18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Minden, amit a szexjátékszerek tisztításáról tudnod kell

Az önfeledt szeretkezés fontos eleme a biztonság, és itt most nem csak a másoktól elkapható nemibetegségekre gondolok! A biztonságos szex része az is, hogy a kellemetlen fertőzések elkerülése érdekében megfelelően és higiénikusan tároljátok játékszereiteket!

Nem mindegy, mivel tisztítod, és az sem, hogyan tárolod a vibrátort
Nem mindegy, mivel tisztítod, és az sem, hogyan tárolod a vibrátort
Fotó: Getty Images /Yulia Shaihudinova

A tested jólléte érdekében nem csak az arckrémek terén fontos odafigyelni a minőségre, de a szexjátékszereknél is. Nem mindegy, mivel érintkeznek a legféltettebb és egyben sokszor legérzékenyebb testrészeid! Arra pedig végképp ügyelj, hogy megfelelően tiszta eszközöket használj szex közben!

Sajnos talán mindannyian ismerjük, milyen kellemetlenségeket okozhat, ha leülünk egy nyilvános WC-re. A nem megfelelően tisztán tartott vibrátorok és egyéb játékszerek szintén hasonló bakteriális fertőzéseket okozhatnak. Szerencsére, ahogy az otthoni toaletten is bátran ücsörgünk, úgy egy szép tiszta játékszerrel is szabadon hancúrozhatunk.

Hogyan tartsd tisztán a vibrátorod? – Az alapok

A legfontosabb szabály, hogy minden használat után alaposan mosd meg szappanos vízzel. Ehhez olyan enyhe szappant érdemes választani, ami bőrbarát is. A covid óta tudjuk, hogy az alapos kézmosás nem két pillanat: itt is legalább 20 másodpercig érdemes dörzsölgetni a játékszered, hogy ne maradjon rajta se síkosító, se testnedv.

Ezután következhet a fertőtlenítés

Én a direkt erre a célra kifejlesztett játékszer tisztító spray-ket ajánlom. Nem drága, sokáig elég és biztosan működik. Mivel nem ajánlják, hogy közvetlenül az érzékeny nemiszervre fújd, ezért jobb a hatóidő leteltével újra alaposan leöblíteni a kis kedvencedet. Fontos: a fertőtlenítés nem helyettesíti a tisztítást. Ez nem mossa le a ráragadt dolgokat!

A szárazra törlés is lényeges

Egyszer egy női mosdóban kioktatott egy egészségügyi dolgozó, hogy a tökéletes higiénia szempontjából nem szabad megspórolni a kéztörlést. Ugyanez igaz a szexjátékszereknél is: a tisztítást és fertőtlenítést követően egy tiszta, száraz törölközővel töröld át! A papírtörlő is jó, csak az kevésbé környezetbarát, mint egy kis mondjuk egy kis konyharuha. A szárazra törlés után el is tudod rakni, és nem kell otthagyni azt a fürdőszobában. Nem egy kellemetlen sztorit hallottam már, hogy elöl maradt az análdugó vagy gésa golyó, és váratlan betoppant egy vendég… Ez a folyamat leírva hosszúnak tűnhetett, de amúgy maximum két percet vesz igénybe. Természetesen érthető, ha szex után nincs kedved egyből felpattanni és mosogatni. Erre az esetre egy kíméletesebb (pl. nem zsíroldó, vagy fertőtlenítő) nedves törlőkendőt is tarthatsz az ágy mellett, ami garantáltan nem károsítja a játékszer anyagát, vagy ha amúgy is van egy szexhez rendszeresített kis törölköző a párnák közé készítve, akkor azzal is áttörölheted.

Sosem cserélném le a párom egy vibrátorra, de attól még imádom

Ügyelj a szexjátékszerek megfelelő tárolására is!

Amennyiben adtak kis vászontasakot a játékszeredhez, a legjobb, ha abban tartod. Nem szerencsés csak úgy beszórni a fiókba ezeket a kincseket, mert ráragadhat por és más szöszök, illetve nem ajánlott a különböző játékszereket egymással keverve tárolni, és ez nem csak afféle hóbort! Volt két különböző színű, más-más anyagból készült olcsóbb dildóm, amit az egyszerűség kedvéért közös zsákba tettem. Amikor aztán előhúztam, a testszínű műpéniszen érthetetlen málnaszörp szerű zselés folyadékot találtam. Gyorsan jeleztem is a szexshop felé (akkor még nem volt saját boltom), akik felvilágosítottak róla, hogy nem ritka, hogy a különböző anyagok reakcióba lépnek egymással. Ezért érdemes őket külön tárolni. A vászonzsák a legjobb erre a célra, mert az szellőzik. Akár varrhatsz is magadnak ilyeneket, ha nem biztosított a gyártó. Vigyázat: egy műanyag tasakba már befülledhet a játékszer. Itt fontos megjegyezni, hogy ha már büdösnek érzed régi vibrátorod, vagy elszíneződött, érdemes újat vásárolni! A naptól védett fiókban, vászontasakban való elhelyezés tehát a legbiztosabb.

Az anális játékszerek tisztítására különösen figyelj oda!

A popsiból kikerülő baktériumoktól is érdemes óvni magatokat! Ha anális játékszert használtok, fokozott gondossággal fertőtlenítsétek le! Semmiképp se kerüljön át ugyanaz a játékszer másik testnyílásba. Ez a szabály érvényes a közösen használt játékszerekre is. Ne kerüljön valami az ő popsijába, majd a tiédbe, esetleg fordítva. Azt javaslom, ha mindketten hódoltok a hátsó örömszerzésnek, inkább legyen külön-külön análkúpotok vagy dildótok. Elvégre fogkefében se szoktunk közösködni!

Győződj meg, hogy vízálló-e a játékszered!

Minden ilyen eszköz tisztítható, de figyelj oda, hogy a motorja ne ázzon be. A vízálló típusoknál semmi gond nem lehet. Ha mégsem vízálló, csak óvatosan!

Betehetem a mosogatógépbe a vibrátort?

Egyes mosogatógépek rendelkeznek fertőtlenítő funkcióval is. Fontos, hogy ebben az esetben a program semmiképp se használjon mosogatószert, mert az nem tesz jót sem a játékszernek, sem neked, ha rajta marad a tárgy felületén. Én a magam részéről nem szívesen kísérleteznék ezzel, kevésbé bízom a gépben, hogy tényleg nem kerül nemkívánatos szer a kincseimre. Meg aztán idegenkedek is attól, hogy ugyanott mossam az análdugót, mint az evőeszközöket.

Tévhit, hogy a párod péniszétől kell elélvezned

Ehelyett (és a fertőtlenítő spray helyett) opció lehet még a vízben történő 3 perces forralás. Ez azoknál a játékszereknél jöhet szóba, amik vízállók és bírják a forró vizet (fém, üveg, szilikon). Érdemes egy konyharuhát is tenni melléjük a fazékba, hogy ne koccanjanak össze. Számomra ez a megoldás is egy kicsit bizarr, úgyhogy én maradnék az eredeti fertőtlenítős megoldásnál.

PoliLili felnőtteknek szóló szexedukációs tevékenységével már nem csak az Ébredő Szexualitás blogon és YouTube csatornán találkozhatsz, hanem itt, a Glamourban is!

Ez is érdekelhet

Az elfeledett 15. aradi vértanúról készült musical a Madách Színházban

Az elfeledett 15. aradi vértanúról készült musical a Madách Színházban

G-Életstílus

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

Monitor

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról