18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Tényleg kevés a heti két szex? Szakértő válaszol

Gondolkodtál már azon, hogy létezik-e “túl sok”, vagy éppen “túl kevés” szex? Ha te is érezted már rosszul magad amiatt, hogy másokhoz képest ritkábban vagy gyakrabban szexeltek a pároddal, esetleg az is megfordult a fejedben, hogy vajon mi lehet a “normális” mennyiség, akkor most megérkezett a válasz! Orvos árulja el, hogy mennyi az annyi.

A jó szex titka, hogy ne megfelelési kényszerből csináljátok, hanem, hogy örömötöket leljétek benne
A jó szex titka, hogy ne megfelelési kényszerből csináljátok, hanem, hogy örömötöket leljétek benne
Fotó: Shutterstock

Az Insider dr. Peter Stahl urológiai docenst és szexuális egészségre szakosodott orvost kérdezte arról, hogy egy párkapcsolatban mennyi a “normális” mennyiségű szex. Stahl elismert vezetői szerepet tölt be a férfi reproduktív gyógyászatban, a férfi meddőség, a tesztoszteronhiány és a férfi szexuális diszfunkciók kezelésében, meglátása szerint pedig fontos, hogy az emberek tudják: nincs olyan, hogy túl sok, vagy éppen túl kevés szex - és el is árulja, miért.

A férfiak aggódnak legtöbbször emiatt

„Az urológusi képzésem és a férfiak szexuális egészségével kapcsolatos évek munkája során újra és újra előkerül egy téma: a férfiak tudni akarják, hogy megfelelő mennyiségben szexelnek-e” - kezdi a szakember, aki szerint főként a férfiakra nehezedik nagy nyomás azzal kapcsolatban, hogy a társadalmi elvárásoknak megfelelő szexuális életet folytassanak. „Van egy elképzelés arról, hogy az embereknek sokat, és egy bizonyos módon kell szeretkezniük, ha pedig ez nem sikerül, az csalódást és stresszt okozhat, ami megölheti a libidót.”

A nyomás teljesen megöli a vágyat

A doktor úgy véli, hogy ez egy ördögi kör, hiszen több szexre törekszenek, azonban a nyomás hatására csak még inkább elmegy a kedvük tőle. „Ezért olyan fontos, hogy az emberek tudják: nincs olyan, hogy normális” - folytatja dr. Stahl, aki átnézte a Hims & Hers felmérés eredményeit is, hogy többet megtudjon az amerikai emberek szexuális szokásairól és nézőpontjairól. A 2022-es felmérésben több mint 7000 fő vett részt.

Ne másokhoz hasonlítsuk magunkat

„Orvosként rengeteg kutatást olvastam, és ezt a jelentést egy olyan eszköznek találom, amely segíthet a pácienseimnek. Egy dolog azt mondani, hogy nincs normális, és egy másik dolog, hogy ez különböző állításokkal alá is van támasztva. Például a válaszadók 75%-a azt gondolta, hogy más emberek hetente többször bújnak össze, de csak a válaszadók 54%-a számolt be arról, hogy ilyen gyakran szexel. A megkérdezettek mindössze 22%-a mondta azt, hogy a több szex javítana a párkapcsolatán.” Mindez hitelessé teszi azt az üzenetet, amelyet a doktor úr is igyekszik átadni, azaz: felesleges egymáshoz hasonlítgatni magunkat.

A boldog párok szexuális szokásai - ha 8-ból 6 nálad is stimmel, közéjük tartozol

A jó szexuális élet az, amivel elégedett vagy

A szakember azt is hangsúlyozza, hogy a jó szexuális élet ismérve, hogy mindkét partner boldog és elégedett legyen, illetve nyíltan kommunikáljon. Az, hogy ez egyénenként mit jelent személye válogatja. Dr. Stahl azt is elmondta, hogy ismer olyan párokat, akik havonta egyszer szexelnek, és úgy érzik, teljesen elégedettek a kapcsolatukkal, míg mások számára a kapcsolat szexuális jellege a pár hétről-hétre való interakciójának szerves része. Egyes párok viszont nem tudnak behatolással történő szexuális aktust folytatni, de elégedettek más típusú játékokkal.

A szex legalább annyira működik lelki, mint fizikai síkon

„A pácienseim legtöbbször tudják, ha nincsenek szinkronban partnereikkel. Lehet, hogy az nem világos számukra, hogy pontosan miért, vagy hogyan javítsák ezen, de arra biztosan rájönnek, hogy valami nincs rendben. Itt jön képbe a kommunikáció - megtanultam, hogy ha szexről van szó, nem lehet elválasztani a fizikai részt a pszichológiaitól. Urológusként orvosilag tudom kezelni a férfiak merevedési zavarát – de ugyanakkor más alternatívákat, például szexterápiát is javasolni szoktam” - magyarázza dr. Stahl, aki szeretné, ha minden páciense kevesebbet aggódna mások szexualitásáért. Interjújában arra biztat minket, olvasókat, hogy inkább a saját pozitív szexuális életünk kialakítására összpontosítsunk - olyanra, amiben úgy érezzük, vágyaink beteljesülnek és tudunk kapcsolódni partnerünkhöz fizikailag és lelkileg egyaránt.

Forrás: insider.com

Minden normális, ha mindkettőtöknek örömet okoz:

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Elsöprő szenvedély a láthatáron - március 26.

Napi horoszkóp: Elsöprő szenvedély a láthatáron - március 26.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói