18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Ők a szexből élnek, és segítenek neked, hogy jobb legyen a szexuális életed

A szex jóval több mint vágyaink kielégítése – lelki és fizikai jóllétünk egyik fő komponense is. Van, aki többet tud róla az átlagembernél, mert naponta foglalkozik vele. Három ilyen emberrel beszélgettünk arról, hogy vajon mi kell a szuper szexhez? Érzelmek, intelligencia, a teljes testi és lelki kitárulkozás képessége, na és néhány szexi fehérnemű.

Mutatjuk, mi kell a szuper szexhez
Mutatjuk, mi kell a szuper szexhez a szakértők szerint
Fotó: Anastasia Turshina/Getty Images

Persze, az igények ezeken felül egyénenként még változhatnak, de kiegyezhetünk riportalanyainkkal abban, hogy a fentiek elengedhetetlenül fontosak ahhoz, hogy valaki az erotika virtuóza legyen. És ki ne szeretne jobb szexuális életet?

Szexuális felvilágosításban nem vagyunk jók

Van egy óra az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, amelyre messzi földről – értsd, a pszichológián kívül más szakokról is – tömegesen járnak az érdeklődők. A szexuálpszichológiáról tartott előadások zajos sikere bizonyítja, hogy sokakban motoszkál a kérdés, miként érhető el szexuális elégedettség, ami jóllétünk, mentális egészségünk egyik alapja.

A tárgy oktatója, Hevesi Kriszta tudja a választ, és szeretne minél több embert megismertetni vele. A ma leginkább szexuálpszichológusként ismert szakember közgazdász és újságíró képesítéssel is rendelkezik, de valódi szerelme a lélektan. S hogy azon belül miért éppen a nemiséggel összefüggő területek?

Tanulmányaim, pszichológusi munkám során gyakran tapasztaltam, hogy a szexualitás a pszichológia minden aspektusával összefügg, jelen van a fejlődéslélektantól a társas kapcsolatokig jóformán mindenhol – meséli Kriszta. – S bár régen volt hagyománya a szexuálpszichológiának, a nemiséggel kapcsolatos oktatásnak – Lux Elvira neve ma már fogalom –, az ELTE-n nem volt ilyen szeminárium. Amikor elkezdtem, választható tárgyként indult, de hamar kiderült, hogy sok diák érzi úgy, erről beszélni kell, mert jobb a szexuális problémákat nemcsak blogokra, személyes beszámolókra támaszkodva kezelni, nem árt, ha megalapozott tények alapján gyógyítjuk, vagy épp előzzük meg őket.

Mitől leszel jó az ágyban? Így lesz felejthetetlen a szex

A Kriszta által oktatott és alkalmazott szexterápia egyik jellegzetessége, hogy a lehető leggyorsabban felméri a nemi életben, önismeretben gyökerező lelki problémát, igyekszik feltárni annak főbb gócpontjait, majd a terápia révén megoldja azt. A hozzájuk fordulóknál általában olyan nagy a szenvedésnyomás – a párkapcsolati krízis, a tönkrement házasságból adódó gondok, a magány miatti elkeseredettség már olyan fokú –, hogy a terapeuta többnyire SOS-helyzettel szembesül, ezért gyors megoldásra van szükség.

A magyarok szexualitáshoz való viszonyulása egyébként nagyjából megfelel az EU-átlagnak, egyvalamiben azonban határozottan rosszabb: ez pedig a szexuális felvilágosítás területe.

Ez nagyjából megrekedt az 1960-as évek szintjén, és ha valaki megpróbálná másképp csinálni, azt azonnal letörik” – meséli Kriszta, aki több gimnáziumot is megkeresett egy felvilágosító program ötletével. „Tudja, az egyik helyen mi volt a válasz? Az igazgatónő kijelentette, hogy náluk a fiatalok nem foglalkoznak ilyesmivel.

Pedig mennyire, hogy teszik! Ráadásul egyre korábban – Kriszta szerint a fiatalok egyharmada 13 éves korában már nagyon is kiadós tapasztalatokat szerez szexuális téren. Ám mivel sem az iskolában, sem otthon nem kapnak elegendő támogatást a bennük és kortársaikban zajló testi-lelki folyamatok megértéséhez, tele lesznek szorongással, szégyenérzettel, a szakértő felvilágosítást pedig jobb híján a pornófilmekkel pótolják. Ez pedig nagyon nagy baj, mert a pornó mindenki lelkére és gondolkodására hat, csökkenti az érzelmeket, fokozza az agressziót, és mind a fiúkkal, mind a lányokkal elhiteti, hogy ez a realitás.

Az is megfigyelhető, hogy – ugyancsak a pornónak köszönhetően – az orálszex kezd kikerülni az intimitás kategóriájából, mára majdhogynem szórakozási forma, afféle sport lett belőle” – mondja a szakember. „Négy-öt éve Amerikában nagy riadalmat okozott a kérdés, melyet szexuálpszichológusok is tárgyaltak: hogyan lehet kikergetni a diákokat a sulik vécéjéből, ahol tömegesen űztek szexuális játékokat a szünetben, vagy éppen óra helyett. Ez a tendencia némi késéssel, ha nem is ilyen mértékben, de hozzánk is elért.

Kriszta a megoldást egyfelől a család szerepében látja, másrészt a megfelelő szexuális felvilágosításban – amíg ez nem valósul meg, egyre inkább nőni fog azoknak a felnőtteknek a száma, akik görcsökkel és traumákkal viszonyulnak saját nemiségükhöz.

Rendben van, ha valaki 1 évig nem kívánja a szexet?

Bátorság? Az kell hozzá!

Ugyancsak ezeknek a görcsöknek és traumáknak a megszüntetésére, feloldására tud megoldást mutatni Solymári György, a Tantrasziget megalapítója. Csak ő a Tantrán keresztül, ennek az ősi indiai tudománynak az eszközeit, tanításait ötvözve a mai modern módszerekkel.

Maga a Tantra a történelem előtti távoli idők Indiájában két különböző vallási áramlat összeolvadásából jött létre. Az egyik az élet legfőbb eredetének a nőiességet, a másik pedig a férfiasságot tartotta. A két irányzat összeolvadása révén létrejött egy új irány, amely azt vallja, hogy az élet lényege az ellentétes, de egymást kiegészítő polaritások találkozásában rejlik.

A Tantra olyan utat javasol a magasabb tudatosság eléréséhez, amelynek hallatán, úgy gondolom, sokan kíváncsian kapják fel a fejüket – mondja György. „Ez pedig nem más, mint a meditáció és a szerelem együtt való gyakorlása. Ugye, mennyivel kellemesebb módja a meditációnak egy életmegújító szeretkezés, mint mondjuk egy koponyatisztító, fújtató légzéssel összekötött technika?

8 kérdés a szexszel kapcsolatban, amit senki nem mer hangosan feltenni

Természetesen ez a fajta gyakorlás már maga az út. A Tantrasziget programjain pedig az útravalót, a térképet, az iránytűt kapják meg a résztvevők, illetve az utat és az irányt mutatják meg a programok vezetői.

Az érdeklődők többféle programból válogathatnak, akár egyénileg, akár párjukkal együtt jönnek el hozzánk. Szervezünk ismerkedési esteket párkeresőknek, ilyen például a TantraRandi és a MasszázsRandi. A Tantra önismereti hétvégéken lehetőség nyílik arra, hogy a résztvevők jobban belemerüljenek saját lelki világukba, rálássanak családi mintákra, felismerjék és elengedjék azokat a dolgokat, amelyek az életükben addig akadályként jelentek meg a boldogság felé vezető úton. De ott van a repertoárban a kifejezetten pároknak szóló hétvégi tanfolyamsorozat, ahol a párkapcsolat intimitásának elmélyítését segítő gyakorlatokat adjuk át a pároknak, amelyek által közelebb kerülhetnek egymáshoz és észrevétlenül oldódhatnak a megszokás, az eltávolodás, a feszültség vagy éppen a bizalmatlanság gátjai.

A programok során betekintést nyerhetünk a Tantra világába, megismerkedhetünk annak technikáival, úgy, hogy közben mindvégig a tudatosság, a jelenlét és a szeretet van a fókuszban. A jó hír az, tudjuk meg Györgytől, hogy ezek a gyakorlatok több síkon is hatnak: érzelmi, mentális, lelki szinten ugyanúgy, mint fizikai síkon, és hatásukként már többen számoltak be nézőpontváltásról, kiteljesedésről, az életük gyökeres megváltozásáról.

Az elmúlt években sokféle program zajlott le, ezek tapasztalatai alapján, ezek esszenciájaként született meg tavaly az Orgazmustréning, amelyet a nagy érdeklődésre való tekintettel pároknak is elindítottak.

Egy kapcsolatban ekkor összehangolt egy pár libidója, és soha többé

Bátorság? Az kell hozzá...” – mosolyodik el a tantraoktató, amikor felvetjük, hogy egy ilyen programon való részvétel nem kis nyitottságot, elszántságot igényel. „Sokakban ez a szó, hogy orgazmustréning, ellenállást vált ki. Az emberek képzeletében megjelenik egy erotikától túlfűtött, lihegéstől hangos orgia, de aki erre számít, az meg fog lepődni, mert orgia helyett energia- és légzőgyakorlatok szerepelnek a „tananyagban”. Illetve olyan mentális és lelki kapukat nyitunk ki, amelyek segítenek a szexualitással kapcsolatos blokkok, tudatalattinkban lévő félelmek elengedésében, és segítenek magasabb szintre emelni a gyönyör megélésének a minőségét.

Az egyik legviccesebb eset az volt, eleveníti fel György, amikor az egyik résztvevő a záróprogramon elmesélte, hogy amikor először meghallotta az orgazmustréning szót, eldöntötte: ez az a program, ahova ő biztos, hogy soha nem jön el. Aztán az élet úgy hozta, hogy mégis... És mint később kiderült, az egyik legnagyobb áttörést az ő szexuális életében hozta el ez a több részre épülő hétvégi programsorozat.

A szexualitás témakörét sokan tabuként kezelik, de van valami, amit tudnunk kell. A szerelem energiája mindnyájunkban ott van, hiszen a vágy és a szexualitás energiáiból születtünk. És ez a bioenergia kísér bennünket végig egészen életünkön. Amikor ez az energiaszint csökken, megfáradunk, eltűnik a szemünkből a csillogás, amikor pedig emelkedik, akkor megfiatalodunk, tele vagyunk életerővel, lendülettel, ragyogással. A tantra és a tudatosság abban segít, hogyan tudjuk ezt a bioenergiát megőrizni, de akár megsokszorozni és jótékony hatásait élvezni a mindennapokban.

Nem mindegy, mit viselsz

Jóllétünkhöz tartozik az is, mit viselünk magunkon. Amerikából indult hódító útjára a Baci Lingerie nevű fehérneműcég. A Baci olaszul csókot jelent – a jó áron elérhető luxusdarabok ennek megfelelően nemcsak kényelmesek, szexik is. A többször is a világ legszexibb fehérneműjének választott Baci magyarországi forgalmazóját, Takács Tamást arról kérdeztük, általában melyik korosztály keresi a termékeiket.

Az általunk kínált, nagyon nőies fehérneműket tudni kell viselni, és ez valamennyire életkorhoz kötött. Fehérneműinket a nőiességükben kellően érett hölgyek vásárolják. Ugyanakkor a vásárlóink jelentős része férfi, akik persze „maguknak” is vásárolnak, amikor meglepik a párjukat egy-egy csodaszép darabbal. De sok pár is jár az üzleteinkbe, ilyenkor együtt választják ki a csábítás megfelelő eszközét. A Baci Lingerie két termékvonalat kínál. A hagyományos mellett létezik szexi vonal is: ebben a csábítás teljes arzenálját megtaláljuk. Ez nemcsak fehérneműt és harisnyákat jelent, hanem természetes kozmetikumokat, afrodiziákumokat, testékszereket, akár szemmaszkot is.

Mennyire vagyunk prűdek mi, magyarok?

Üzleteinkben ennek nyomát sem látjuk” – válaszolja Takács Tamás. „Persze ehhez megfelelő vásárlói környezetet is teremtettünk. A Baci Lingerie egészséges, emancipált, szabad nőknek gyártja fehérneműit. A mi célunk, hogy minden nő igazán nőnek, igazán szexinek érezhesse magát akár csupán egy szál fehérneműben is. Magabiztosnak érezhesse magát attól a pillanattól kezdve, amikor reggel magára ölti fehérneműinket, egészen addig a pillanatig, amíg este leveti. Mi segítünk a hölgyeknek ezt magabiztosságot megtalálni, kiszabadítani, a felszínre hozni a bennük meglévő istennőt.”

Cikkünk a GLAMOUR 2015. márciusi nyomtatott példányában jelent meg először.

Ezeket olvastad már?

Ez is érdekelhet

A Sugarbird új kollekciója a megszokott áron alul kapható

A Sugarbird új kollekciója a megszokott áron alul kapható

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Végre itt a jó idő! Mutatjuk a legjobb szabadtéri programokat (x)

Végre itt a jó idő! Mutatjuk a legjobb szabadtéri programokat (x)

PR

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

PR

Tengerparti nyaralás: minden, amit tudni kell a biztosításról (x)

Tengerparti nyaralás: minden, amit tudni kell a biztosításról (x)

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)