18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Tényleg lehet bajod attól, ha rendszeresen használsz vibrátort?

„Mi lesz, ha rászokok a rezgésre, és mást már nem is fogok tudni élvezni?” Sokakban merül fel ez a kérdés a vibrátorhasználat kapcsán. Mások amiatt aggódnak, hogy kárt tehetnek a női szerveikben, vagy annyira ráfüggenek, mint más az alkoholra. Nézzük, mennyire reálisak ezek a félelmek!

Gondolkodtál már azon, vajon milyen hatással van a testedre a vibrátor használata? Árthat neki? Felsértheti? Érzéketlenné teheti? Utánajártunk!
Gondolkodtál már azon, vajon milyen hatással van a testedre a vibrátor használata? Árthat neki? Felsértheti? Érzéketlenné teheti? Utánajártunk!
Fotó: Profimedia

Onnan érdemes kiindulni, hogy a játékszerek használatához sokakban kötődik egy nagy adag szégyenérzet. „Biztos nem vagyok normális, hogy egy géppel szeretek szexelni...” – gondolják. Mivel elhitették velünk, hogy csak az az elfogadott, ha a párunkkal élvezkedünk, azon belül is csak a behatolásos együttlét az egyetlen valódi formája a szexnek, így érthető, hogy azok, akik egy tárgytól élveznek el, azt gondolhatják, beteges a viselkedésük. Pedig valójában nem az. Mindenkinek joga van olyan szexuális életet teremteni magának, amilyet csak akar, mindaddig, amíg ezzel nem árt másoknak és nem szeg törvényt. Így már beláthatjuk, hogy a napi szintű vibrátorhasználat egyáltalán nem bűn.

Okozhat a vibrátor fizikai kárt a testemben?

Amikor erősebb bizsergetést választunk, utána érezhetünk egyfajta enyhe tompaságot, vagy utó-zsizsgést is, ez pedig joggal kelthet ijedtséget: „Lehet, hogy kárt teszek magamban?”. Számtalan masszírozó gép létezik. Amikor beledugjuk a lábunkat a talpmasszírozóba, vagy beállunk a gyógyfürdőben a vízsugár alá, az is hasonlóan furcsa érzeteket vált ki, mégsem aggódunk, hogy bajunk esik. Talán azért, mert ehhez nem kapcsolódik szégyenérzet, nem aggódunk közben, hogy normálisak vagyunk-e, hiszen látjuk, hogy mások is csinálják. Arról nem is beszélve, hogy a marketingje is jobb ezeknek a gépeknek: azt kommunikálják róluk, hogy nagyon egészségesek.

Nos, az orgazmus is jót tesz, nem csak a hátizmok kimasszírozása. Ahogy az élet minden más területére, erre is igaz, hogy ésszel érdemes csinálni. Ha hosszan és erősen dörzsölöd a fogad fogkefével, sérülhet az ínyed. Még egy kanállal is okozhatsz magadban kárt, úgyhogy természetesen vibrátorral is.

A The Journal of Sexual Medicine-ben megjelent kutatás azt mondja, a megkérdezettek 29.5%-a jelentett genitális tüneteket vibrátorhasználattól. 16,5% zsibbatdságot, 8,9% irritációt, 8% gyulladást vagy duzzanatot, 3% fájdalmat, 1,1% felsértett genitáliát. Bár ezek ijesztő számok, nem tudjuk, hány alkalommal fordult elő, ahogy azt sem, pontosan mit csináltak. Mennyire durvultak? Mennyire estek túlzásba? Volt-e előzménye ezeknek a panaszoknak? Éreztek-e hasonlót sima szeretkezés közben is?

Miért használnak a nők szexjátékokat, ha nem jobbak, mint a férfiak?

Nem vagyok benne biztos, hogy kevésbé veszélyes vibrátort használni, mint a pároddal kutyapózban csinálni (játékszerek nélkül). Én például számtalanszor éreztem fájdalmat a méhszájamnál, ha túl mélyre ment a partnerem pénisze, sok alkalommal történt felületi sérülés a hüvelyemben, mert még nem tágultam ki eléggé behatolás előtt, és egy jobban sikerült menet következtében akár enyhe zsibbadás is előfordult. Ráadásul, ha belegondolsz, ha mondjuk kocogni mész, ott is ugyanúgy érhetnek balesetek, sérülések. Az élet nem veszélytelen, de nem hinném, hogy nagyobb kockázattal járnak a vibrátorhasználat, mint például a kerékpározás.

Okozhat függőséget?

Egy nagyon jó hasonlatot hallottam erre: a WC papír egy csodálatos találmány, ami nélkül nem igazán akarnál élni. Technikailag ezt nem nevezhetjük függésnek, még csak kényszerességnek is. Egyszerűen tudod, hogy nagyon praktikus, és bolond lennél nem használni.

Ha a vibrátor csodálatos gyönyörökben képes részesíteni, akkor ez szintén egy nagyon hasznos tárgy az életedben. Vannak olyan nők, akik például addig sosem éltek át orgazmust, amíg a birtokukba nem került egy ilyen játékszer. Az erkölcs-csőszök persze jöhetnek azzal, hogy abnormális a működésük, de a nagy egészségügyi szervezetek erről másképp vélekednek. Nem tartozik a devianciák, betegségek közé az, ha valaki a rezgésre szeret elélvezni. Ez egyszerűen egy preferencia.

Én például nagyon fázós lábú vagyok, ezért még tavasszal is vastag mamuszban szoktam dolgozni. Elképzelhető, hogy valami baj van a keringésemmel, de ezért még kár lenne engem elkárhoztatni. Ahelyett, hogy magamat vádolnám, milyen béna vagyok, inkább felhúzom a mamuszt, és elfelejtem a fázást. Függök a mamusztól? Nos, nélküle nagyon kellemetlen lenne, igen. De akkor is az volt, amikor még nem volt ilyen meleg lábbelim. Nem a mamusz hibája a lábfázás.

Igen, lehetséges, hogy a vibrátoros szexet jobban fogod élvezni, mint anélkül. Ez baj? Ha veszel egy jobb autót, amit könnyebb vezetni, mint a korábbit, akkor ezen nem gondolkodnál el. Véleményem szerint inkább örülj neki, hogy találtál egy olyan módot, amivel még nagyobb gyönyöröket élhetsz át.

Persze teljesen jogos, ha szeretnél vibrátor nélkül is kapcsolódni a testedhez. Ha így érzel, tégy így! A te döntésed, milyen egyensúlyt szeretnél beállítani a szexuális életedben, miből mennyit szeretnél. A játékszer erre nem fog kényszeríteni. Ha viszont úgy érzed, valóban nem tudsz leállni, pedig szeretnél, akkor érdemes szexuálipszichonlógushoz fordulnod. Az ilyen esetekben sem valószínű, hogy a vibrátor lesz az, ami „elront”. Sokkal inkább valószínű, hogy például a szexszel pótolsz valami hiányt az életedben, és ezt az űrt érdemes gyógyítani. Azzal önmagában semmi gond nincs, ha - akár vibrátorral, akár anélkül - sokat szeretsz szexelni. A kérdés az, hogy okoz-e ez konfliktust, nehézséget az életetdben.

„A férjemmel szeretnék szeretkezni, nem Robin Hooddal vagy James Bonddal”

Nem mindenkinek lesz a kedvence!

Természetesen nem akarom arra buzdítani az összes nőt, hogy „mindenképp vásároljon vibrátort, mert csak azzal az igazi a szex, és ahhoz fogható gyönyöröket máshogy nem élhet át”. Ahányan vagyunk, annyi féle a szexualitásunk. Mindenkinek más jön be, más esik jól. Van, aki imádja a vibrátort, van, aki viszolyog tőle, van, akinek semmi különös érzést nem nyújt.

A fontos az, hogy ismerd, mi a jó neked, és csakis az számítson, hogyan lehet jó neked (és a párodnak), nem pedig az, hogy mit gondolsz, mit szólnának ehhez mások, normális vagy-e szerintük. Ha odafigyelsz a testedre és a lelkedre, nagy eséllyel meg fogja súgni, mi a neked való!

PoliLili felnőtteknek szóló szexedukációs tevékenységével már nem csak az Ébredő Szexualitás blogon és YouTube csatornán találkozhatsz, hanem itt, a Glamourban is! Ingyenes webinárjaira itt tudsz jelentkezni.

Hogy még jobban élvezd a felnőtt játékokat:

Ez is érdekelhet

Harry Potter kvíz: Most kiderül, melyik Roxfort-házba kerülnél a személyiséged alapján

Harry Potter kvíz: Most kiderül, melyik Roxfort-házba kerülnél a személyiséged alapján

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

PR

Végre itt a jó idő! Mutatjuk a legjobb szabadtéri programokat (x)

Végre itt a jó idő! Mutatjuk a legjobb szabadtéri programokat (x)

PR

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

PR

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)