A kivételesen reziliens emberek 8 szokása - rád mennyi jellemző?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A reziliencia, vagyis a lelki ellenálló-képesség, különösen népszerű fogalommá vált az elmúlt években. Ez azonban nem csak a nehéz helyzetekből való talpra állásról szól, hanem arról is, hogy a nehézségekkel szembenézve is fejlődhetsz és előreléphetsz. A reziliens személy az élet kihívásait türelemmel, elfogadással és erővel vészelheti át, sőt, egyre erősebbé válhat.

Reziliens vagy? Most kiderül!
Reziliens vagy? Most kiderül!
Fotó: IMaxTree

Bár a reziliencia, tehát az ellenálló-képesség fejleszthető és tanulható, egyes emberek természetüknél fogva rendkívüli ellenálló-képességgel rendelkeznek. Ha valaha is elgondolkodtál azon, hogy ebbe a reziliens kategóriába tartozol-e, íme néhány jel, amiből ezt felismerheted.

1. Szembe nézel a kihívásokkal, ahelyett, hogy megfutamodnál!

A rendkívül rugalmas és reziliens személyek egyik jellemző tulajdonsága, hogy hajlandóak szembe nézni a kihívásokkal. Ahelyett, hogy visszariadnának a nehéz helyzetektől, inkább a növekedés és a tanulás lehetőségét látják azokban.Ha azon kapod magad, hogy lelkesen vállalod az új kihívásokat, és az akadályokat a sikerhez vezető ugródeszkának tekinted, az a rugalmasság egyik jelentős mutatója.

2. Képes vagy alkalmazkodni a változó körülményekhez úgy, hogy közben nem adod fel önmagad!

A reziliens személyek figyelemre méltóan képesek alkalmazkodni a változásokhoz. Legyen szó akár a körülmények hirtelen megváltozásáról, akár egy karrierváltásról, gyorsan át tudják alakítani gondolkodás-módjukat és a viselkedésüket, hogy az új környezetben is boldogulni tudjanak.

Ha úgy látod, hogy te is viszonylag könnyedén, túlzott mértékű szorongás és frusztráció nélkül vagy képes eligazodni a változások és a káosz közepette is, valamint meg tudod őrizni a stabilitás érzését, akkor valószínűleg magas szintű rezilienciával rendelkezel.

5 módszer, hogy sokkal könnyedebb legyen az életed, még a legnagyobb nyomás közepette is

5 módszer, hogy sokkal könnyedebb legyen az életed, még a legnagyobb nyomás közepette is

3. Pozitívan tekintesz a jövőbe

A pozitív szemlélet fenntartása a megpróbáltatásokkal szemben is a reziliencával rendelkező személyek egyik legfontosabb jellemzője. Ahelyett, hogy a negatív körülményeken rágódnának, inkább a megoldások megtalálására és a reményteljes hozzáállás fenntartására összpontosítanak.

Ha hajlamos vagy meglátni a kihívásokkal teli helyzetek jó oldalát, és optimizmussal közelíteni az élethez, az annak a jele, hogy reziliens gondolkodásmóddal rendelkezel. Napoleon Hill, a 20. századi amerikai sikerszerző így fogalmazott: Minden viszontagság, kudarc és fájdalom magában hordja valamilyen vele egyenértékű jótétemény csíráját!

4. Erős támogatói hálózatod van

A reziliens személyek felismerik a társas támogatás fontosságát, mint erőteljes megküzdési módot. Szoros és mély kapcsolatokat ápolnak a barátaikkal, a családtagjaikkal és a mentoraikkal, akik bátorítást és útmutatást nyújtanak számukra a nehéz időkben. Ha van egy megbízható támogatói hálózatod, akikre támaszkodhatsz, azt tükrözi, hogy felvértezted a pszichológiai immunrendszeredet.

5. Gyakorolod az ön-együttérzést

A magas lelki ellenálló-képességgel rendelkező személyek kedvesek önmagukkal, különösen a nehézségek idején. Ahelyett, hogy ostoroznák önmagukat, saját maguk ellenségévé válnának, önkritikába vagy hibáztatásba bocsátkoznának, inkább gyakorolják az önmaguk iránt érzett együttérzést és ugyanolyan kedvességgel bánnak önmagukkal, mint amilyet a legjobb barátjuk számára is nyújtanának.

Ha képes vagy megbocsátani magadnak azokért a hibákért, amit elkövettél, gyakorolhatod az öngondoskodást és az ön-együttérzést. Fontos megjegyezni, hogy ez nem azonos az önsajnálattal és azzal, hogy áldozat szerepbe sodrod magad. Éppen ellenkezőleg: azzal, hogy beismered és elfogadod azt, hogy te is hibázhatsz, felelősséget vállalsz az életedért amellett, hogy megbocsátasz magadnak.

6. Kifejlesztettél probléma-megoldó készségeket

A kivételesen reziliens személyek kiválóak a probléma-megoldásban és a döntéshozatalban, még nagy nyomás alatt álló helyzetekben is. Nyugodt és racionális gondolkodásmóddal közelítik meg a problémákat, kezelhető lépésekre bontva azokat és többféle megoldást is mérlegelnek. Ha ügyesen találsz kreatív megoldásokat összetett problémákra és nyomás alatt is koncentrált tudsz maradni, az a rezilieincia különösen magas szintjére utal.

4 apró szemléletváltó gondolat, ami túlzás nélkül megváltoztatja az életedet

4 apró szemléletváltó gondolat, ami túlzás nélkül megváltoztatja az életedet

7. Tudod, hogy képes vagy a fejlődésre

A kiemelkedően reziliens személyek fejlődési gondolkodásmóddal (angolul: growth mindset) rendelkeznek és hisznek abban, hogy képességeik és intelligenciájuk erőfeszítéssel és kitartással fejleszthető. A kudarcokat inkább a tanulás lehetőségének tekintik, mintsem a világ végének. Ha erősen hiszel abban, hogy kemény munkával és elszántsággal képes vagy legyőzni a kihívásokat, az a reziliens gondolkodásmódot tükrözi.

8. Képes vagy kontrollálni az érzelmeidet

A reziliens egyének ügyesek az érzelmeik szabályozásában, még a viszontagságokkal és konfliktusokkal fűtött helyzetekben is. Képesek az érzelmeiket egészséges módon kifejezni anélkül, hogy azok impulzívan átvennék az irányítást. Ha erős érzelmi rugalmassággal rendelkezel és hatékonyan tudod kezelni a stresszes szituációkat, az annak a jele, hogy rendelkezel a reziliens egyénekre jellemző érzelmi erővel.

A lelki ellenálló-képesség lehetővé teszi számodra, hogy boldogulj a nehézségekkel közepette. Ha felismeri magadban ezeket a jeleket, akkor gratulálok - rendkívüli rugalmassággal rendelkezel, amely az életed minden területén jó szolgálatot tesz. Ápold továbbra is ezt a képességet, és ne feledd, hogy a reziliencia olyan készség, amelyet gyakorlással és önismerettel tovább lehet fejleszteni. Fogadd el a kihívásokat, tartsd fenn a pozitív szemléletet és támaszkodj a támogató hálózatodra, ha szükséges.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez a tökéletes távkapcsolat titka a szakember szerint

Ez a tökéletes távkapcsolat titka a szakember szerint

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)

PR

Ezt a 3 kérdést kell föltennünk magunknak, hogy biztosan jó döntést hozzunk (x)

Ezt a 3 kérdést kell föltennünk magunknak, hogy biztosan jó döntést hozzunk (x)

PR

A legjobb tippek a stressz okozta bőrproblémák ellen (x)

A legjobb tippek a stressz okozta bőrproblémák ellen (x)

PR

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)