Egész évben napsütés - Izraelbe egyszer el kell menned

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egy ország, amely 4000 éves történelmet hordoz magában. Ismerd meg te is a sokszínű és gyönyörű Izraelt! Könnyen lehet, hogy ez lesz a kedvenc nyaralási célpontod.

Egész évben napsütés - Izraelbe egyszer el kell menned
Fotó: Shutterstock

A fapados repülők világában nagyjából bárhova olcsón, gyorsan és könnyedén eljuthatunk., Nagy-György Bori azon nyomban be is barangolta a gyönyörű közel-keleti országot, reméljük, beszámolójától te is kedvet kapsz Izraelhez a következő nyaralásod szervezésekor.

Fotó: Shutterstock

Közel-keleti boldogságsziget
Én is beleestem abba a hibába - annak ellenére, hogy imádok utazni, gyakorlatilag bárhova -, hogy azt gondoltam Izraelről, egy a sok veszélyes közel-keleti állam közül, és hogy meggondolatlanság ide utazni, főleg ezekben a rendkívül veszélyes időkben. De első kézből állíthatom, hogy ez nem igaz! Amint betettem a lábam a világ egyik legősibb kultúrájának a hazájába, rádöbbentem, hogy Izrael egy valódi oázis. Az északról Libanon és Szíria, délkeletről Jordánia, nyugatról pedig Egyiptom által körülhatárolt, meglehetősen fiatal államot, ami egy rendkívül színes kultúrának ad otthont, a vendégszeretet és a szabadság jellemzi leginkább. Ez az ország, ahol keresztények, zsidók és arabok élnek együtt, az a föld, amelyért évezredek óta nemzetek harcolnak, az a szenthely, amely a keresztény és a zsidó kultúra számára egyaránt kultikus. Izrael nemcsak kulcsfontosságú zarándokhely, hanem mindazok számára is tökéletes úti cél, akik nyitottak a világ egyik legősibb kultúrájának a megismerésére. Lássuk csak, melyek azok a helyek, amiket mindenképpen látnod kell, amikor Izraelbe utazol ezen a nyáron!

Megnyílt Európa első víz alatti étterme és nem jutunk szóhoz, annyira menő

Megnyílt Európa első víz alatti étterme és nem jutunk szóhoz, annyira menő

365 nap nyár
Eilat Izrael legdélebben fekvő városa, az a varázslatos hely, ahol az egyik pillanatban a Negev-felvidéken és az Arava-sivatagban utazol a vörös, szürke, fehér és sárga sziklák között, majd a másikban a Vörös-tenger Akabai-öblében találod magad, ahol Egyiptom, Szaúd-Arábia és Jordánia találkozik Izraellel. A legenda szerint itt látogatta meg Sába királynője Salamon királyt, ami nem véletlen, hiszen Eilatban a napfény szerelmesei, a tengeri élővilág kedvelői és a sivatag rajongói egyszerre gazdagodhatnak különleges élményekkel.

Az áfamentes tengerparti város az izraelieknek is az egyik kedvenc üdülőhelye, rengetegen jönnek ide, de nemcsak az olcsó vásárlási lehetőségek miatt, hanem mivel itt egész évben süt a nap és a téli hónapokban is 20 fok körül mozog a hőmérséklet, tökéletes úti cél egy kis kikapcsolódáshoz - a szállodák mindig tele vannak. A drágább szállodák mellett számos hosztel és Airbnb közül választhatsz már éjszakánként akár 11000 forinttól.

Fotó: Shutterstock

Az egyik legvagányabb dolog, amit Eilatban tehetsz, hogy meglátogatod a szabad delfines parkot. A Vörös-tenger partján fekvő Dolphin Reef a világon egyedülállónak számít. A bungalókkal beépített és relaxációs medencékkel ellátott szabadidőparkban a palackorrú delfinek természetes környezetben élnek, nincsenek bezárva, teljes harmóniában élnek együtt az emberrel. Az idelátogatóknak kiscsoportos snorklingra és búvárkodásra van lehetőségük, és ha szerencsések, akkor a delfinek oda is úsznak hozzájuk merülés közben, a partról viszont meg is lehet őket simogatni őket - de csak akkor, ha ők is úgy akarják. Az időpontfoglalás kötelező előre: www.dolphinreef.co.il

Fotó: Shutterstock

Egy feltöltő, delfinekkel való úszkálást követően maradj a tengeri kalandoknál, és látogasd meg a helyi Vízalatti Obszervatóriumot, ami a Coral Beach Nemzeti Park déli csücskénél található. A parkot 1974-ben nyitották meg a világon elsőként, és a mai napig ez a legnagyobb ilyen nevezetesség egész Közel-Keleten. Hatalmas akváriumok több méter magas üvegén keresztül körülbelül 800 állatfajt ismerhetsz meg, az obszervatóriumban pedig a tenger mélyére mászhatsz le, ahol a Vörös-tenger természetes élővilágát csodálhatod akár órákig.

Fotó: Shutterstock

Kijött az új Huawei okostelefon és bombább, mint eddig bármi!

Kijött az új Huawei okostelefon és bombább, mint eddig bármi!

Irány a sivatag!
A város közelében és a Masiv Eilat rezervátum lábánál a Nahal Shlomo tevetanyán próbálhatod ki, milyen a bódító ringatózás a napsütésben, vagyis a tevegelés. Miután letudtad a tevegeléssel együtt járó izgalmakat, egy kis kóstolót kapsz a beduin ételekből. A szemed előtt sül a laffa kenyér, amit aztán rendkívül finom kecsketejes, olívás krémmel töltenek meg, közben pedig a beduinokról is rengeteget megtudhatsz a sziklás utakon is meztelenül járó, nagyon jópofa kísérőtől.

Fotó: Shutterstock

Maradj a sivatagi élményeknél, és fizess be egy dzsiptúrára a Masiv Eilat rezervátumba, ahol gyönyörű, színes sziklákban gyönyörködhetsz. Ha szerencséd van, akkor olyan túravezetőt és sofőrt kapsz, aki számos izgalmas információt elmond az itteni élővilágról, megmutatja a Vörös Kanyont, és talán még kőszáli kecskékkel is találkozol az úton. Ez a fantasztikus kanyon veszi körül a Timna-völgyet, azt a rendkívül különleges és egyedülálló nemzeti parkot, ahol a legenda szerint Izrael királyának, Salamonnak a rézbányái működtek. Az Eilattól 30 kilométerre fekvő parkban érdemes megnézni a világon egyedülálló Gomba nevű természeti csodát, ez egy különleges vörös homokkőképződmény. Gombaformáját a szél, a pára és a víz eróziójának hatására kapta az évszázadok alatt. Hasonlóképpen jöttek létre Salamon oszlopai is, az a monumentális természeti látványosság, amiről talán a leghíresebb a Timna-völgy. Az oszlopok oldalán ősi egyiptomi hieroglifák is találhatók, amelyek III. Ramszesz fáraót és Hathor istennőt ábrázolják, illetve egy apró templom, amit Hathor, a termékenység és a szépség istennője tiszteletére építettek a bányászok i.e. a 14. században.

430 méterrel a tengerszint alatt
Látogasd meg a Holt-tenger partján található strandok valamelyikét, és lebegj kedvedre. Ne hagyd ki a világhírű iszappakolást sem.

Fotó: Shutterstock

A meleg levegőnek köszönhetően télen is 20 fok körüli a hőmérséklet, a víz pedig ennél csak még melegebb, add át magad ennek a rendkívüli élménynek.

A legszentebb hely
Jeruzsálemet, és mindazt, amit kínál, nem lehet szavakkal leírni. Hiába próbálnék bárkit is meggyőzni vallási hovatartozástól függetlenül (vagy anélkül) Izrael fővárosának az elképesztő hatásáról, mert képtelenség. Minden embernek egyszer legalább az életében el kell látogatnia erre a helyre, meg kell ismernie a történelem egyik, ha nem a leghíresebb helyszínét - végigjárni a Via Dolorosát, megtekinteni a Szent Sír-templomot, és végül a közel 3000 éves Siratófalat, ami a zsidó emberek legszentebb helye. Az a bizonyos hatás nem marad el, hidd el.

Fotó: Shutterstock

Fogadd meg ezeket és az életed kiegyensúlyozottabb lesz

Fogadd meg ezeket és az életed kiegyensúlyozottabb lesz

A csodás Tel-Aviv
Izrael New Yorkja, Miamija és Las Vegasa egyszerre ez a város. A fiatalok, a melegek, a divat- és a high-tech-őrültek kedvenc célpontja. Nevezhetnénk akár Közel-Kelet Párizsának is Izrael gazdasági és kulturális központját, főként az európai hangulata miatt. Nem árulunk zsákba macskát, Tel-Aviv nem olcsó, erre készülj fel, viszont a pezsgő, lüktető város, ami sosem alszik, pillanatok alatt a kedvenc helyed lesz a világon. Sétálj nagyokat a homokos tengerparton a pálmafák és a luxushotelek árnyékában, gyönyörködj a letisztult, fehér Bauhaus építészetben, fedezd fel a kiváló múzeumokat, éttermeket, térj be a hangulatos kávézók valamelyikébe, de ne hagyd ki Közel-Kelet legnagyobb szabadtéri piacát sem, a Yemenite negyedben levő Carmelt. Mindenekelőtt azonban látogasd meg Tel-Aviv ókori kikötővárosát, az egyiptomi és arab hatásokat tükröző Jaffát, mert ennél hangulatosabb helyet aligha látsz. Itt találod a legizgalmasabb kézműves boltokat, helyi divatszalonokat, ékszerészeket, és többek között a világhírű Ilana Goor szobrász és belsőépítész múzeumotthonát. De a legszebb mind közül akkor is az Abrasha Park, és az ott található boltív. A legenda szerint ha egy hajadon áthalad alatta, akkor hamarosan férjhez megy. Hajrá, lányok!

Fotó: Shutterstock

És mindez csak egy apró szelete Izraelnek, aminél színesebb és izgalmasabb kultúrát, országot aligha találsz.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Az 54 éves Cate Blanchett istennőként tündököl a Vogue címlapján

Az 54 éves Cate Blanchett istennőként tündököl a Vogue címlapján

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője