Meghalni sincs időd? 6 zseniális időgazdálkodási módszer, ami TÉNYLEG működik

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ebben a folyamatosan és szinte megállíthatatlanul rohanó, sőt gyorsuló világunkban a stressz a mindennapi élet elkerülhetetlen velejárójának tűnhet. A megterhelő munkabeosztástól kezdve a személyes kötelezettségekig könnyen úgy érezheted, hogy a véget nem érő teendők listája túlterheli az idegrendszeredet. Az időgazdálkodás művészetének elsajátítása azonban jelentősen csökkentheti a stresszt és javíthatja az általános közérzetedet is.

Meghalni sincs időd? 6 zseniális időgazdálkodási módszer, ami TÉNYLEG működik
Fotó: Getty images/Glamour

Ebben a cikkben megosztok néhány praktikus időgazdálkodási technikát, ha te is szeretnéd stresszmentésíteni magad a mindennapi hajtásban.

Építsd be a mozgást a napodba!

A fizikai aktivitás elengedhetetlen a stressz csökkentéséhez és a koncentráció javításához is. Talán úgy gondolod, hogy a mozgással csak időt veszel el attól, hogy teljesíts, pedig épp ellenkezőleg! Tarts rövid szüneteket a nap folyamán, akkor is, ha irodában dolgozol, és szánj pár percet arra, hogy sétálj egyet vagy végezz nyújtógyakorlatokat. A tested elfárad, ha huzamosabb ideig ugyanabban a pozícióban marad, és ez hatásai van az energiaszintedre és a koncentrációdra is.

Ha valaha utaztál repülőgépen egy huzamban 5+ órát, pontosan tudod milyen érzés ez. Hosszú repülőutak esetén is javasolják, hogy állj fel 1-2 óránként, és sétálj el a mosdóig és vissza, vagy nyújtózz egyet. Ha irodai munkát végzel napi 8 órában, pontosan ugyanazt teszed a testeddel, mintha hosszú órákat a repülőgépen ülnél. Ha szeretnéd egy kicsit felfrissíteni magad, és kitisztítani az elmédet, építsd be az átmozgató gyakorlatokat a napi munkavégzési rutinodba.

Jelölj ki időt az aggódásra!

Míg a legtöbb sikerkönyv azt üzeni számodra, hogy gondolkodj pozitívan, az erőltetett és túlzott optimizmus ugyanolyan ártó lehet, mint a megállás nélküli panaszkodás. Az érzelmek elnyomása is belső feszültséget okoz. Mindannyiunknak vannak energikusabb, pozitívabb és lehangolóbb, negatívabb pillanatai.

6 módszer, hogyan csökkentheted a munkahelyi szorongást a mindfulness segítségével

6 módszer, hogyan csökkentheted a munkahelyi szorongást a mindfulness segítségével

Van egy egészségesebb módja is annak, hogy kifejezd negatív érzéseidet. Különíts el egy bizonyos időtartamot - például napi 15 percet - arra, hogy az aktuális aggodalmaiddal foglalkozz. Ez idő alatt engedd meg magadnak, hogy teljes mértékben tudomásul vedd és beazonosítsd az aggodalmaidat - és azok forrását is. Sorold fel az összes aktuális aggodalmadat, akár írd is le azokat, ha ez segít a tudatosításban.

Gondolkodj el azon, mennyire reálisak a félelmeid és az aggodalmaid, és mi a legrosszabb, ami történhet, valamint azt is fogalmazd meg, hogyan cselekednél, ha az bekövetkezik. Ha lejárt a 15 perc, egyszerűen engedd el az aggodalmat kiváltó gondolataidat, és térj vissza a munkádhoz vagy a napi feladataihoz. Holnap visszatérhetsz hozzájuk, de a mai napra ennyi volt!

Hozd létre az “erő óráját”!

Az előző tipphez hasonlóan ez is egy elsőre furcsa módszernek tűnhet, de hatásos. Az “aggodalom percei” mellett jelöld ki a nap egy meghatározott óráját az “erő órájának”, amikor kizársz minden lehetséges zavaró tényezőt a környezetedben, és teljes fókusszal, megszakítás nélkül dolgozol. Gondolj arra, hogy mindössze 60 percet szánsz a teljes fókuszra, utána lazíthatsz a figyelmeden.

Ez alatt az idő alatt iktass ki minden zavaró tényezőt, például a telefonos értesítéseket és e-maileket, bezárod az ajtókat, füldugót vagy fülhallgatót használsz, esetleg koncentrálást segítő zenét hallgatsz. Kötelezd el magad, hogy a legfontosabb feladatokon dolgozol. Ha minden nap egy meghatározott órát szentelsz az elmélyült, koncentrált munkára, maximalizálhatod az eredményességedet, és kevesebb idő alatt többet érhetsz el.

Alkalmazd az ötperces szabályt!

Az ötperces szabály szerint, ha egy feladatot öt perc alatt vagy annál rövidebb idő alatt el lehet végezni, akkor azonnal végezd is el. Ez az egyszerű, de hatékony technika segíthet megelőzni, hogy felhalmozódjanak és stresszforrássá váljanak a kisebb feladatok. Legyen szó egy e-mail megválaszolásáról, papírmunkák iktatásáról vagy a munkahelyei asztalod rendbetételéről, ha ezeket a gyors feladatokat azonnal megoldod, amint felmerülnek, felszabadíthatod a mentális energiádat és megelőzheted a halogatást.

Kísérletezz az időblokkokkal!

Az időblokkok technikája azt jelenti, hogy a nap folyamán meghatározott időblokkokat tervezünk be a hasonló típusú tevékenységekre vagy feladatokra. Ahelyett, hogy kizárólag a teendők listájára hagyatkoznál, a naptáradban különíts el időegységeket olyan feladatokra, mint például az e-mailek írása/ megválaszolása, a koncentrált munkafolyamatok vagy megbeszélések. Ez a módszer segíthet abban, hogy struktúrát teremts a napi és heti folyamataidban, és hatékonyabban tudod menedzselni az idődet, ami az eredményességed növekedéséhez és a stressz csökkenéséhez vezet.

Ha 10 jelből 8-at tapasztalsz, túlélő üzemmódban vagy a munkahelyeden

Ha 10 jelből 8-at tapasztalsz, túlélő üzemmódban vagy a munkahelyeden

Fogadd el a tökéletlenséget!

Engedd el a tökéletesség kényszerét, és fogadd el a tökéletlenséget a munkádban és az életedben. Fogadd el, hogy nem minden megy a terv szerint, és ez rendben van. Ahelyett, hogy a tökéletességre törekednél, összpontosíts a fejlődésre és a hibáidból való tanulásra. A cselekvés fontosabb és többre is jutsz, mintha halogatnád a teendőidet, mert attól tartasz, hogy nem lesz elég jó vagy tökéletes a munkád.

Biztosan hallottad már a mondást, miszerint: “A kész jobb, mint a tökéletes.”. A rugalmasság gondolkodásmódjának elsajátításával hatékonyabban tudsz megbirkózni a kihívásokkal is és csökkentheted a felesleges stresszt.

Tervezz be rendszeresen ön-gondoskodási szüneteket!

A nap folyamán szánj időt önmagadra is, hogy feltöltődhess és felfrissülj. Akár egy csésze tea elfogyasztásával, akár egy sétával a szabadban vagy a közeli parkban, egy kedvelt hobbi gyakorlásával, vagy a tízlépéses koreai arcápolási rutinoddal, az egyensúly fenntartásához és a stressz csökkentéséhez elengedhetetlen, hogy időt szánj magadra. Alakítsd ki a saját, személyre szabott ön-gondoskodási rutinodat, ami jó alapot ad a mindennapokhoz, és hozzájárul a fizikai, mentális és érzelmi jól-létedhez.

A Szex és New York úgy tanított neked egy sor pszichológiai módszert, hogy észre sem vetted

A Szex és New York úgy tanított neked egy sor pszichológiai módszert, hogy észre sem vetted

Ha ezeket a tippeket beépíted az időgazdálkodási “szerszámosládádba”, proaktív lépéseket tehetsz a stressz csökkentése, a hatékonyság növelése és egy egészségesebb egyensúly kialakítása érdekében. Ne feledd, hogy a hatékony időgazdálkodás nem egy mindenki számára egyformán alkalmazható megoldást jelent, ezért ne félj kísérletezni a különböző technikákkal és az egyedi igényeidhez és preferenciáihoz igazítani azokat.

Szerzőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológusként és business coach-ként dolgozik, hogy startupokat, kis-és középvállalkozásokat, valamint azok vezetőit támogassa a fejlődésben, az üzleti és egyéni hatékonyság növelésében. Fő területe az én-vezetés, vagyis annak kérdése, hogyan tudjuk irányítani saját életünket, illetve hogyan válhatunk csapatok, egész szervezetek, valamint önmagunk eredményes és tudatos vezetőivé.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

5 lépés a bőr azonnali hidratálásáért

5 lépés a bőr azonnali hidratálásáért

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)

PR

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

PR

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

PR

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)