Ha 9-ből 7 igaz rád, olyan erős önbizalommal bírsz, hogy senki sem állíthat meg

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A gyorsan változó és olykor bizonytalan munkakörnyezetben az önbizalom több, mint egy kívánatos, vágyott állapot. Sokkal inkább egy olyan tulajdonság, ami a sikerességed és az általános jól-léted kulcsfontosságú eleme. Ezért sem mindegy, milyen szinten áll, mennyire erős, vagy épp mennyire van kitéve másoknak, mondjuk a feletteseid visszajelzéseinek.

Te mennyire érzed magad erősnek önbizalom fronton?
Te mennyire érzed magad erősnek önbizalom fronton?
Fotó: GLAMOUR/Getty Images

Az internetet böngészve számtalan írást találsz önbizalom témában, ezért ebben a cikkben most néhány kevésbé ismert stratégiát gyűjtöttem össze, amivel növelheted az önbizalmadat és a magabiztosságodat a munkahelyeden.

Hogyan hat az önbizalmad a munkahelyi jól-létedre és elégedettségedre? Ha magas az önbizalmadat, akkor…

  1. Bízol a képességeidben, ezért nagyobb eséllyel vállalsz be kihívást jelentő feladatokat, és nagyobb valószínűséggel kezdeményezel, ami magasabb munkahelyi teljesítményhez és előléptetésekhez is vezethet.
  2. Vállalod az egészséges mértékű kockázatokat a munkahelyeden: például gyakrabban osztod meg a kreatív vagy innovatív ötleteidet és gondolataidat, így megnő annak az esélye is, hogy felfigyelnek rád és a tehetségedre.
  3. Reziliensebb vagy és könnyebben birkózol meg a stresszes helyzetekkel,
  4. Asszertívabban kommunikálsz, érvényesíted az érdekeidet.
  5. Nem keresed a konfliktusokat, de nem is kerülöd el azokat, ha meg kell védened az álláspontodat és a határaidat.
  6. Képes vagy nemet mondani, ha úgy érzed, arra van szükség.
  7. Egészségesebb kapcsolatokat alakítasz ki és tartasz fenn másokkal.
  8. Tiszteletet váltasz ki a jelenléteddel.
  9. Motváltabb vagy és nem elégedsz meg kevesebbel, mint amit megérdemelsz.

Mindezek pedig hatással vannak arra, mennyire vagy elégedett a karriereddel, és ha a válaszod nem, akkor megteszed a szükséges lépéseket a változás érdekében. Na de mivel erősítheted az önbizalmadat?

10 egyértelmű jel, hogy valakinek félelmetesen alacsony az érzelmi intelligenciája

10 egyértelmű jel, hogy valakinek félelmetesen alacsony az érzelmi intelligenciája

A hatalmi pózok, és ami mögöttük van

Hallottál már Amy Cuddy-ról vagy a hatalmi (angolul power) pózokról? Amy Cuddy, a Harvard Egyetem szociálpszichológusának átfogó kutatásából kiderült, hogy az, milyen testtartást veszünk fel, befolyásolja a hormontermelésünket, így az önbizalmunkat is.

A kutatásból kiderült, hogy ha erőt sugárzó pózokat veszel fel, akkor csökkentheted a kortizol szintedet és növelheted a tesztoszteron szintedet. Mindössze naponta 2 perc erőt sugárzó “pózolással” (például csípőre tett kézzel állva), megváltoztathatod a hormonjaidat és így extra önbizalomra tehetsz szert.

Vezesd be az életedbe a mikro-tanulást!

Ha te is azok közé tartozol, akik szeretnének fejlődni, új tudásra és készségekre szert tenni, de úgy érzed, hogy így is roskadozol a teendők súlya alatt, akkor extra magabiztosságot adhat számodra, ha bevezeted a mkirotanulást. Ahelyett, hogy túlterhelnéd magad nagy mennyiségű új információval, bontsd a tanulást “falatnyi”, vagyis fogyasztható darabokra.

A mikro-tanulás lehetővé teszi a gyors, kezelhető ismeretszerzést, amelyet azonnal alkalmazhatsz a munkádban. Például szánj naponta 10-15 percet arra, hogy valami újat tanulj a szakterületedhez kapcsolódóan. Olvass el 2-3 cikket a témában, ami érdekel, vagy használj a mikro-tanuláshoz tervezett appokat, hogy a folyamatot magával ragadóan és hatékonnyá tedd.

Van már pozitív megerősítések mappád?

Kezdj el összegyűjteni akár fizikailag egy dobozban vagy mappában, akár egy digitális dokumentumban minden olyan pozitív visszacsatolást vagy visszajelzést, amit kaptál. Ezt megteheted úgy is, hogy hetente 10-15 percet azzal töltesz, hogy leírod az adott heti eredményeidet, legyenek azok bármilyen aprók vagy nagyok.

Naplót is vezethetsz, hogy nyomon kövesd a fejlődésedet, és megünnepelhesd a kisebb győzelmeket. Aktívan kérj visszajelzést a megbízható kollégáidtól, a barátaidtól vagy a feletteseidtől is. Gyűjts össze mindent, és ha úgy érzed, hogy egy kis önbizalom-növelésre van szükséged, tekintsd át ezeket a mappákat vagy dokumentumokat!

Az érzelmi manipuláció mesterei: 7 dolog, ami segít lebuktatni még a legokosabb manipulátort is

Az érzelmi manipuláció mesterei: 7 dolog, ami segít lebuktatni még a legokosabb manipulátort is

Sajátítsd el az ön-együttérzés művészetét!

Az ön-együttérzés nem azonos az önsajnálattal. Ez sokkal inkább azt jelenti, hogy kedvesen és megértően bánsz magaddal, különösen akkor, amikor hibázol vagy nem olyan a viselkedésed vagy az eredményeid, amelyeket elvárnál magadtól.

Amikor stresszesnek érzed magad, szánj néhány percet arra, hogy felismerd és elfogadd az érzéseidet, és emlékeztesd magas arra, hogy a hibák és a kihívások az emberi tapasztalat részei. Bátorítsd magad úgy, mintha a saját magad edzője vagy a legtámogatóbb társa lennél!

Vizualizálj!

A vizualizáció az egyik legerőteljesebb eszköz, ha növelni szeretnéd az önbizalmadat, mivel ezzel mentálisan felkészíted magadat a sikerre. Az agyat nem tudsz egyszerre a negatív és a pozitív kimenetelre is fókuszálni, ezért ha a pozitív kimeneteleknek adsz teret a vizualizációs technikák alkalmazása által, akkor a sikerre huzalozhatod az elmédet!

Az érzelmileg intelligens emberek 8 tulajdonsága - rád mennyi igaz?

Az érzelmileg intelligens emberek 8 tulajdonsága - rád mennyi igaz?

A technikák közé tartozik a siker vizualizáció: tölts minden nap néhány percet azzal, hogy nagy részletességgel elképzeled, milyen az, amikor már elérted a céljaidat. Egy másik technika a forgatókönyv-tervezés: képzelj el olyan szcenáriókat, amikor különböző kihívást jelentő helyzetekkel kell szembenézned, és te magabiztosan és hatékonyan kezeled azokat.

Hozz létre egy önbizalom-bomba lejátszási listát!

A zene erőteljes hatással van a hangulatra és a motivációra is. Készíts egy lejátszási listát olyan dalokból, amelyek erőt és magabiztosságot nyújtanak, és hallgasd ezt a lejátszási listát a munkába menet, hogy a napot jó hangulatban kezdhesd vagy abban az esetben, ha szükséged van egy kis extra energiára.

Vegyél példát a magabiztos emberekről!

Tanulmányozd a magabiztos és sikeres emberek viselkedését akár a közvetlen környezetedben, akár olyanokét, akikkel a médiában vagy az interneten találkozol. A munkahelyeden tölts időt olyan mentorokkal és kollégákkal, akik magabiztosságot sugároznak, hogy tanulj a hozzáállásukból és a viselkedésükből. Finoman tükrözd és próbáld ki a megfigyelt magabiztos viselkedést, például a kommunikációs stílusukat vagy a testtartásukat.

8 stratégia a kiégés ellen, amit minden munkavállalónak ismernie és alkalmaznia kellene a szakértő szerint

8 stratégia a kiégés ellen, amit minden munkavállalónak ismernie és alkalmaznia kellene a szakértő szerint

Alakíts ki személyes márkát!

Egy erős személyes márka létrehozása jelentősen növelheti az önbizalmadat, és ehhez nem feltétlenül kell vállalkozónak lenned. Szervezz magadnak egy én-márka workshopot, amely során a következővel foglalkozol: határozd meg az egyedi értékeidet, és gyűjtsd össze, mi különböztet meg téged a munkatársaidtól vagy a hasonló területen működőktől.

Mi a te USP-t vagyis az az egyediséged, ami “eladhatóvá” tesz téged a szakterületeden. Rendszeresen frissítsd az önéletrajzodat, a LinkedIn-profilodat és egyéb szakmai platformjaidat, hogy azok következetesen tükrözzék az énmárkádat. Oszd meg szakértelmedet blogokon, cikkekben vagy a közösségi médiában közzétett bejegyzéseken keresztül, hogy gondolatvezérként légy jelen a piacon.

Legyen egy saját önbizalom-csapatod!

Vedd körül magad támogató társakkal, akikről biztosan tudod, hogy a legjobbat akarják neked és te is nekik! Legyetek jelen egymás életében “önbizalom-szurkolókként”, tehát ha valamelyikőtök épp hiányt szenved a magabiztosságban, akkor segítsétek őt minden erővel! Határozzatok meg lépéseket, hogyan építhetitek az önbizalmatokat és rendszeresen ellenőrizzétek egymást a haladást illetően.

9 egyszerű mindfulness technika, amitől gyorsabban megy a munka, és még a kedved is jobb lesz

9 egyszerű mindfulness technika, amitől gyorsabban megy a munka, és még a kedved is jobb lesz

Tanuld meg a nemet mondás művészetét!

Az egészséges határok kijelölése nem csak a közhelyes önsegítő és motivációs anyagok kedvenc gyakorlata, de kulcsfontosságú az önbecsülésed és az önbizalmad megőrzéséhez és a kiégés megelőzéséhez. Gyakorold a diplomatikus nemet mondás képességét! Tanulj meg udvariasan, de határozottan nemet mondani az olyan feladatokra és kérésekre, amelyek nem felelnek meg a céljaidnak vagy amelyek egyszerűen felesleges terheket jelentenének.

Használj önbizalom-horgonyokat!

Használj fizikai tárgyakat vagy szimbólumokat, amelyek emlékeztetnek az erősségeire és az elért eredményeidre! Ezek közé tartozhatnak az íróasztali tárgyak: mint kitüntetések, bizonyítványok vagy személyes emléktárgyak vagy a viselhető horgonyok, vagyis olyan ékszerek vagy ruhadarabok, amelyek erőt és magabiztosságot adnak.

Az önbizalmad növelése nem csak a külső cselekedetekről szól, hanem a folyamatos a gondolkodásmódod megváltoztatásáról is. A fenti stratégiák alkalmazásával növelheted az önbizalmadat, javíthatod a jól-létedet és a következő szintre emelheted a szakmai életedet.

Köszönjük szavazatát!

Mit gondolsz, a te önbizalmad rendben van?

Igen, határozottan
Nem, nagyon nincs
Dolgozom rajta
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Az Ikreket próbára teszik, a Nyilas hallgasson a megérzéseire - július 24.

Napi horoszkóp: Az Ikreket próbára teszik, a Nyilas hallgasson a megérzéseire - július 24.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)