami jó. „Mint a mesében: hol volt, hol nem volt.” Szomorúan legyintenének, hogy ez már csak ilyen, nekem ez jutott. Pedig egyáltalán nem kell megelégedni az esetlegesen nem túl jó állapottal! Hiszem, hogy minden kapcsolatot lehet fejleszteni! Persze sokszor ez egyáltalán nem könnyű, de úgy gondolom, aki valóban akarja a változást, az el is fogja érni!

A jobb élet megteremtésének alapja a tudatosság

Az első lépés a diagnosztika: felmérni, mi a helyzet nálatok. Ha ázik a plafon a lakásodban, akkor sem az a megoldás, hogy gyorsan átfested a megcsúnyult részt, hanem először megkeresed, mitől nedvesedik a fal. Ugyanez a helyzet a szex terén is: először érdemes felmérni, pontosan mi rejlik a probléma gyökereiben.

Lapos a szex? Ahogy egy korábbi cikkemben írtam, nem feltétlenül a nyitott kapcsolat erre a legjobb megoldás. Jó lehet az is, de csak abban az esetben, ha valóban alkalmasak vagytok rá. Nem érdemes fejjel menni a falnak. Számtalan párnál például már az is új színt hozhat a szexuális életükbe, ha bevezetik az orális szexet, vagy pár haladó technikát, fogást. Fájdalmas a behatolás? Ilyenkor első egy alapos nőgyógyászati kivizsgálás, de könnyen lehet, hogy nem itt van elásva a kutya. Tényleg nyitott vagy testileg és lelkileg is a behatolásra, amikor megtörténik az? Esetleg vannak még feldolgozatlan szexuális traumák a múltadban? Ezek mind eredményezhetnek fájdalmat.

Nézzük tehát, milyen volt 2022!

Jöjjön egy kis önismereti kérdéssor, amihez a legjobb, ha előveszel pár lapot és egy tollat, majd alaposan átgondolod írásban a válaszaidat. Utána akár meg is semmisítheted, ha nem szeretnéd, hogy mások megtalálják. Hidd el, ha leírod, sokkal mélyebbre tudsz menni és több hasznos felismerésed lesz, mintha csak felszínesen végig gondolnád őket!

Milyen gyakran volt részed szexben?

Először is: hányszor volt részed szexuális együttlétben? Nem kell ezzel senkinek sem elszámolnod, nincs olyan, hogy mennyi szex a megfelelő, mennyi a normális. Ne azon gondolkodj, másokhoz képest kevés volt-e vagy sok. Először tárgyilagosan gondold végig a gyakoriságot, majd figyeld meg, hogy érzel ezzel az adattal kapcsolatban! Milyen érzés, hogy pont ennyi az annyi? Számodra ez sok volt, vagy kevés? Esetleg pont jó? És a párod számára?

A többség szeret(ne) heti több alkalommal is szeretkezni. Bevallom, én ennél jóval kevesebbet szoktam: inkább a havi 2-3 alkalom jellemző. Régen ezt nagyon szégyelltem, úgy éreztem, kevés vagyok. Mi van, ha megítélnek amiatt, hogy csak ennyiszer kívánom? Mára szerencsére már egész jól el tudtam fogadni, hogy nálam (jelenleg) ennyi az annyi, pedig az én esetemben még ott van az a félelem is mögötte, hogy mi van, ha megítélnek, hogy népszerű szexedukátorként „csak” ennyit csinálom? Szerencsére sikerült meggyőznöm magam arról, hogy akkor vagyok igazán hiteles és jó szexedukátor, ha olyan a szexuális életem, ami valóban jól esik nekem.

Mennyi szex elég? Most kiderül!

Ne feledd az önkielégítést sem! Abból mennyi volt?

Sokszor írtam már róla, hogy az önkielégítés egy csodálatos dolog, még párkapcsolatban is. Persze akkor jó igazán, ha jó érzésekkel csinálod. Amikor már végig gondoltad, milyen gyakran csináltad tavaly, figyeld meg, mit érzel ezzel kapcsolatban!

Sokaktól hallottam már, hogy izgulnak amiatt, normális-e az, amennyiszer kielégítik magukat. Nem ritka az sem, ha szomorúságot érez valaki amiatt, hogy ennyiszer „kellett” magának csinálni, mert nem volt hozzá partner. Van, aki szorong, hogy rosszat csinál, és persze olyan is akad, aki felszabadultan élvezi, és az élet normális részének tekinti. Ha te nem az utóbbi csoportba tartozol, lehetséges, hogy érdemes mélyebben foglalkoznod a témával.

Milyen volt a szex 2022-ben?

A legfontosabb: élvezted? Valóban az történt közben, ami neked igazán jól esik? Ki tudtad fejezni, mit szeretnél és mit nem? Vagy inkább áldozatnak érezted magad, aki azt csinálja, amit (a feltételezései szerint) a párja akar, mert úgy érzi, mást „nem lehet”? Vagy nem is kellett jelezned semmit, mert a párod ösztönösen érzi, mivel okozhat a legnagyobb örömöt?

„Íme az első orgazmusom története" - 4 nő osztotta meg, hogyan és mikor jutott csúcsra először

Mik voltak a legkiemelkedőbb élményeid?

Volt olyan szeretkezés (vagy maszturbálás), ami kimondottan emlékezetes számodra? Mi volt benne igazán kiemelkedő? Érdemes végigfuttatnod az emlékezetedben a pozitív és negatív élményeket, hisz ezek segíthetnek rávezetni arra, mi működött, mit érdemes máskor is megismételni, és mi az, amire figyelni kell, ami kerülendő. Így tudatosíthatod, mi az, ami nálad hozzátesz ahhoz, hogy jó legyen a szex, és mi az, ami hátráltat az élvezetben. Ugyanezt a pároddal is érdemes átbeszélni (ha van), hiszen valószínű, hogy nem mindig ugyanazok hatnak pozitívan az ő libidójára vagy gyönyörszintjére, mint neked.

Milyen évet szeretnél?

Egy workshop során szívesen tennék fel még számtalan, egyre mélyebbre vezető kérdést neked, hogy eljussunk az esetleges problémák valódi megoldásáig, ebbe a cikkbe azonban már csak egy fontos kérdés fér bele: milyen évet szeretnél a szex terén?

Akármilyen is volt 2022, az új évben van lehetőséged változtatni azon! A legelső lépés az, hogy megálmodd, mit is szeretnél! Minél részletesebben fested le azt a képet, amire szíved mélyén vágysz, annál valószínűbb, hogy el is jutsz oda, hiszen egy hajó is csak akkor jut el a kívánt kikötőbe, ha pontosan megadják a kapitánynak az úticélt. Anélkül csak bolyongana céltalanul a tengeren, és bár annak is megvan az esélye, hogy véletlenül egy csodás paradicsomra bukkan, nagyobb a valószínűsége, hogy kilátástalan bolyongásba kezd, esetleg veszélybe kerül. Nevezd meg a te paradicsomodat, és kormányozd oda tudatosan a hajótokat! Én itt leszek jövőre is, és szívesen segítek az odajutásban.

PoliLili felnőtteknek szóló szexedukációs tevékenységével már nem csak az Ébredő Szexualitás blogon és YouTube csatornán találkozhatsz, hanem itt, a Glamourban is! Ingyenes webinárjaira itt tudsz jelentkezni.

A szexszel kapcsolatban sok kérdés merül fel. Olvass róluk!

Ez is érdekelhet

6 cipőtrend 2023-ra, amibe nagyon könnyű lesz beleszeretni

6 cipőtrend 2023-ra, amibe nagyon könnyű lesz beleszeretni

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói